media_oscars_2019_1140px_wide_40927_236.jpgA hétvégén az Amerikai Filmakadémia kiosztja a filmvilág egyik legfontosabbnak tartott és legnagyobb figyelemmel kísért díját, az Oscart. Az Akadémia sosem hagyja figyelmen kívül a kimagasló európai alkotásokat – idén sincs ez másképp, de három év után először magyar alkotóért sajnos nem szoríthatunk vasárnap hajnalban.

Tavaly a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének drukkolhattunk, amelyet végül nem díjaztak. Ellenben 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje, 2016-ban pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje Oscar-díjra tudta váltani a jelölést. Idén sokáig esélyes volt a Ruben Brandt, a gyűjtő az egész estés animációs filmek között, amely végül a szűkített, ötös jelölti listára nem került fel, csakúgy, mint Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs (amelyet egyébként februári filmklubunkban 26-án több más rövidfilmmel együtt megnézhettek).

A legnagyobb esélyesek – európai alkotásokkal

A legnagyobb esélyesek közt emlegetik a mexikói Alfonso Cuarón önéletrajzi fekete-fehér filmjét, a Romát. Ez ugyanúgy 10 jelölést kapott (közülük négyet maga a filmes polihisztor Cuarón), mint a brit-ír-amerikai koprodukcióban készített, a különc görög rendező, Jorgosz Lantimosz által jegyzett A kedvenc. Mindkét alkotást jelölték a legfontosabb kategóriákban is.

oscar_kedvenc.png

Idén „kitörtek” a legjobb idegen nyelvű film kategóriájából a nem angol nyelvű filmek, számos jelentős kategória van tele nemzetközi, köztük európai alkotóval. Ilyen például a legutóbbi Európai Filmdíj díjátadón taroló lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje, amelyet a legjobb rendezőnek járó díjra és a legjobb operatőri munkára is jelöltek. (A film – csakúgy, mint Pawlikowski 2014-es Ida című filmje, amely a legjobb idegen nyelvű film elismerését kapta abban az évben – fekete-fehér technikával készült.) A legjobb fényképezés díjára a Mű szerző nélkül című német-olasz film operatőre, Celab Deshanel is esélyes.

Európai színészek a jelöltek közt

A színészek között Európából ezúttal is csak angol anyanyelvű, brit színészeket találunk (de van mexikói jelölt is). A brit(-amerikai) Christian Bale ezúttal is a megszokottól jelentősen eltérő testalkattal jelenik meg az Alelnök című film Dick Cheney-jeként a vásznon. A nagy átváltozóművész ismét legalább húsz kilót szedett fel, hogy egy „44 éves britként eljátssza a 77 éves amerikai alelnök” figuráját. Az Akadémia szerint jól sikerült, főszereplőként – A harcos című filmben nyújtott alakítása után – ismét esélye van elnyerni az aranyszobrot. A legjobb női főszereplők közt A kedvenc című filmből Anna királynő megjelenítéséért a szintén brit Olivia Colmant tartják a legnagyobb esélyesnek – aki az Európai Filmdíjat és a Golden Globe-ot már megkapta – igaz, ezért Lady Gagával kell megküzdenie. Érdekesség, hogy a mellékszereplők közt a film másik két női fő karakterét is jelölték, a már Oscar-díjas, amerikai Emma Stone mellett a (magyar felmenőkkel is rendelkező) szintén brit Rachel Weisz is esélyes elnyerni a díjat. A legjobb férfi mellékszereplők közt a brit Richard E. Grantet jelölték, a Megbocsátasz valaha? című filmben játszott szerepéért.

A legjobb idegen nyelvű játékfilmek

A legjobb idegen nyelvű filmek között a gyönyörűen fényképezett, lengyel Hidegháborút a legnagyobb esélyesek között említik – az országokon és „a hidegháború évtizedein átívelő, se veled, se nélküled szerelmi történet” már rengeteg nemzetközi elismerésben részesült. Mi nagyon drukkolunk neki, hogy az Ida után ismét elhozzák az alkotók a díjat. De ha nem ez a dráma nyer, akkor európai alkotásként még a német Mű szerző nélkül filmért szorítunk. A mások élete rendezője, Florian Henckel von Donnersmack új filmje korban hasonló időszakba kalauzolja a nézőket, csak az NSZK-NDK kontextusába helyezve. A két európai alkotás egy mexikói (az említett Roma, a kategória másik legnagyobb esélyese), egy japán és egy libanoni filmmel versenyez a díjért.

oscar_ohne.jpg


Dokumentumfilmek, animációk, rövidfilmek

A dokumentumfilmek közé bekerült a német Apákról és fiaikról (Kinder des Kalifats), a jelenleg Berlinben élő szíriai alkotó, Talal Derki filmje, aki visszalátogatva Szíriába arról készített filmet, hogy egy radikális iszlám családban hogyan öröklődik apáról fiúra a gyűlölet. A rövid dokumentumfilmek között a brit Black sheep (Fekete bárány) esélyes, amely az idegengyűlölet kérdését dolgozza fel.

Az egész estés animációk közé nagyon vártuk a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészen különleges hangulatú és képi világú magyar animációt Milorad Kristićtől, de sajnos a szűkített ötös listára a film nem került fel, így végül e kategóriában európai jelöltet idén nem találunk. A rövid animációk között viszont ott van az ír Late afternoon (Késő délután), Louise Bagnall filmje, amely egy idős hölgy jelen és múlt között ingázó merengéseit mutatja be.

Az élőszereplős rövidfilmek között két európai alkotást is találunk. A Detainment című brit-ír film a 1993-as James Bulger-gyilkosság valós történetét dolgozza fel, amikor két tízéves gyerek ölt meg egy kétéves kisfiút. A másik jelölt egy spanyol alkotás, a Madre (Anya), szintén nem könnyű darab, amelyben egy anya minden édesanya legnagyobb rémálmával szembesül:

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni, de az biztos, hogy lesz miért és kikért drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán, még ha idén magyar alkotást nem is jelöltek díjra. Mi nagyon szorítunk az európai alkotóknak – hajrá Európa! :-)

Ahogy minden évben, az Európai Unió idén is számos Oscar-jelölt európai alkotást támogatott Media programján keresztül. A jelöltek közül öt film (A kedvenc, Hidegháború, Mű szerző nélkül, a svéd-dán Határeset és A Férfi mögött) részesült uniós támogatásban, összesen 1,9 millió euró összegben. Ezeket a filmeket hét kategóriában 16 díjra jelölték. A legjobb külföldi film kategóriájának mindkét európai jelöltje részesült ilyen támogatásban.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3114643608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása