Fókuszban: Szaharov-díj, emberi jogok
Házigazda: Gyárfás Dorka és McMenemy Márk


2011. december 1. csütörtök, 16.00-19.00
Karácsonyváró Cellux Műhely

A Cellux Csoport vezetésével olyan közösségi workshopra invitáljuk az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, ahol a Bicskei Menekülttábor lakóival együtt elkészítjük a tábor ünnepi dekorációját újrahasznosított anyagokból. A résztvevők emellett öko-design ajándéktárgyakat készíthetnek a műhelyben.


2011. december 2. péntek, 15.00
Szaharov emberi jogi műhelyfoglalkozás - A mindenkori államok által elkövetett visszaélések

A műhelyfoglalkozás az állam által elkövetett visszaélések témáját vizsgálja meg. Ez alatt azt értjük, hogy az államok által akaratlanul elkövetett jogsértésekkel szemben kritikus civil oldalt, vagyis a külső szemlélőket, a különböző jogvédő szervezeteket kell összefogni. Az ő tapasztalataik, belső stratégiáik és praktikáik egymással történő megosztását kell elősegíteni, hogy minél erősebben és hatékonyabban tölthessék be a „watchdog” szerepet.

Erre a tapasztalatcserére teremt lehetőséget ez a foglalkozás, amelyen jelen lesz Tatjana Kasatkina, a Szaharov-díj 2009-es díjazottja, az orosz Memorial Társaság képviselője is.


2011. december 5. hétfő, 19.00
Lumière Filmklub: A fehér szalag (Das weise Band, 2009, 144 perc)
Rendező: Michael Haneke
Vendég: Kenyeres Bálint filmrendező

E havi vetítésünk a decemberben kiosztott Európa Filmdíjhoz kapcsolódik. A film 2009-ben elnyerte az Európa Filmdíj fődíját, a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölték. A film az első világháború előtt játszódik egy észak-németországi, protestáns faluban. A tanító későbbi narrációján keresztül ismerjük meg a faluban előforduló sorozatos, titokzatos baleseteket. A látszólag nem összefüggő támadások és rongálások felforgatják az ott lakók életét.

Kísérőfilm: Before Dawn (2005, 13 perc) Rendező: Kenyeres Bálint
Az éjszaka vége. A búza csendesen ring a domboldalon. Emberek kelnek, mások szabadságukra törnek.

Házigazda: Gyárfás Dorka
A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.


2011. december 8. csütörtök, 18.00
Európa jövője: Mi lesz veled eurózóna? - Gazdasági kormányzás 2020

Tíz éves távlatban milyen kilátásai vannak az eurózónának és milyen fázisig juthat el a válságkezelés hatására felgyorsult gazdasági kormányzás folyamata?

Vitapartnerek:
- Róna Péter, közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára, a J. Henry Schroder Bank volt vezérigazgatója (1986-1990)
- Oszkó Péter, közgazdász, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere (2009-2010)

Moderátor: Martin József Péter, gazdasági újságíró.


2011. december 9. péntek, 20.00
Szalóki Ági - Fado magyarul

Szalóki Ági ebben a produkcióban egy kitűnő jazz gitárossal, évek óta állandó zenésztársával, Juhász Gáborral énekel. Amolyan magyar fado estre számíthat a közönség, intim hangvételű, melankolikus dalokra a falusi és a városi folklórból. Felcsendülnek Karády dalai, magyar és cigány népdalok, valamint hallható egy összeállítás kortárs magyar költők verseiből.

0 Vissza
süti beállítások módosítása