adventure-2548133_960_720.jpgAz európai statisztikai hivatal (Eurostat) frissen publikált felmérése szerint továbbra is jelentős egyenlőtlenséggel szembesülnek a nők munkájuk során az unió országaiban. A nemek közötti bérszakadék 16,4 százalékon áll, azaz a férfiak átlagos órabére Európa-szerte ilyen mértékben haladja meg a nők fizetését. Sajnos ez az adat évek óta nem változik, sőt, például Magyarországon (ahol a férfiak órabére 18,4 százalékkal haladja meg a nők átlagát) ez az arány az utóbbi években még romlott is. Uniós szinten nagy az egyetértés abban, hogy a tagállamoknak sokat kell még tenniük a valódi esélyegyelőség megteremtéséhez, hogy a nők helyzete javuljon.

Nemcsak a bérezés tekintetében, de az élet számos területén kell extra kihívásokkal szembenézniük a nőknek: a nők általában felülreprezentáltak olyan területeken, ahol alacsonyabb az átlagfizetés, és jóval kisebb számban jutnak el vezető pozíciókig – mind gazdasági területen, a nagyvállalatok vezető pozícióját tekintve, mind a nagypolitika területén. Mindez igaz annak ellenére, hogy a nőknek gyakran magasabb a végzettségük vagy szakképesítésük, mint a férfiaknak és az egyetemet sikerrel befejezők között is közel 60%-os a nők aránya.

Az EU a maga eszközeivel – kezdeményezésekkel, jó példák terjesztésével – igyekszik előmozdítani és támogatni azt, hogy az élet minden területén visszaszoruljon a nők ellen irányuló diszkrimináció. A Bizottság rendszeresen monitorozza és közzéteszi az ezzel kapcsolatos statisztikákat, amelyeknek köszönhetően kiderül, hogy jóval kevesebb nőt találunk a politikai döntéshozók között, legyen szó akár az EU vezetéséről (a Juncker kabinet harmada nő), a nemzeti parlamentekben (28%) való képviseletről, miniszterelnökökről vagy elnökökről. A tagállamok végrehajtó hatalmának vezetői között ma mindösszesen hat nőt találunk: Németországban Angela Merkel (kancellár), Dániában Helle Thorning-Schmidt (miniszterelnök), Lettországban Laimdota Straujuma (m.e.) és Litvániában Dalia Grybauskaitė (köztársasági elnök), valamint Lengyelországban Ewa Kopacz (m.e.) Máltán pedig Marie-Louise Coleiro Preca (k.e.).

Ha az üzleti világot nézzük, ott is hasonló a helyzet, ott viszont hatalmas előrelépés volt tapasztalható az utóbbi években: míg 2010-ben a nagyvállalatok vezetőinek mindössze 12%-a volt nő, mára ez az arány 20% fölé nőtt, ami mindenképp pozitív tendencia. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a Bizottság még 2012-ben uniós jogszabályt kezdeményezett annak érdekében, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatok vezetőtestületeiben az alulreprezentált nem aránya legkésőbb 2020-ig elérje a 40 százalékot. A jogszabályjavaslatot hamar és nagy többséggel fogadta el az EP, amely jelenleg a Tanács jóváhagyására vár.

Nők a politikában

Mostani infografikánkon a tagállamok kormányainak összetételét dolgoztuk fel a Bizottság vonatkozó adatgyűjtését alapul véve. Látható, hogy az egyes kormányokban mekkora a miniszterek közt a nők aránya, valamint milyen jellegű pozíciót töltenek be a kormányokon belül. Talán nem meglepő, hogy az átlagot itt is az egyenjogúságról híres skandináv államok húzzák fel. amire szükség is van, mert több olyan ország is van, ahol egyetlen nő sem foglal helyet a miniszterelnök kabinetjében. Sajnos nekünk sincs sok okunk a büszkeségre. Ilyen Görögország is, ahol hagyományosan alacsonyabb a nők részvétele a politikában. A januári választások után megalakult kormányban szintén egyetlen női miniszter sem kapott helyet. Az új, Ciprasz-kormány sok kritikát is kapott emiatt – érdekes, hogy Spanyolországban egy helytelenítő kampány is indult a közösségi felületeken ehhez kapcsolódóan #SinMujeresNoHayDemocracia, azaz kb. #NincsDemokráciaNőkNélkül jelszóval. Ti mit gondoltok?

A nőnaphoz közeledve az EU ismertette legfrissebb felméréseit a nők helyzetérő és az esélyegyelőség helyzetéről az uniós országban:

- a legfrissebb speciális Eurobarometer felmérés a nemek közötti egyenlőségről (teljes, angol verzió; magyar összefoglaló)

- Tanulmány az esélyegyelőség érvényesüléséről, 2014 (angolul)

- az ENSZ HeForShe kezdeményezése az egyenjogúság melletti elköteleződés érdekében

 

Nagyobb méretért katt ide, vagy a képre!

nok.png

0 Vissza
Címkék: nők nőnap

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr587245539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása