Az Európa Pont a május 7-8-i hétvégén Európa napi programokkal vár mindenkit a Millenárison. Részletes programért kattints!

Európa (pontosabban az Európai Unió) szimbólumait mindenki ismeri: kék mezőben 12 ötágú aranysárga csillag, Beethoven Örömódája, Európa Nap. Európának, mint földrajzi, és még inkább mint kulturális egységnek persze a huszadik századot megelőző évezredekben is voltak jól azonosítható szimbólumai. Arcai, hogy mást ne mondjunk. Méghozzá olyan arcok, akikkel a figyelmesebbek már találkozhattak egy-egy érmén vagy épülethomlokzaton.

Europé
Kora: kb. 2600 éves
Neme: nő
Nemzetisége: föníciai

Europé, az elrabolt föníciai királylány nem kisebb dicsőséget tudhat magáénak, mint hogy egy egész kontinenst neveztek el róla. A szépséges Európé a görög mitológia szerint Agénor király lánya, akibe a főisten, Zeusz menthetetlenül beleszeretett. Innentől a történet rémesen zavaros, mint minden görög monda: Zeusz először elrabolja Europét (bika képében), akit a testvére eleinte vissza akar rabolni, de később meggondolja magát. A történetben szó esik isteni ajándékokról, Thébai városának megalapításáról, és a Bika csillagképről is, de tényleg mondakutató legyen a talpán, aki a tolsztoji bonyolultságú történetszövést követni tudja. Amit biztosan tudunk, hogy Europé és az őt elrabló bika halhatatlanná vált: utóbbi a fejünk felett, az égen található, előbbi pedig a talpunk alatt.

Nagy Károly
Kora:1269
Neme: férfi
Nemzetisége: francia

Képzeljük el, hogy egész népek évszázadokig sírják vissza a boldog aranykort, amikor nagyjából béke és rend volt, a gazdaság működött, a tudományok virultak. Amikor Nagy Károly a történelem színpadára lépett, pontosan ezt a várakozást teljesítette be: a Római Birodalom után először egyesítette Európa egy jelentős részét, a karoling reneszánsszal pedig megalapozta az európai identitás alapjait. Károly kiérdemelte az „Európa atyja” eposzi jelzőt: hódításaival, törvényeivel és a művészetek újjáélesztésével új történelmi pályára állította Európát. Kevesen tudják, hogy amikor az EU zászlóját válogatták 1952-ben (Akkor még Európai Tanács) voltak olyan kezdeményezések, hogy Nagy Károly zászlaját (Oriflamme) állítsák vissza, melyet a monda szerint egyenesen Isten küldött a császárnak. Bár Nagy Károly nem versenyezhet Europével, azért róla is megemlékezett a hálás utókor: az Európai Bizottság egyik épületét róla nevezték el, mint ahogy a The Economist EU-s ügyekkel foglalkozó rovatát is.



Szent Hedvig
Kora: 636
Neme: nő
Nemzetisége: lengyel-magyar

Ha bárkinek is kétsége támadt volna afelől, hogy Magyarország 2004-ben visszatért az Európa Házba, jobb, ha elidőzik kicsit Szent Hedvig életrajzán. Hedvig Európa egyesítésének és egységesítésének védőszentje, aki félig magyar volt. Hedvig I. Nagy Lajos magyar (és lengyel) király lánya, aki apja halála után megörökölte a lengyel trónt (Mária pedig a magyart – Lajos nem volt szerencsés az utódnemzésben, természetesen a kor elvárásait nézve). Amikor 1399-ben az első gyermek születésekor meghalt, a lengyelek annyira biztosra vették közeli szentté avatását, hogy a krakkói Wawel székesegyház oltára alá temették, nem pedig a kriptába, ahová a királyi főket is szokták. Bár a szentté avatással a türelmes lengyeleknek egészen 1997-ig kellett várniuk (II. János Pál a szívén viselte a lengyel-magyar királylány üdvösségét), Szent Hedvig azóta védőszentként őrködik Európa egyesítése (és még egy érdekesség: a Dunakanyar) felett.

Europa regina
Kora: 474
Neme: nő
Nemzetisége: germán

Europa Regina, azaz Európa királynője egy olyan női alakot jelöl, amelynek teste Európa alakját adja ki a térképen. Vagy az idealistábbak kedvéért: Európa adja ki az ő alakját. 1537-ben született meg a legendás Johannes Putsch-térkép, amelyen kicsivel többet is felfedezhetünk, mint puszta országhatárok és domorzati rajzok együttesét. A manierista festő ugyanis Európát egy fiatal, kecses nő alakjában rajzolta meg. Fején a korona, amelyet az Ibériai-félsziget alkot, a karoling abroncsos koronát formálja. Az akkori Gallia és Germánia adja ki a nő felsőtestét, Csehország, latin nevén Bohemia, pedig a szíve. Talárja Oroszország és Görögország, kezében pedig, amelyet Olaszország és Dánia formál, tartja az országalmát (Szicíliát) és a jogart. Ez volt az első olyan térkép, amelyen Európa királynőként jelenik meg, később számtalan másik követte. A merész asszociációra több magyarázat is született: vannak, akik bibliai utalásokat vélnek felfedezni rajta, vannak, akik szerint Habsburg Ferdinánd iránti hódolatának adott hangot és formát a rajzoló azzal, hogy a női arcot V. Károly feleségének arcaként festette meg, és - hogy visszatérjünk megint Nagy Károlyhoz - a karoling koronát helyezte a fejére.

3 Vissza
Címkék: komoly
süti beállítások módosítása