Ahogy a korábbi években, a most induló vakáció alatt is arra buzdítjuk a frissdiplomásokat vagy diplomához közeledő fiatalokat, hogy a megérdemelt pihenés mellett egy picit foglalkozzanak komolyabb dolgokkal is – például szakmai gyakorlatuk előkészítésével. A 2019 tavaszán induló uniós gyakornoki programokra mostanában indul a jelentkezés, úgyhogy a lustább nyár remek alkalom arra, hogy megismerjétek, milyen lehetőségeket nyújtanak gyakorlatszerzésre az EU intézményei. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget: a fizetett gyakornoki programok legfontosabb aktuális jellemzőit találjátok meg itt egy helyen, linkkel a legfontosabb kapcsolódó oldalakra.

Aki érdeklődik a nemzetközi kapcsolatok iránt, szívesen dolgozna a jövőben nemzetközi szervezetnél, cégnél, vagy egyszerűen csak multikulturális környezetben, annak szuper lehetőséget jelentenek ezek az ösztöndíjprogramok. Akit még esetleg az EU működése is érdekel, annak pedig kész főnyeremény – egy öthónapos gyakorlat alatt mindenki megismerheti, hogyan is őrölnek a malmok Brüsszelben, és hogy ez a világ munka szempontjából neki való-e vagy épp nem. Tapasztalatszerzésre – tapasztalatból mondjuk J – ezek a lehetőségek kiválóak.

 

Általános jellemzők

 

Az intézmények többsége öthónapos gyakorlatokat hirdet meg, minden évben azonos időszakokban, legtöbbször egy tavaszi és egy őszi turnusban. Jelentkezni egy-egy programra általában legalább fél évvel a megpályázott gyakornokság előtt kell – ezért indulnak most nyártól a jelentkezések a 2019 tavaszi turnusra. A gyakornoki munkáért kapott ösztöndíj (amely jelenleg a legtöbb helyen 1200 euró körül van) fedezi a kinti megélhetés költségeit, a részvételhez a legtöbb esetben sikeresen befejezett BA diploma szükséges. De számtalan egyéb lehetőség áll rendelkezésre akár még a tanulmányok idejére vagy az MA diploma megszerzése utáni időszakra is.

 

Táblázatunkban a frissdiplomások előtt nyitva álló fizetett lehetőségekről találtok rövid összefoglalót a legfontosabb alapinformációkkal: az ösztöndíjak időtartamáról, a támogatás megközelítő összegéről, a túljelentkezés mértékéről és a nem kevésbé lényeges jelentkezési határidőkről. Részletes információt valamennyi típusú gyakornoki programról az Európa Portál összefoglaló oldalán, valamint az egyes intézmények hivatalos oldalain olvashattok – mindehhez segítségül a táblázat alatt összegyűjtöttük az egyes uniós szervezetek vonatkozó linkjeit.

 

A táblázatra (vagy ide) kattintva nagy méretben láthatjátok az információkat. Jó böngészést és készülődést!

osztondij_tabla_2018_mod-02.png

 

Információs oldalak az uniós intézmények gyakornoki programjairól:

 

További gyakornoki lehetőségek az Európai Unió ügynökségeinél:

 

 A kép forrása: pexels.com

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2714102335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.07.10. 04:53:34

Az sajnálatos, hogy aránylag rövid időn belül lejáratták magukat az EU-s intézmények. Nagy volt a kísértés a magas fizetésekkel, hogy a sógort,rokont, szeretőt alkalmazzák a "szabadszellemű" munkákra.
süti beállítások módosítása