sm-beactive-fb.jpgSzombaton, szeptember 10-én veszi kezdetét az európai sporthét, amelynek célja fizikai aktivitásra, sportolásra bírni a lakosságot – mindenkit, életkortól és edzettségi állapottól függetlenül. A Bizottság kezdeményezésében 31 európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.

A sporthét keretében a szervező Magyar Szabadidősport Szövetség gazdag hazai programlistát ajánl a hétre: több mint húsz féle sportágat vagy könnyebb mozgásformát kínáló, több mint 150 különböző eseményt találunk számtalan helyszínen országszerte, amely során számos sportágat kipróbálhatunk. Ha túráznál egy jót a hegyekben, vagy akár az éjszakában, ha kipróbálnád a lábtoll-labdát, megnéznéd, milyen is a nordic walking, íjászkodnál vagy akár félmaratont futnál, jógáznál, vagy eveznél a Dunakanyarban, mindre lesz lehetőséged a sporthét keretében! :-)

Az európai sporthét négy tematikus nap, illetve sportolási helyszínek köré épül: ezek az oktatási környezet, a munkahely, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok. A hét európai nyitórendezvényét Kassán (Košice, SK) tartják szeptember 10-én; a #BeActive kampány pedig egész évben folytatódik.

Nagy szükség is volna arra, hogy a rendszeresen végzett testmozgás, sportolás mind inkább széles körűvé váljon Magyarországon. Az Európai Bizottság megbízásából készített 2014-es Eurobarometer-felmérés szerint az EU 28 tagországában 2009-hez képest csökkenő mértékben, a lakosság csupán 8 százaléka végez rendszeres (heti legalább öt alkalommal), 33 százaléka többé-kevésbé rendszeres, valamint 17 százaléka alkalmankénti testmozgást; míg 42 százalék (!) nyilatkozott úgy, hogy soha nem sportol.


Msport0.pngagyarországon ez az arány még nagyobb, sajnálatos módon a magyarok 44 százaléka egyáltalán nem sportol – bár e téren 2009-hez képest közel 10 százalékpontos javulást tapasztalhattunk. Nagy a szórás az egyes országokban: míg a felmérés szerint a svédek 89 százaléka végez valamilyen rendszerességgel testmozgást, a bolgároknak csupán 22 százaléka sportol.  

Magyarországon tehát a felmérés szerint a lakosság 15 százaléka végez rendszeresen testmozgást, 23 százalék viszonylag rendszeresen, illetve 18 százalék ritkán sportol. Ezzel az EU-átlaghoz képest bár nem mutat jelentős eltérést (8% / 33% / 17%), de van még hova fejlődni e téren. Mind egészségügyi szempontból mind az életminőségre gyakorolt hatása miatt fontos lenne, hogy a rendszeres sportolás minél többeknél természetes legyen. Mindemellett érdemes megemlíteni a sport gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait is: a Bizottság jelentése szerint a testmozgás kapcsán fenntartott munkahelyek száma az EU összfoglalkoztatottságának 3,5 százalékát tesz ki.

sport1.png

A 2016-os európai sporthét hivatalos Facebook-eseményének oldalán is hasznos információkat találhattok a kezdeményezéssel és a rendezvényekkel kapcsolatban. Sportcipőt fel! :-)

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8511690491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.10. 05:16:37

Jó, hát ha a lábtoll-labda, íjászkodás, jóga is sport, akkor a keresztrejtvény-fejtés meg a söröskorsó emelgetése is az. Voltam én sportlövő ideig, de én csak úgy emlegettem, hogy kijárok a lőtérre. A klubban az egyik legjobb lövő egy Maci becenevű 120 kilós srác volt, pufi zsíros teste és nyugodt, biztos keze volt. A sport az számomra nem az ilyen játékokat, hobbikat jelenti. Persze jó kikapcsolódás az íjászkodás, de inkább a bowlinggal és a darts-szal emlegetném egy lapon.

Tessék súlyokat emelgetni meg futni. A nordic walking is jó dolog.
süti beállítások módosítása