Fókuszban a Duna stratégia és az Lengyel-magyar EU elnökségi átadás


Júniusi naptár

Június 7. 18.00 Lettre Duna Est
Június 8. 19.00 Török Kávéházi Estek
Június 11. 11.00 Gyerek ARC kiállítás megnyitó
Június 16. 18.00 Balázs Péter könyvbemutató
Június 21. 18.00 Zene Ünnepe!
Június 23. 19.00 Szentivánéji Lengyel-Magyar Akusztik
Június 27. 18.00 Lett kiállítás megnyitó
Június 28. 18.00 Lengyel-magyar nyelvi staféta és táncelőadás
Június 29. 19.00 Lengyel-Magyar Action és Slam Poetry

Részletes program

Június 7. Kedd 18.00 - Lettre Duna Est

Egy Duna-parti csónakházban: zenés irodalmi kalandozás a Duna menti régiókban a Lettre európai kulturális folyóirattal.

Közreműködik: Balázs Attila, Erdős Virág, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos; Várady Szabolcs – Darvas Ferenc, Varró Dániel – Darvas Bence dalait előadják Both Gabi és a szerzők.

Június 8. Szerda 19.00 - Török Kávéházi Estek

Nagy Zoltán Távol-Kelet szakértő, szociológus, idegenvezető kalauzol minket Budapesten az Oszmán-kori emlékek nyomában. A 150 éves török uralom meghagyta ujjlenyomatát városunkon. Nagy Zoltán idegenvezető olyan különleges túrákat vezet Budapesten, melyek során felfedezhetjük a megmaradt török házakat, temetkezési helyeket, mecsetromokat és nem utolsó sorban a még mindig működő fürdőket. Ezen helyek történetéről és Szulejmán szultán magyarországi sírjának felfedezéséről hallhatunk majd a júniusi Török Kávéházi Esten.

Június 11. Szombat 11.00 - 4. Gyerek ARC kiállítás megnyitó és díjátadó

4. Gyerek ARC kiállítás megnyitója és díjátadója Szalóki Ági koncertjével

Résztvevők: Geszti Péter, ARC, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Selymes Erik, a Vöröskereszt főigazgatója.

A 4. Gyerek ARC kiállítás idei témája: Ötletkaland Energiaországban. A pályázathoz az Európai Bizottság Képviselete Tervezz járgányt, nyerj egy bringát! altémával kapcsolódott.

Június 16. Csütörtök 18.00 - Balázs Péter könyvbemutató

Balázs Péter Magyarország és Európa című könyvének a bemutatója egy kerekasztal beszélgetés keretében a szerző, továbbá Pócs Balázs, a Népszabadság újságírója, Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetője részvételével.

Június 21. Kedd 18.00 - A zene ünnepe: Meszecsinka, Fókatelep és a Cirkusz-KA

A Franciaországból indult mozgalom csaknem harminc éve köszönti nagyszabású és változatos zenei programmal a nyár első napját. A világ több mint száz országában megrendezésre kerülő ünnep megtölti a köztereket, bárokat, kulturális központokat és egy teljes napig minden és mindenki csak a zenére koncentrál. Az Európa Pont csatlakozva a mozgalomhoz három koncerttel várja az érdeklődőket.

Fellépnek: Meszecsinka, Fókatelep és a Cirkusz-KA.

További infromációk: https://www.dalok.hu/zeneszinfo/zeneszeknek/zenekarok/13#zenekarok

Június 23. Csütörtök 19.00 – Szentivánéji Lengyel-Magyar Akusztik: Paprika Korps (PL) és G. Rass and the Riddim Colony

A lengyel-magyar elnökség átadás apropóján, a Lengyel Intézet közreműködésével, Varsó egyik legnépszerűbb alternatív zenekara érkezik az Európa Pontba. A több mint 20 országban rendszeresen turnézó Paprika Korps az erős rock gyökerek, a kompromisszumok nélküli reggae pulzálás, valamint a látványos színpadi jelenlét révén vált az európai alternatív szcéna visszatapsolt zenekarává. S nem lesznek egyedül, az Európa Akusztik színpadán Magyarország is képviselteti magát a G. Rass and the Riddim Colony csapatának köszönhetően.

Június 27. Hétfő 18.00 - Aleksejs Naumovs és Kristaps Zariņš lett festőművészek kiállításmegnyitója ("Budapest, Riga, Venice, Vienna – Európai városok lett festőművészek szemével")

A kiállítást megnyitja Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Veronika Erte lett nagykövetasszony és az alkotók, Aleksejs Naumovs és Kristaps Zariņš lett festőművész.

Június 28. Kedd 18.00 Lengyel-magyar nyelvi staféta és táncelőadás

A Lengyel Intézet együttműködésével Az uniós elnökség átadása kapcsán kerekasztal beszélgetést szervezünk azzal kapcsolatban, hogy mit jelent az uniós hivatalos nyelvi státusz, milyen befolyással bír az uniós nyelvi közeg e két nyelvre, illetve, hogy milyen szakmai kérdések merülnek fel a terminológia, a fordítás és a tolmácsolás terén.

Résztvevők: Arkadiusz Bernaś, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Prof. Adam Pawłowski, a Wrocławi Egyetem lengyel és uniós nyelvpolitikai szakértője, Fischer Márta PhD, a Budapesti Műszaki Egyetem, Uniós nyelvpolitikai, terminológiai szakértője, Vittay-Fedinecz Katalin, az Európai Bizottság Tolmácsolási Főigazgatóságának magyar elnökségi koordinátora és Paweł Czernecki, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatóságának minőségirányítási megbízottja. A rendezvény nyelve a lengyel és magyar, szinkrontolmácsolást biztosítunk. A kerekasztal beszélgetést Máthé Gabriella Víz című táncelőadása követi.

Június 29. Szerda 19.00 – Lengyel-Magyar Action és Slam Poetry

A Lengyel Intézet és a litera.hu együttműködésével. A lengyel-magyar uniós elnökség átadása kapcsán vendégünk a lengyel fenegyerek Bohdan Piasecki. A magyar házigazdák, az egyre szélesebb körben ismert és elismert műfaj, az action és slam poetry jeles hazai képviselői közül most Szilágyi Ákos és a Spiritus Noister formáció (Szkárosi Endre, Ladik Katalin, Sőrés Zsolt) mellett Gyukics Gábor és Bárdos Deák Ági kettőse. Bohdan Piasecki A varsói születésű slammer nemzetközi közönség előtt is szereti forszírozni a lengyel nyelvű költészetet. Általában sokat beszél, sétál fel s alá, de utálja a rágógumit és még mindig reméli, hogy egy napon megtanul basszusgitározni. Addig is marad az európai slam poetry meghatározó figurája, aki jelenleg Angliában épp PHD dolgozatának utolsó simításait végzi.

Műsorvezető: Mavrák "Hugee" Katalin

0 Vissza
süti beállítások módosítása