szem.PNGAz európai statisztikai hivatal (Eurostat) frissen publikált felmérése szerint továbbra is jelentős egyenlőtlenséggel szembesülnek a nők munkájuk során az unió országaiban. A nemek közötti bérszakadék 16,4 százalékon áll, azaz a férfiak átlagos órabére Európa-szerte ilyen mértékben haladja meg a nők fizetését. Sajnos ez az adat évek óta nem változik, sőt, például Magyarországon (ahol a férfiak órabére 18,4 százalékkal haladja meg a nők átlagát) ez az arány az utóbbi években még romlott is. Uniós szinten nagy az egyetértés abban, hogy a tagállamoknak sokat kell még tenniük a valódi esélyegyelőség megteremtéséhez, hogy a nők helyzete javuljon.

Nemcsak a bérezés tekintetében, de az élet számos területén kell extra kihívásokkal szembenézniük a nőknek: a nők általában felülreprezentáltak olyan területeken, ahol alacsonyabb az átlagfizetés, és jóval kisebb számban jutnak el vezető pozíciókig – mind gazdasági területen, a nagyvállalatok vezető pozícióját tekintve, mind a nagypolitika területén. Mindez igaz annak ellenére, hogy a nőknek gyakran magasabb a végzettségük vagy szakképesítésük, mint a férfiaknak és az egyetemet sikerrel befejezők között is közel 60%-os a nők aránya.

Címkék: nők nőnap

eyd.JPGA napokban hivatalosan is elindult a fejlesztés európai évének magyarországi programsorozata. A tematikus év legfontosabb célja, hogy az emberek számára láthatóbbá váljon a nemzetközi fejlesztési együttműködés, ezáltal is erősítve a szolidaritást, a globális felelősségvállalást – ezt hirdetik majd az évad nagykövetei is: Al Ghaoui Hesna riporter, Sena Dagadu énekesnő és Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének tanára.

A világszintű összefogásnak köszönhetően számos területen jelentősen javult a leginkább rászorulók helyzete, sok 15 éve kitűzött cél teljesült a millenniumi célkitűzésekből, amelyekből oroszlánrészt vállalt a világ legnagyobb segélyezője, az EU. A sok eredmény ellenére rengeteg még a tennivaló, ezeket foglaltuk össze az alábbi infografikán.

fejlesztes_europai_eve_infografika.png


Az évadban számos programon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a legégetőbb világszintű kihívásokkal és az EU ez irányú tevékenységével, valamint azzal, hogy az egyes emberek hogyan vállalhatnak ebben aktív szerepet. Mi is számos programmal várunk benneteket az évadban, március 26-i programunkon olyan nők mesélnek majd élményeikről, akik hosszabb-rövidebb ideig éltek és tevékenykedtek valamely fejlődő országban, és az ott élő nők és gyerekeket támogatták a saját eszközeikkel. Várunk benneteket szeretettel!


Akit mélyebben érdekel a téma és az EU ehhez kapcsolódó tevékenysége, figyelmébe ajánljuk az évad hivatalos oldalát, összefoglalót az EU eredményeiről vagy az ENSZ Millenniumi fejlesztési céljainak megvalósításához való hozzájárulásáról.

plzen_czech.png

Társadalmi összefogás és közös felelősségvállalás: e kettő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalom kihívásokkal küzdő tagjai is boldogulást találhassanak: legyen a hátrányos helyzet oka testi fogyatékosság, etnikai kisebbséghez való tartozás, vagy az, hogy valaki nőnek születik. Az EU egyik legfontosabb célja, hogy 2020-ra legalább 20 millióval csökkentse a hátrányos helyzetben és társadalmi kirekesztettségben élők számát. Ehhez kapcsolódóan márciusra olyan programokkal készülünk, amelyek azt mutatják be, hogy miként érvényesül itthon és tágabban Európában az esélyegyenlőség, hogyan lehet a társadalom befogadóbb, mit tesz az EU, és mit tehetnek az egyes emberek a helyzet javítása érdekében. A fejlesztés európai éve kapcsán nemcsak hazai és európai történeteket, személyes sorsokat mutatunk be, de fejlesztési projektekben dolgozó magyar nők is mesélnek majd az élményeikről.

euro.PNGFebruár havi kiemelt témánk a „szolgáltató Európa” – Európa, amely értünk dolgozik. Sokszor nem is vesszük észre vagy nem is tudjuk, hogy mi mindennel függ össze uniós tagságunk, mit köszönhetünk a hétköznapokban az Európai Uniónak. Sokan kritizálják az EU-t a túlszabályozás miatt – de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a szabályozásoknak számtalan előny is köszönhető. Bárhova gond – és a legtöbb esetben megállás – nélkül utazhatunk szabadon (köszi, Schengen); nemzetközi online vásárlásainkat biztonságosan és gyorsan tehetjük meg (köszi, SEPA); a külföldön vásárolt áruk esetén otthoni garanciák illetnek meg bennünket (köszi, uniós garancia) – mindez uniós szabályoknak köszönhető. Sok, néha nehézkesnek, túlzónak, függetlenséget korlátozónak tűnő szabály teszi lehetővé, hogy a tagállamok mindegyikében ugyanazokat a jogokat élvezzük, minden tagállamban hasonló esélyeink legyenek például a boldogulásra, és időskori napjainkat egészséges környezetben és egészségben élhessünk meg. AZ EU ezért szabályoz és támogat: ennek eszköze a sok uniós szabály és rengeteg közös büdzséből finanszírozott program.

Sokszor mantráztuk már itt a blogon is: ahhoz, hogy a tagság nyújtotta előnyöket megfelelően ki tudjuk használni, a legelső lépés tisztázni, hogy az előnyök lehetőség formában vannak csak jelen, azaz tennünk is kell értük; és ennél is fontosabb az, hogy egyáltalán tudjunk ezen lehetőségekről. Ehhez, a lehetőségek megismeréséhez nyújt most segítséget az Európa az Ön szolgálatában program, amely tulajdonképpen „eredmény-katalógus”. A kezdeményezés konkrét, megvalósult eseteken mutatja be, milyen jogokkal élhetünk az EU-ban, és milyen uniós forrásokból kaphatunk támogatást. Tudjatok róluk, használjátok ki ezeket a lehetőségeket!

 

6-regio_almaden_920x520.jpgEhhez érdemes tanulmányozni a kezdeményezés honlapját, ahonnan megtudhatjátok például, hogyan alakult át a világ egyik legjelentősebb higanykitermelője uniós segítséggel természetvédelmi övezetté és múzeummá, munkát adva a helyieknek (ma már az UNESCO világörökségi listáján is szerepel). Vagy milyen XXI. századi megoldásokat támogat az EU többek között a világ egyik legjelentősebb K+F programján keresztül annak érdekében, hogy az európai öregedő társadalmakban az idősebbek minél önállóbban, aktívan és gondtalanabbul élhessenek; hogyan indított eddig példátlan „beruházási offenzívát” az EU nemrég. Az alábbiakban mi is összegyűjtöttük nektek a mi katalógusunkat, a blogunkon korábban megjelent, kapcsolódó hasznos anyagokat. Ismerjétek és éljetek az uniós lehetőségekkel!

Jogok / lehetőségek az uniós polgárok érdekében:


Uniós programok egy fenntarthatóbb Európa érdekében:

oscar_v_1.pngNem kell többet várnunk a világ legnevesebb filmes díjátadóig, az Oscarig, ma este kiderül, kik kapják az elismeréseket. Szokásunkhoz hűen idén is utánanéztünk, milyen befolyást gyakorolt 2014-ben az európai filmművészet az Amerikai Filmakadémiára: következzen egy rövid összefoglaló az európai jelöltekről.

grand_bp.jpgIdén két meglehetősen furcsa (de nem feltétlenül megmagyarázhatatlan) film kapta a legtöbb jelölést, mindkettő kilencet: Alejandro González Iñárritu Birdmanje Michael Keatonnel, és Wes Anderson kattant mozija, a sajnos csak címében magyar vonatkozású Grand Budapest Hotel Ralph Fiennes-szal és Bill Murray-vel. E kettő közül a Grand Budapest Hotel német-brit koprodukcióban készült, amerikai rendezővel; a film a Berlinálén megkapta a zsűri nagydíját, a brit BAFTÁN pedig a 11 jelölésből ötöt díjra váltott.

mindenseg_hawking.jpgAz idei jelöltek között feltűnően sok a független és Hollywoodtól talán kicsit szokatlan alacsony költségvetésű, művészibb, életrajzi film. Ilyen a számos brit színészt és alkotót jelöléshez segítő megrendítő és romantikus, James Marsh által rendezett A mindenség elmélete, amely Steven Hawking életét mutatja be, és ilyen a történelmi hátterű, szuperizgalmas Kódjátszma is (rendezője a norvég Morten Tyldum), amely teljesen új megvilágításba helyezi a szövetséges csapatok második világháború alatti tevékenységét. Legjobb férfi főszereplők közül sokan a Hawkingot megformáló brit Eddie Redmayne-t tartják biztos befutónak, aki – bár pár éve még leginkább modellként domborított – a filmben nagyon hitelesen játszotta el az ALS betegség által szinte teljesen mozgásképtelenné tett zseni figuráját. Hasonlóan elismerően írtak a kritikusok a modernkori Sherlock feldolgozásokból ismert Benedict Cumberbatchról, aki a német rejtjelkódokat megfejtő, tragikus sorsú matematikust, Alan Turingot alakítja a Kódjátszmában. Érdekesség kettejük rivalizálásával kapcsolatban, hogy Cumberbatch korábban nagy sikerrel játszotta el Hawkingot a BBC korábbi sorozatában, amelyért számos elismerésben is részesült. A két film küzd a legjobb filmeknek járó elismerésért is, Morten Tyldum a legjobb rendezésért is kaphat díjat. Négy jelölést kapott még Mike Leigh Mr. Turner című filmje, amely a brit festő, J.M.W Turner életét dolgozza fel, a filmet a legjobb operatőr, jelmez, látvány és filmzene kategóriájában jelölték.

oscar_v_1.png
A fő- és mellékszerepekért jelölt színészek között Cumberbatch és
Redmayne mellett még ott találjuk Redmayne szintén brit partnerét A mindenség elméletéből, Felicity Jonest, a belga Dardenne fivérek által jegyzett Két nap, egy éjszaka főszerepéért a már Oscar-díjas francia Marion Cotillardot is, valamint a brit Rosamund Pike-ot a Fincher-féle Holtodiglanban nyújtott alakításáért. Bár a főszereplőt jelölte Oscarra az Akadémia, a Dardenne-film a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába nem került be.

IDA23.pngOtt van viszont az orosz Leviatán (amely a Golden Globe-ot már besöpörte), az észt Mandarinok és a (spanyol Almodovar áldásos támogatásával létrejött)feszengtető argentin Eszeveszett mesék valamint a mauritániai és francia koprodukcióban készült Timbuktu is. Idén rekordszámú, összesen 83 ország nevezett a kategóriába, sajnos a magyar jelölt, Mundruczó Kornél Fehér Istene nem kerül a végső ötbe. A kategória fő esélyesének a Pawel Pawlikowski által rendezett lengyel Idát tartják, amely idén tarolt az Európai Filmdíj átadóján. Ott a legfontosabb öt kategóriát mind ez a film nyerte, emellett idén még az Európai Parlament Lux-díját is ez az alkotás kapta – amelyet ehhez kapcsolódóan a filmklubunkban is megnézhettetek decemberben. (Az öt jelölt film közül az Ida és a Timbuktu elkészítését is támogatta az EU Kreatív Európa programján keresztül.) Az Ida operatőre Ryszard Lenczewski is jelölt kategóriájában.

Az Ida két alkotója mellett három másik lengyel művész is izgulhat vasárnap éjjel: a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában Aneta Kopacz Joanna és Tomasz Śliwiński Ondine átka című filmje is esélyes az Oscarra. A Joanna c. film a Chustka című blog szerzője, Joanna Sałyda megrázó történetét mutatja be, aki élete utolsó nyarát írta meg a blogban, megörökítve kétéves küzdelmét a rákkal, Az Ondine átka (Nasza klątwa) pedig a rendező személyes története arról, hogyan tanultak meg együtt élni újszülött fiuk, Leo ritka betegségével. Anna Biedrzycka-Sheppardot pedig a legjobb jelmez kategóriájában jelölték a Demóna (Maleficent) filmben nyújtott teljesítményért.

bigger.jpgA lengyelek tehát öt alkotójukért is szoríthatnak, míg mi sajnos különösebb nemzeti izgalom nélkül figyelhetjük az eseményeket – Bucsi Réka rövid animációs filmjét a Symphony No. 42-t ugyan beválogatták a szűkített tízes listára, de a végső öt jelölt közé már nem került be. Nem úgy a TheBigger Picture című film, londoni animátorok közösségi finanszírozással megvalósult „életnagyságú animációs rövidfilmje”. A legjobb dokumentumfilmek között Wim Wenders francia-olasz-brazil koprodukciójában készült A Föld sója című filmje, amely többek között a Snowden-ügyet feldolgozót német-amerikai filmmel, a Citizenfourral versenyez a díjért.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni – de az biztos, hogy lesz kinek drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán, még ha idén magyar alkotást nem is jelöltek díjra. Hajrá, Európa!

Képek forrása: IMDb.com / port.hu

Európa Pont | 2015.02.14. 08:38

Európa, szívesen

galesnjak3.jpegKövetkezzen teljesen spontán gyűjtésünk Európa legszívesebben látogatott helyeiről!

Nagy kedvencünk a fenti képen látható horvátországi Galešnjak szigete, amely a sziget tulajdonosai szerint a világ leginkább szív alakú geológiai képződménye. A szerelmesek szigetének („Otok za Zaljubljene”) különleges adottságaira már 1802-ben felfigyeltek a Napóleon korabeli térképkészítők, akik Dalmáciát vitték papírra; a mostani hype körülötte a Google Maps beindulásával kezdődött. Azóta a tulajdonosok is meglátták a lehetőséget a szigetben, és két nagy sávot le is csupaszítottak, hogy minél megfelelőbb terepet építsenek a házasság- és romantika-turizmusnak. A Google Mapsen a sziget már ez utóbbi formájában látható. (forrás)

galesnjak.JPG(kép: Google Maps)

kardia.JPGKardia szigete, Görögország Sapientza szigetéhez közel (forrás: Google Maps)

nemet.JPG

A Walchensee egyik félszigete a Bajor-Alpokban (Forrás: Google Maps)

adana.jpg

Adana szigete, Törökország (Forrása: ssllo – Flickr)

tupai.jpgA A lakatlan Tupai-sziget (atoll) Francia Polinéziában, a Bora Borától nem messze

moorea_fr_ggle_1.JPGA Mo’orea-sziget, Francia Polinézia – itt a szívforma azért kissé elnagyolt (három domborulatával talán az Emlékmás c. filmet idézheti meg egyesekben; kép: Google Maps)

gaislacher_see.jpgGaislacher See, Ausztria (forrás)

narl_gol_lake_turkey_1.jpgNarlı Göl, azaz a Kráter-tó Törökországban Kappadókia közelében

lac_du_montagnon_france.jpgLac du Montagnon, Franciaország (kép: Google Maps / Mariano felhasználó)

zemra.jpgA Zemra-tó Albániában, az Albán-Alpokban (kép: Wikimedia Commons User Elbunitkrasniqi)

calvaresc.jpgLagh del Calvaresc (Lago del Cuore), Svájc (forrás)

trnovacko_jezero_mirko_petrovic_ggle.JPGTrnovack-tó, Montenegró (kép: @cikus ® – Panoramio)

lagodiscanno.gifLago di Scanno, Olaszország

borebukta.jpgLake Borebukta, Norvégia (kép: Bruno Mazodier)

braunschweig.jpgBraunschweig, Németország (kép: Google Maps)

korzika.jpg„Korzika szíve”, Franciaország (kép: © Loic Colonna )

 

A gyűjtéshez forrásként az alábbi oldalakat használtuk:

www.lovethesepics.com

www.msn.com

www.worldtoptop.com1

www.worldtoptop.com2

 

1_1.jpgLiebesschlösser, lucchetti d'amore, cadenas d'amour, szerelemlakatok – egyre népszerűbb itthon és Európa nagyvárosaiban a hagyomány, amikor a fiatal pár szerelme jelképeként közös lakatot helyez el a város jellegzetes helyén, majd eldobják a kulcsot. A hagyomány eredetéről nem tudni biztosat, van, aki szerint Kínából származik, de egy legenda szerint a szerbiai Vrnjačka Banjából indult a lakatolás. Annyi mindenesetre biztos, hogy Magyarországon az egyik legelső – ha nem a legelső –, mára tekintélyes méretűvé fejlődött fal Pécsett áll.

2.pngPécsen, felismerve a „szerelemlakatturizmusban” rejlő potenciált, az eredeti fal megerősítése mellett az utóbbi években több új helyet is adományoztak a szerelmeseknek az eredeti faltól a székesegyház felé vezető úton, ahol a lakatok száma ma is folyamatosan nő. A spontán akciók után Budapesten is nemrégiben létesítettek több helyen szerelemlakatoknak szánt lakatfalakat, például az Erzsébet téren, amelyet lelkesen és rendeltetésszerűen használnak is. A spontán lakatolást azonban nem nézik mindenhol jó szemmel, a sokszor mázsás súlyt nyomó lakatláncok az épített örökséget – falakat, hidakat – veszélyeztethetik, a városképet is megváltoztatják, és extrém esetben akár emberi életben is kárt tehetnek. Egy nemrégiben indult mozgalom igyekszik lebeszélni a fiatalokat szerelmük ilyen megörökítéséről, védve például a már lakatoktól túlterhelt párizsi Pont des Arts hidat, és sok helyen megbüntetik azokat, akiket rajtakapnak e romantikus rongáláson.

Kedves szokás vagy városképet rontó vandalizmus? Döntse el mindenki maga – mi mindenesetre összegyűjtöttük kedvenceinket Európa különböző pontjairól: többek között Rómából, Párizsból, Kölnből, Firenzéből, Salzburgból, Ljubljanából. Ismertek még ilyen helyeket más európai nagyvárosokból? Nektek van valahol lakatotok? Osszátok meg velünk! :-) (Pinterest oldalunkon egy nagyobb galériát találtok.)

Mi jut eszetekbe először Plzeňről vagy Csehországról? Mondjuk a jó (pilseni) sör, a jó kocsmák, a knédli, Smetana zenéje, a Skoda, a fanyar és önironikus humor? Mindezekből egy adagot, de még ennél is sokkal többet kaphattok, ha ellátogattok a nyugat-csehországi Plzeňbe, amely idén a belga Mons-nal közösen viseli a kulturális fővárosi címet. A város ehhez méltóan izgalmas, a tradicionális helyi érdekességeken messze túlmutató, közel 600 programot magába foglaló eseménysorozattal készül. Plzeň mindössze másfél órányi útra fekszik Prágától, így Budapestről is könnyen megközelíthető autópályán kocsival (6 óra alatt) vagy akár vonattal – a város nagyszerű célpont lehet idén egy rövidebb európai kiruccanáshoz.

1.jpg

Plzeň, Bohémia egyik központja, a Škoda konszern hazája és egyben Európa legkedveltebb sörfajtája, a pilseni sör névadója: a speciális sört még a XIX. század közepén készítették el először egy helyi sörfőzdében, amely azóta világszerte ismertté tette a város nevét. Plzeň – többek között négy folyójának is köszönhetően – évszázadok óta jelentős kereskedelmi központ, afféle közvetítő Kelet- és Nyugat-Európa között. Mindezek erős alapot jelentenek az évadhoz, amelyet természetesen számos hagyományos és friss, izgalmas, hazai és nemzetközi együttműködéssel létrejövő művészeti produkció egészít ki.

A program január közepén nagyszabású fesztivállal indult Plzeň főterén, a középkori hangulatú Köztársaság téren (náměstí Republiky). A nyitóprogramot Petr Forman (a filmrendező Milos Forman fia) koreografálta, és már itt, a megnyitón megjelent az évad meghatározó figurái közül jó néhány: a kortárs cirkuszi előadások szereplői, kötéltáncosok, óriásbábok, fényjátékok, zenészek – mindannyian kiemelt szerepet kapnak az idei kulturális főváros programjában.

Az évad februári programjában, 20-21-én a város gyönyörű fényruhába öltözik: a Fény Fesztiválja igyekszik elvonni a figyelmet a még mindig nem tágító borús téli időszakról. Áprilisban beindulnak a Képzelet gyárai, amelyekben hagyományos ipari épületek és telephelyek alakulnak át Plzeň legnagyobb kortárs kiállítóhelyeivé és közösségi tereivé. Így lesz ez például a Pilsner Urquell sörfőzdéjével, ahol a sörkészítés hagyományaival ismerkedhetnek meg a látogatók, és így történt ez már 2014-ben a Škoda konszern egyik épületével, amely azóta Techmania néven tudományos központtá és planetáriummá alakítva várja az érdeklődőket. Májusban több esemény emlékezik majd meg a II. világháború lezárásának 70. évfordulójáról. (Érdekesség, hogy Plzeňt a II. világháború után nem a szovjetek, hanem amerikai csapatok szabadították fel, George S. Patton tábornok vezetésével, amelynek a Patton múzeum méltó emléket is állít a városban.) Nyáron az utcafesztiváloké és kilenc héten át a barokk zenéé lesz a főszerep Plzeňben és a régió barokk emlékekben gazdag városaiban; szeptemberben a színház, bábszínház és – az egyébként az egész évad során hangsúlyos szerepet játszó – modern cirkusz kerül a középpontba. Az évad végén két hónapon keresztül a „határokat nem ismerő” jazz adja majd a ritmust a városnak, amely Európa bállal és többek között látványos karácsonyi vásárral zárja majd a programsorozatot. A kiemelteken kívül számos program várja még az érdeklődőket – a közel 600 rendezvény között találtok bajor napokat, afrikai, vagy épp Japánhoz kapcsolódó programokat és Mediterrán fesztivált. Emellett természetesen számos kiállítás dolgozza fel és mutatja be a helyi képzőművészek munkásságát is (amilyen például Jiří Trnka bábmester / animációs szakember, vagy az új-zélandi maorikat megörökítő Gottfried Lindauer).


A további programokról a rendezvénysorozat hivatalos oldalán találtok részletes információt – jó kutatást és jó utat! :-)

Képek forrása: Plzeň.eu.