karacsonyi_dekoracio.pngA karácsonyra készülve, advent időszakában a legtöbb európai ország utcái díszbe és fénybe öltöznek, ugyanígy az otthonokban is előkerülnek a karácsonyra jellemző dekorációk. A legsötétebb hónapban a fények, az izzósorok, gyertyák a díszítés közös elemei, amellyel mindenhol találkozhatunk; de minden országnak / régiónak emellett megvannak a maga hagyományos díszítései. Ezekből mutatunk most be egy válogatást – ha ismertek még ilyeneket, írjátok meg kommentben! :-)

0 Vissza

szencov_1.jpgAz emberi jogok tiszteletben tartása és védelme az EU egyik alapvető értéke, amelynek érvényesülését számos eszközzel védi és támogatja. Ehhez kapcsolódóan az Európai Parlament minden évben kitüntet az emberi jogok védelméért küzdő egy-egy aktivistát, elismerve ezzel erőfeszítéseiket és támogatva ügyüket. Az 1988-ban alapított díjat az elmúlt években olyan személyiségek és szervezetek kapták, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a Riporterek határok nélkül, a 2014-ben Nobel-békedíjjal is kitüntetett pakisztáni lány, Malala Juszufzaj, vagy az idei két Nobel-békedíjas: Denis Mukwege kongói orvos és Nádia Murád, a fegyveres konfliktusokat kísérő szexuális erőszak elleni fellépésükért.

0 Vissza

geoblock1_1.jpgDecember 3-tól megszűnik az EU-ban a geoblocking, azaz a földrajzi alapú korlátozás az e-kereskedelemben. Az új szabályok azt nem írják elő, hogy az online kereskedőknek ezentúl minden országban ugyanannyiért kell árulniuk termékeiket, és azt sem, hogy ezentúl bármelyik EU-s webshopból kiszállíttathatjuk a megkívánt portékákat – de nagyon fontos korlátok bomlanak most le az EU egységes belső piacán. Mondjuk, hogy pontosan mi változik.

0 Vissza
süti beállítások módosítása