prekmurska.jpg

„Még akkor is megenném, ha már a halálos ágyamon feküdnék, és tudnám, hogy már semmi jót nem tenne nekem”

 

Kétféle tészta, négyféle íz, nyolc réteg, legalább egy óra sütés – mindez egyetlen süteményben, a Muaravidékről egész Szlovéniában elterjedt tartalmas prekmurska gibanicában. Nem érdemes, és szinte lehetetlen is kihagyni, ha valaki Szlovéniába látogat. Az uniós eredetvédelmi oltalom alatt is álló recept elkészítéséhez kell némi idő, de megéri!

 

 

Muravidék büszkesége – közel 200 éve

 

A szlovénok egyik kulináris büszkesége a Muravidékről (Prekmurje) származik: ez a „Tyúkanyó” (Mat’kurje) formájú ország legészakibb, Magyarországgal határos régiója, a Tyúkanyó „feje”. Az édesség legelső említése 1828-ból származik, amikor Jožef Košič pap-tanító összeállítást készített a leggyakrabban fogyasztott helyi ételekről. A sütemény már akkor egyike volt az elmaradhatatlan lakodalmi fogásoknak, amely a leírás szerint 10–11 rétegből állt, neve is a réteges tésztából („gyüba”) ered.

 

A Prekmurska gibanica terméket a Muravidék legnagyobb írója, Miško Kranjec is megemlíti 1972-ből származó „Povest o dobrih ljudeh” (Mese a jó emberekről) című művében :

 

„Meg kell adni, hogy az ünnep nem ünnep gibanica nélkül. Bár a szegények egy évben egyszer is alig engedhetik meg maguknak, annak a jele ez, hogy legalább egyszer minden évben mindenkinek kell, hogy legyen ünnepe. Eközben Anna kivette a gibanicát a sütőből és kirakta az asztalra; a tepsit ruhával fogta, nehogy megégesse magát. Joseph aláhelyezte azt a fa alátétet, amin rendszerint a vizeskancsó szokott állni. Közelről szemügyre vette a gibanicát. Ott feküdt előtte, gyönyörű színesen, sárgán és fehéren, itt-ott mákosan, gőzölgő forrón, tejszínnel leöntve, cukorral megszórva. Bólintott, és így szólt: – Ez jó. Még akkor is megenném, ha már a halálos ágyamon feküdnék, és tudnám, hogy már semmi jót nem tenne nekem. Sőt még a mennyben is sírnék utána, ha hátra kellene hagynom a világgal együtt.”

 

 

Diétázóknak nem ajánlott

 

A sütemény igen tartalmas, talán az itthon is kedvelt flódnihoz hasonlítható leginkább, csak a gibanica egy túrós réteggel – pontosabban kettővel – gazdagabb. A süteményben ugyanis pontosan megszabott sorrendben követik egymást a töltelékrétegek: mák, túró, dió, alma – mindez pontosan kétszer, réteslapokkal elválasztva, ez adja a hagyományosan nyolcrétegű sütemény lényegét. A töltelékeken kívül kétféle tészta szükséges az elkészítéséhez: az alapja valamilyen klasszikus omlós tészta (amelynek leírását nem is tartalmazza a hagyományos recept), a rétegeket pedig vékony levelestésztalapok választják el, ez kerül több rétegben a sütemény tetejére is.

 

A prekmurska gibanica kerek vagy szögletes sütőformában is süthető. Az 5-7 cm magas szeletek háromszög vagy négyszög alakúak lehetnek. A süteményt az előkészítésnél ráöntött zsíros és tejszínes öntetek teszik még krémesebbé.

 

Hozzávalók (egy kb. 30–35 cm-es kerek sütőforma esetén)

 

Tészták:

 

- omlós tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • só ízlés szerint

 

- leveles tészta (megfelelőek a boltokban kapható, előre elkészített réteslapok – de ebben a korábbi receptünkben találtok leírást, ha magatok készítenétek)

 

Töltelékek:

- mákos: 30 dkg darált mák, 10 dkg kristálycukor;

- túrós: 1,2 kg zsíros túró, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás felverve, egy csipet só;

- diós: 30 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor;

- almás: 1,5 kg reszelt alma, 12 dkg kristálycukor, fahéj.

 

Kívánság szerint bármelyik töltelékhez vaníliás cukor is adható.

 

Öntetek:

- tejszínes öntet (8 cl tejföl és/vagy tejszín, 3 tojás);

- zsíros öntet (25 g margarin / vaj / zsír vagy növényi olaj).

 

Az öntetekkel minden egyes réteget meglocsolunk rétegezésnél, a mákos és a diós rétegnél nagyobb mennyiséggel, a túrósnál és az almásnál kevesebbel.

 

 

Elkészítés

 

Elkészítjük a tésztákat – az omlós, alsó réteghez összekeverjük a lisztet, sóval, kézmeleg vízzel és az olajjal, majd egy kicsit állni hagyjuk, közben előkészítjük a töltelékeket.

 

A töltelékrétegeknél leírt összetevőket összekeverjük (az almás réteghez valókat keverés után egy kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét), minden tölteléket két egyenlő részre osztunk.

 

A kinyújtott omlós tésztát a zsírral kikent sütőformába helyezzük, majd villával több helyen megszurkáljuk. Ezután néhány percre előmelegített sütőbe tesszük, amíg halványsárga színt kap. Ezután belehelyezzük az első réteg leveles tésztát az omlós tésztát már tartalmazó sütőformába, majd megkenjük a máktöltelék felével, amit leöntünk a tejszínes és zsíros öntettel. Ezután egy újabb réteg leveles tésztát helyezünk a máktöltelék tetejére. Erre ráterítjük a túrótöltelék felét, majd ismét tejszínes és zsíros öntet öntünk rá. Erre jön a harmadik réteg leveles tészta és a diótöltelék fele, majd ismét az öntetek, majd a negyedik réteg leveles tészta, rá az almatöltelék fele. Ezután újabb réteg leveles tészta következik, és ugyanebben a sorrendben megismételjük a rétegek lefektetését az elejéről: a máktöltelék-réteget túró, dió és alma követi. Minden egyes töltelék közé egy-egy réteg leveles tészta kerül.

 

Amikor készen van a nyolc réteg töltelék és közöttük az egy-egy réteg leveles tészta, még egy réteg leveles tésztát helyezünk az utolsó töltelékre, leöntjük a tejszínes vagy zsíros öntettel, majd egy utolsó réteg leveles tésztával letakarjuk, amit szintén megöntözünk az öntetekkel. A süteményt egy hosszú tűvel több helyen megszurkáljuk, egészen a sütőforma aljáig.

 

A gibanicát legalább egy órán át sütjük 180 °C fokon. (A hagyományos recept alapján egy órán át 200 °C fokon, majd egy újabb órán át 170–180 °C fokon érdemes sütni, de ez a recept is megjegyzi, hogy eltérhetünk ezen ajánlott időktől. A megsült gibanicát szobahőmérsékleten pár órán át hűlni kell hagyni. Kihűlés után háromszög vagy négyszög alakú szeletekre vágjuk, a szeletek tetejét kristály- vagy porcukorral meghintjük.

 

Dober tek, azaz jó étvágyat! :)

 

A recept az eredetvédelmi oltalomnál használt hagyományos leírás és a hivatalos szlovén turisztikai oldal leírása alapján készült.

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1514905610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritual 2019.06.23. 13:25:20

Már alig várom, hogy megcsináljam! Valószínűleg nagymamám készítette, de mivel a recept gyűjteménye szlovénül van írva, nem értünk belőle semmit sem.

Európa Pont 2019.06.24. 19:35:55

@Spiritual: De jó! Örülünk, hogy segíthettünk! :-) Ha tényleg elkészíted, nagyon örülnénk esetleg egy képes visszajelzésnek! Akár a FB oldalunkra (facebook.com/europapont), akár erre a címre: europapont kukac gmail pont com. Előre is köszönjük, és sok sikert a sütihez! :-)
süti beállítások módosítása