lisboa-2872396_960_720.jpgPhilip Zimbardo szociálpszichológus és a hétköznapok hősei Al Ghaoui Hesnával, a magyar kreatívipar képzőműhelyeinek képviselői és a Deti Picasso egyedülálló grúz-magyar zenei formációja is vendégünk lesz októberben. Virtuálisan eljön hozzánk Marion Cottilard is a Dardenne fivérek egyik legutóbbi filmjével, a hónap végén pedig képzeletben Portugáliába utazunk egy csésze kávé erejéig – ilyen színes programokkal tervezzük feldobni a borongósan induló októbert.

Októberi programjainkkal a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés témakörét járjuk körül: Európában egyre nagyobb problémát jelent a képzett munkaerő hiánya, és a fiatalok munkanélkülisége is soha nem látott méreteket öltött Dél-Európában. Az EU számos lehetőséget kínál a fiataloknak külföldi tapasztalatszerzésre ösztöndíjak, mobilitási lehetőségek, vállalkozóknak meghirdetett programok segítségével, emellett a kreatív iparágakat is támogatja, amelyek jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és számos munkahelyet teremtenek.

A hónap első programján a híres stanfordi börtönkísérlet révén világhírűvé vált szociálpszichológus, dr. Philip Zimbardo, a Stanford Egyetem professzora lesz a vendégünk, aki a Hősök Tere kezdeményezés meghívására érkezik hozzánk. A professzorral Al Ghaoui Hesna beszélget, többek között arról, hogy mitől válnak „gonosszá” az emberek, vagy mi kell ahhoz, hogy az emberek közönyét megtörjük, és képesek legyünk tenni másokért; hogy hétköznapi hősökké váljunk. Szó lesz Zimbardo professzor legújabb könyvéről (Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak?) is, amelyben azt vizsgálta, hogyan formálja a társadalom a mai fiatalokat, benne a virtuális világba menekülő férfiakat. (Az eseményre az előzetes regisztráció során minden hely elkelt, sajnos több érdeklődőt nem tudunk fogadni a rendezvényen).

aj2.jpgAhhoz, hogy az Európai Unió növekedni tudjon, új befektetőkre, új ötletekre, nagy szellemi teljesítményekre is szükség van. A kreatív ipar Európa és benne Magyarország egyik kitörési pontja lehet: az ötletekre, innovációra, kreativitásra épülő vállalkozások munkahelyeket teremtenek, befektetőket vonzanak, valamint olyan know-how-t építenek, amely egyedülálló a világon. Október 14-i programunkon ezekről a kérdésekről beszélgetünk vendégeinkkel a MOME, a Metropolitan Egyetem, a SKOOL és a Design Terminál képviselőivel. A beszélgetés után a grúz népzenéből merítő, különleges pszichedelikus rockzenét játszó grúz-magyar Deti Picasso lesz a vendégünk, akiknek most jó ideig ez lesz az utolsó koncertje.

Október 17-én nyílik a Taxpower című kiállítás, amely a társasági adóelkerülés következményeire világít rá, amely évente többmilliárd dollártól fosztja meg az államokat világszerte. Az Európai Bizottság becslései szerint az adócsalás és adóelkerülés miatt évente mintegy 50-70 milliárd euró körüli összeg kiesik a költségvetésből. A világ legszegényebbjei még nálunk is súlyosabb árat fizetnek. A kiállítás ennek hatását mutatja be különböző emberek történetein keresztül Afrika hét országából.

aj3.jpgOktóber 18-án a Lumière Filmklubban a belga Dardenne fivérek egyik legújabb filmjét, a Két nap, egy éjszaka című drámát vetítjük Marion Cotillard főszereplésével, akit ezért az alakításáért másodszorra jelöltek Oscar-díjra. A film azt a kérdést járja körül, hogy mit tehet egy nő, akit munkája megtartásáért megzsarol főnöke. A filmet eredeti (francia) nyelven, magyar felirattal vetítjük, a vetítés után dr. Hajdú-Dudás Mária munkajogásszal beszélget Gyárfás Dorka.

25-én Egy csésze Európa sorozatunkban Portugáliába repülünk, átbeszéljük az ország uniós létének különböző stációit, megemlítjük a világbirodalmi régmúltat is. Miközben sárga villamossal beutazzuk Lisszabon központját, más UNESCO világörökségi helyszínekre is ellátogatunk, és persze a portugál finomságok sem maradnak el. Az est díszvendége Maria José Teixeira de Morais Pires budapesti portugál nagykövet. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet 2015. október 13-tól.

A hónap utolsó programján, 26-án a fiatalok előtt álló uniós mobilitási (tanulási, önkéntességhez (EVS) kapcsolódó, gyakornoki és utazási) lehetőségeket mutatjuk be az Eurodesk hálózat Time to Move eseménysorozatának egyik budapesti rendezvényén. Az est során HR-es szakemberekkel, volt és jelenlegi önkéntesekkel beszélgetünk például arról, hogy milyen pluszt ad a munkaerőpiacon vagy az egyéni fejlődésben egy külföldi tapasztalat, illetve összefüggés van a multikulturális közegbe való beilleszkedés és a jövő munkahelyein való érvényesülés között.

Minden programunk ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6111786133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása