Sokan vagyunk, sok felé utazunk, mégis ugyanazok a kérdések merülnek fel bennünk, ha nyaralni indulunk Európában. Ha Horvátországon keresztül szeretnék Olaszországba utazni, kell útlevél? Mennyibe kerül egy SMS Londonból? Mért van ma bezárva minden bolt Bulgáriában? A diákigazolványom érvényes Bécsben is? Utánajártunk!

Roaming az EU-n belül
Az Unió 2007 óta szabályozza az európai mobiltelefon-szolgáltatók szabta roamingköltségeket. Az Unióban roamingoláskor a kezdeményezett hívások díja percenként legfeljebb 35 cent, a külföldön fogadott hívások díja pedig 11 cent körül mozog. Az árak 2012 júniusáig érvényesek, de az Unió újabb árcsökkentéseket tervez. A szolgáltatókat ráadásul kötelezték, hogy például magas adatforgalom esetén SMS-ben tájékoztassák az ügyfelet, aki így nem kap sokkot a számla megpillantásakor. A külföldi kiruccanás előtt azért pásztázzuk át a mobiltelefonunk – különösen az okostelefonunk – beállításait, hogy néhány állandóan futó internetes alkalmazás ne okozzon bosszúságot.

Útlevél vagy személyi?
Nagylaknál feladni az erdélyi kirándulást elég kellemetlen. Jó tisztában lenni azzal, hol ellenőrizhetnek minket az országhatárokon, és hol kell gyógyszernek álcázni az ajándék Unikumot. Hivatalosan személyivel utazhatunk az EU tagállamokon belül, továbbá Norvégiába, Liechtensteinbe és Izlandra. A svájci határokon 2008 óta nincs személyi ellenőrzés, de az áruforgalmat máig szemmel tartják. Továbbra is határellenőrzésre és benzingőzös várakozásra kell számítani a schengeni övezeten kívüli öt EU-országban: Bulgáriában, Cipruson, Romániában, az Egyesült Királyságban és Írországban (utóbbi két ország nem is tervezi a belépést). Itthonról Ukrajnán kívül elvileg minden irányba elég a személyi igazolvány (tehát az isztriai nyaralás miatt nem érdemes útlevelet kiváltani), de a magyar-szerb határon ettől függetlenül akadhatnak problémák. Akik idén a nyár utolsó fesztiváljának a Belgrade Beerfestet választják (érdemes!), jobban járnak az útlevéllel.



Valuták az EU-ban
Na igen, a valuta. Talán ma már senki nem keres a pénzváltóknál német márkát vagy olasz lírát, Lengyelországban viszont még mindig zlotyért mérik a tejkaramellát! De nem csak ott, Dániában, Svédországban, Csehországban, Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és az Egyesült Királyságban sem megyünk sokra az euróval, hiszen ezen országokban nem az a hivatalos fizetőeszköz. Az euró az eurózónán kívül hivatalos fizetőeszköz még Monacóban, San Marinóban, Vatikánvárosban, Andorrában, sőt, Montenegróban és Koszovóban is, bár utóbbiakban nem épp szabályosan.

Egészségbiztosítás
2005-től már egy plasztik kártya is elég, ha a spanyol tengerparton megcsípne a medúza. A kártyát a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki azoknak, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak. A kártya ingyenes, így melegen ajánlott a beszerzése. Ha átmenetileg turistaként tartózkodsz a 27 tagország valamelyikében, Izlandon, Liechtensteinben vagy Norvégiában, és orvosilag szükséges ellátást igényelsz, ugyanolyan elbánásban részesülsz majd, mint az adott ország állampolgárai. Figyelem, azokért az ellátásokért, amelyekért a tagországok állampolgárainak is fizetni kell, bizony nekünk, magyar állampolgároknak is ki kell nyitni a pénztárcánkat!

Diákigazolvány
A magyar diákigazolvány nem jogosít fel az EU tagállamokban érvényes kedvezmények igénybevételére! Az egyes szolgáltatók természetesen saját hatáskörben dönthetnek az igazolvány elfogadásáról, de ne várjuk, hogy az osztrák kalauz feltétlenül elfogadja majd a feléje nyújtott magyar nyelvű plasztikkártyát. Viszont Európában két nemzetközi diákigazolvány típust is elfogadnak, mégpedig az International Student Identity Cardot (ISIC) és az EURO<26 kártyát. Az EURO<26 nem épp értelemszerűen a 30 éven aluliaknak kínál kedvezményeket (a korhatárt nem rég emelték). A kártyához nem szükséges tanulmányi jogviszony!

Munkaszüneti napok
Jó tisztában lenni azzal, hogy mikor és hova NE utazzunk, vagy ha utazunk, akkor a hűtőszekrényt telepakolva lássunk neki a napnak, mert bizony a boltok és a múzeumok is zárva tartanak. Az összes nemzeti ünnepet fejben tartani képtelenség, de azért vannak átfedések. Augusztus 15-én (Nagyboldogasszony ünnepén) Belgiumban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Cipruson, Litvániában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában, Lengyelországban, Romániában és Szlovéniában sem fogunk túl sokat shoppingolni. Piros betűs nap még július 21, amikor Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Cipruson lepődhetünk meg, ha nem vigyázunk eléggé.

Az EU a bőrünket is óvja
Az Európai Bizottság ajánlása szerint került kidolgozásra a napvédő kozmetikumokon található jelrendszer, köztük pl. az UVA- és UVB-logó bevezetése, és az olyan kifejezések „kivezetése”, mint a „teljeskörű védelem”. Az UVB sugárzás ugyanis leégést okoz, az UVA-sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okoz az immunrendszerben. Ezért olyan naptejet vagy olajat kerressünk, amely egyaránt véd az UVA- és az UVB-sugárzás ellen is. Az Európai Bizottság egységesítette a szöveges megjelöléseket is, amelyeket a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett kell feltüntetni.

Egy szám mind fölött
Ha a jó tanácsok ellenére valahol mégis bajba jutunk, akkor hívjuk a 112-t! Ugye mondanunk sem kell, hogy az Európa-szerte használható sürgősségi hívószámot is Brüsszelben találták ki? :)

0 Vissza
Címkék: eu
süti beállítások módosítása