cover.jpgIdén is színes fesztivállal készülünk az EU születésnapjára – a Pál Utcai Fiúk, a Budapest Bár, Szalonna és Bandája és Hangácsi Márton koncertjével, számtalan érdekes és hasznos programmal várunk benneteket az idei Európa-napon Budapesten. Kicsik és nagyok, sportosak és kényelmesek, uniós tudásra éhezők vagy csak szórakozásra vágyók – május 13-án irány a budapesti Szabadság tér!

0 Vissza

futas_cover.pngIdén is lesz hagyományos, ingyenes futóverseny Magyarország uniós csatlakozásának évfordulójához kapcsolódóan Budapesten. Már tizennégy év telt el azóta, hogy hazánk az Európai Unió teljes jogú tagjává vált, ezért idén a teljesítendő táv 14 kilométerre nőtt. Az idei EU-s futás útvonala mentén tizennégy európai uniós forrásból megújult vár és kastély képét helyezzük el, szimbolizálva az EU jelentős szerepét Magyarország kulturális örökségének megőrzésében. Ennek kiemelt aktualitást ad, hogy 2018-at az Európai Unió a kulturális örökség európai évévé nyilvánította.

0 Vissza

chile-house-1115590_960_720.jpgAz európai kulturális fővárosi (EKF) cím elnyerése hatalmas lehetőség minden városnak. Számos példa mutatja, hogy segítségével városrészek vagy akár egész városok kaphatnak teljesen új, modern arculatot, vagy éppen a régi, hagyományosat sikerül megismertetniük szélesebb – európai – közönséggel. A kapcsolódó fejlesztések, városrehabilitációs akciók hosszú távú pozitív változást hoznak az ott élőknek. Éppen ezért nem meglepő, hogy a pályázat független zsűrije kíméletlen alapossággal „vizsgáztatja” a jelölteket, és hogy a városok egyszerű városfejlesztési stratégiánál sokkal komplexebb és színesebb, a város jövőjét akár évtizedeken keresztül meghatározó koncepciót tesznek az asztalra. Az Európa Pontban a három döntős város – Győr, Szeged és Debrecen – képviselői voltak a vendégeink, akik aktuális koncepciójukat ismertették.

0 Vissza

pexels-photo-802221.jpeg

Egy műanyag szívószál vagy zacskó sokkal tovább itt marad a Földön, mint mi: az életünkben elhasznált műanyagot valamilyen formában, valahol biztos, hogy örökül hagyjuk unokáinknak és az ő unokáiknak. A világ műanyagéhsége pedig egyre nagyobb: modern életünk számtalan, a műanyagok által nyújtott megoldástól lett kényelmesebb, biztonságosabb vagy energiahatékonyabb. Ennek következtében az előállított műanyag mennyisége világszinten folyamatosan nő. Néha elkerülhető a műanyag használata, és van, amikor ezeket okosan újrahasznosíthatjuk. Egyének, vállalkozások, országok és az EU – mind tehetnek egy műanyagszemét-mentesebb jövőért.

0 Vissza

A Facebook világában millió ismerősünk van, folyton csak e-mailezünk, de a telefont nem vesszük fel, a közvetlen kollégánkat nem ismerjük, és nem kérdezzük meg senkitől, hogyan érzi magát. Három vendégünk máshonnan megközelítve, de ugyanazt vallja: kis, jól működő közösségek kellenek ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül (női) problémáinkkal, és mindenre van megoldás vagy segítség. Vendégeinkkel Gyárfás Dorka beszélgetett.

0 Vissza

pexels-photo-970594.jpeg

Ha április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban hagyományosan zöld témákat járunk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom izgalmas személyiségeit is. Most sincs ez másképp: vitaszínházat rendezünk az éghajlatváltozás témakörében, huszadikán pedig ismét az európai irodalomé lesz a főszerep. Észtország idén ünnepli alapításának századik évfordulóját. Ennek alkalmából vetítjük az egyik legnépszerűbb észt regényből készített filmet, a Novembert.  Az Egy csésze Európa sorozatunk ezúttal Németországot és a német kultúrát mutatja be: Szederkényi Olga vendége áprilisban a budapesti Goethe Intézet igazgatója lesz.

 

0 Vissza
süti beállítások módosítása