Európa Pont | 2011.10.24. 08:20

Lux-index

Már csak néhány hét, és kiderül, melyik Európa legjobb filmje - ha nem is az európai közízlés, de az Európai Parlament ízlése szerint. A jó hírünk az, hogy a Lux-díj zsűrije nem nagyon szokott tévedni. A győztes - mely Európa egy-egy szeletét jeleníti meg élelmeivel,vágyaival, aberrációival vagy komikumával együtt - általában tényleg nagyon jó. 

Gyere és nézd meg velünk a tavalyi nyertest október 25-én kedden este az Európa Pontban! A vetítés ingyenes!


Az Európai Parlament Lux-díja Európa polgárait kívánja közelebb hozni a mozihoz. A díj célja továbbá az is, hogy támogassa a magas színvonalú európai filmek gyártását, és azok „szabad mozgását” az Európai Unión belül.

És láss csodát, idén is van magyar a tízes döntőben, méghozzá Tarr Béla „búcsúdala”, a Torinói ló. A film nietzschei magaslatokban jár, hiszen a címben említett ló az a bizonyos, amelyet 1889-ben az idősödő Friedrich torinói lakásából kilépve pillantott meg. A lovat a gazdája ütni kezdte az ostorral, mire a magát akkor már Dionüszoszként aposztrofáló filozófus odarohant, és zokogva átölelte. Innentől már csak a szellemi leépülés várt Zarathustra atyjára, további éveit némán, tébolyultan töltötte. 

A film azért is különleges a mezőnyben (bár Tarr munkásságát ismerve nem meglepő), mert sötét tónusú, lassú snittjei teljesen más hangulatba hoznak, mint az átlagos filmek. Az amúgy is komor film a végén a teljes sötétségbe zárja a világot, és bizony mi is csak szavak nélkül ülünk a sötét moziteremben. Nyugalom, a film rövidebb, mint a Sátántangó!!!

Az öt éve rendszeresen zajló megmérettetésen még sosem hiányzott magyar film a döntőből. Szívet melengető, hogy az európai filmgyártás számon tart minket, ráadásul a legjobbak között. Bár magyar film még nem kapta meg a fődíjat (amelyet mellesleg az EU mind a 23 hivatalos nyelvén feliratoznak, őszintén reméljük, hogy nem egyszerre), de Mundruczó Kornél Delta című filmje három éve a dobogóig jutott. 2007-ben Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte Magyarországot. Két magyar vonatkozású film is ott volt a 2009-es tízes döntőben, köztük a Varga Katalin és az Elveszett személyek körzete, 2010-ben pedig Hajdú Szabolcs filmje, a Bibliothéque Pascal.

A végső nyertest novemberben hirdetik ki, addig bőven van időnk megnézni a jelölt filmeket, és szuggerálni a strasbourgiakat a ló (sic!) döntés irányába!

0 Vissza
süti beállítások módosítása