vir3.PNGA blogunkon korábban bemutatott szimbolikus nemzeti állatok mellett sok ország rendelkezik olyan növénnyel, többnyire virággal, amire az egész nemzet büszke. Főként a természetszeretetükről híres nemzetek tartják számon a saját identitásukat valamilyen szempontból kifejező virágaikat, amiket akár pénzérméiken is megjelenítenek. Érdekes, hogy ezek általában vadvirágok, amelyekkel úton-útfélen találkozhat az ember – de talán pont ezért is nőttek ennyire az emberek szívéhez. Mostani írásunkban ezen nemzeti virágok közül mutatjuk be a kedvenceinket.

0 Vissza

kkv_cover.pngAz EU-ban sokszor elhangzik, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) adják az „európai gazdaság gerincét”. Számos statisztika támasztja alá, hogy valóban a kisvállalkozások – akár egyéni vállalkozások, akár 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek – adnak munkát a legtöbb embernek. Éppen ezért nem mindegy, hogyan tudnak érvényesülni, milyen támogatásokat kaphatnak Európa piacán.

0 Vissza

de4.jpgAz EU legújabb fiatalokat célzó programja, a DiscoverEU (Fedezd fel az EU-t!) miatt egy kicsit (nagyon!) irigyeljük a mai 18 éveseket. Minden idők egyik legmenőbb EU-s kezdeményezése a programra jelentkező fiataloknak ingyen európai utazási igazolványt (Interrail vonatjegyet) ajándékoz, amellyel több európai országot is beutazhatnak. A program weboldala már elérhető, a jelentkezés június 12-én indul – mondjuk a részleteket.

0 Vissza

ee1.pngÖt könyv, amit el kell olvasnod egy országból – sorozatunk mostani írásában a függetlensége kikiáltásának századik évfordulóját idén ünneplő Észtország könyveiből ajánlunk figyelmetekbe egy párat. A listára olyan szerzők könyveit válogattunk, akik írásai közelebb visznek az ország történelmének, lakóinak megismeréséhez: listánkon nagy, nemzeti klasszikusok, bestsellerek és napjaink modern irodalma is helyet kapott.

0 Vissza

jg1.pngApró, mindennapi választásaink befolyásolják, hogy milyen világot hagyunk örökül gyerekeinknek és unokáinknak – nemcsak a nemzetközi szervezeteken vagy államokon múlik Földünk jövője, mi is tehetünk azért, hogy a Föld még sokáig élhető maradjon. Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége a világhírű brit etológus, primatológus és környezetvédelmi aktivista, az ENSZ békenagykövete, Jane Goodall volt, akivel előadása után Bombera Krisztina beszélgetett.

0 Vissza

goodall.jpg

 

A május 18-i beszélgetés felvétele itt tekinthető meg.

Dr. Jane Goodall világhírű etológus, primatológus és az ENSZ békenagykövete. A csimpánzok viselkedését tanulmányozó kutatását 1960-ban kezdte Tanzániában. A mai napig rengeteget utazik a világban, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető veszélyekre és környezeti válságokra, és cselekvésre ösztönözze a felnövekvő generációkat.

Az Európa Pontban többek között a pálmaolaj környezetkárosító hatásairól beszélgettünk vele. Olajpálma-ültetvények létesítése céljából naponta 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. Az Európai Unió szorgalmazza, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. Jane Goodallal Bombera Krisztina beszélgetett.

0 Vissza

tortilla2.PNG

 

Ezúttal a spanyolok egyik kedvenc ételét, a tortilla de patatast mutatjuk be. Nem szabad összekeverni a mexikóiak egyik jellegzetes ételével, a vékonyra nyújtott és kisütött kukoricalepénnyel, amelynek szintén tortilla a neve. Ez utóbbiba gyakran sült húst, zöldségeket és salsát tesznek, majd összetekerik – itthon is gyakran találkozhatunk vele különböző gyorséttermekben. A spanyol tortilla sokkal inkább tojásos krumplitorta – amellyel el is árultuk a két legfontosabb összetevőjét. Diétásnak nem mondható, de viszonylag gyorsan elkészül, és nagyon finom! :-)
 

2 Vissza

malta.pngAz évad második felében a környezetvédelemhez és az európai kulturális örökséghez kapcsolódó programokkal készül az Európa Pont. Májusban vendégünk lesz a világhírű etológus, Jane Goodall, és a hónap során megtekinthető lesz a Valletta 2018 Európa Kulturális Fővárosa fotókiállítás. Havi talkshow-nkban az építészet, a zene és a szellemi örökség kérdéseit járjuk körbe vendégeinkkel. Idén az Európa-napi fesztivált május 13-án tartjuk, a helyszín ismét a Szabadság tér. A hónapban fellép nálunk a Halott Pénz énekese, Járai Márk is, júniusban pedig fergeteges Fran Palermo koncerttel zárjuk az évadot.

0 Vissza
süti beállítások módosítása