Európa Pont | 2011.01.20. 19:42

Lobog a zászló

Mármint az EU lobogójáról van szó, természetesen. Kék alapon tizenkettő sárga ötágú csillag, senkinek nem kell bemutatni. Inkább azt mutatjuk meg, milyen lehetne, vagy lehetett volna.

A holland Design Den Haag Alapítvány idei pályázatán a nevezők új jelképet tervezhettek az Európai Uniónak. A nyerteseket aztán pár hétig zászlórúdra is húzták (mármint a zászlókat), ezeket mindenki megnézheti. Mi inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy az 1400 nevezés között találunk-e még 5-6 érdekeset a nyerteseken kívül.

Európa és Te




Nagyon okos zászló szerintünk. Az E természetesen Európára utal, az U betű pedig nem az Unió, hanem az angol you szó menő rövidítése. Tetszik, mert közel hozza a nézőhöz az európai gondolatot.

Új Európa




A tervező nem akarta kidobni az elhasznált szimbólumok szemétdombjára a mostani zászlót, inkább továbbgondolta. A csillagok nem állnak, hanem haladnak az égen, az integráció eleje már a ködbe vész, és soha nem ér véget. Hogy ez optimista vagy pesszimista gondolat, ennek eldöntését rátok bíznánk.

Fenntartható Európa




A tizenkét csillagból egy lett, és megjelent egy zöld sáv, ami leginkább egy dombos tájra emlékeztet. A tervező pontosan ezt szerette volna: belecsempészni a zászlóba a fenntarthatóság üzenetét. Szerintünk sikerült.

Sarkcsillag




Nem az aprólékos és művészi kidogozottsága miatt választottuk ki ezt a zászlót, még mielőtt megkapnánk, hogy a vizuális kultúránk alulfejlett. Nagyon nehéz olyan létező szimbólumot találni, mellyel minden európai azonosulni tud, itt viszont sikerült: a csillag a Sarkcsillag, ami épp felkel a Föld északi féltekéje felett. A Sarkcsillag egész Európából látható egész évben. Ügyes választás!

A híd




Egy terv, mely el mert szakadni a mostani zászlótól. Itt sem a művészi érték a fontos, hanem a gondolat: az Európai Unió kultúrák közötti híd, a két szalag pedig a tagokat és a jövőben csatlakozó országokat jelképezi. Ugye nem lepődik meg senki, ha elmondjuk, hogy a zászló tervezője török?

Európa mi vagyunk




A végére egy kegyelemdöfés a heraldisztikailag szofisztikált olvasóknak. Igen, mi is rossz ötletnek tartanánk egy ilyen zászlót, de az üzenete nagyon is megfontolandó: a háttér európai állampolgárok arcképeiből áll, mutatva, hogy nem az országok fontosak, hanem az emberek. Szerintünk is.

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr782600918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása