malac1.jpgEzúttal egy dán finomságot mutatunk be, amely kitűnő fogás még a tavasz előtti (remélhetőleg utolsó) hidegebb napokra. A recept érdekessége, hogy lent leírt módon elkészülő ropogós malacsültet petrezselyemszósszal a dánok hivatalosan meg is szavazták nemzeti ételüknek. Az évszázadok óta hasonló módon elkészülő fogás pedig egyszerű, még a kezdő szakácsokon sem foghat ki.

A dánok és a malacok

Nem is lehet másból a dánok kedvenc étele, mint malacból: Dánia mezőgazdasága, és azon belül sertéstenyésztése minőség, biztonság, lekövethetőség vagy állatjóléti szempontok alapján a világ élvonalába tartozik már jó ideje, és legalább száz éve a dán gazdaság egyik legfontosabb exportcikke. Még egy beszédes statisztika erről, amit nemrégiben az Eurostat is feldolgozott: Dánia az egyetlen ország az EU-ban, ahol több sertés él, mint ember. Nem is akármennyivel: az országban egy főre több mint 2 élő malac jut – van tehát miből válogatni az országban a finom malacsültes fogáshoz. :-)

malac2.png

Hagyományos fogás

2014-ben tartották azt a szavazást Dániában, amely az ország nemzeti ételét kereste: hatvanezer szavazó döntött úgy, hogy ez a Stegt flæsk, azaz a malacsült. A receptet évszázadok óta hasonló módon készítik a dánok. A hagyományos ételek kialakulására rányomta a bélyegét a paraszti konyha, hisz az 1800-as évek közepéig a lakosság nagy része a földből élt. A rozskenyér, a sör, a sós és füstölt disznóhús, a darált hús, a zsírban megsütött és tepertővel, almával tálalt belsőségek a korszak tipikus ételei voltak, de a sokféle káposztaétel, sárgaborsó és különféle kásák is szokásos fogásnak számítottak.

A receptben a húst korábban serpenyőben, a tűzhelynél sütötték ki, ma azonban a háziasszonyok inkább a sütőben sütik ropogósra a hússzeleteket.

Elkészítés

Az étel fő alapanyaga tehát a disznó, annak is a hasa: egy szép darab, jó ropogósra süthető dagadó vagy császárhús kell hozzá. Ezen kívül még krumpli, tej, liszt és petrezselyem – és ízlés szerint fűszerek.


Hozzávalók

- 1 kg krumpli

- fél teáskanál só

- 16 enyhén sózott, vékonyra (fél centi vastagságú szeletekre) vágott dagadó vagy császárhús (érdemes pár órával az elkészítés előtt besózni a húsokat mindkét oldalukon)

A petrezselyemszószhoz:

- 25 g vaj

- két és fél evőkanál liszt

- 3 dl tej

- 1-2 dl a krumpli főzővízéből

- egy nagy csomag petrezselyem apróra vágva


Tegyük fel főni a krumplit sós vízbe, forrás után takarékon addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hámozzuk meg.


A hússzeleteket tegyük sütőpapírra, helyezzük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és rendszeresen forgassuk meg őket. Amikor úgy tűnik, hogy a hús ropogósra sült, vegyük ki, és rakjuk ki szalvétával bélelt tálra.


A szószhoz olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, és adjuk hozzá a lisztet, gyorsan keverve a tűz felett, vigyázva, hogy ne égjen le. A felmelegített tejet lassan, féldecinként keverjük hozzá habverővel, míg fel nem veszi, és így készítsünk besamelmártást. Ha a teljes tejet hozzáadtuk, akkor a krumpli főzőlevével még ízlésünk szerint hígíthatjuk a szószt. Sózzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk pár percig állni, majd tálaljuk a szalonnával és a krumplival.


Velbekomme, azaz jó étvágyat! :-)

malac3.jpg

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
 tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

Képek forrása: voresmad.dk; Eurostat; visitdenmark.co.uk

0 Vissza

fake.jpgÁlhírek / fake news – nagyjából két éve, az amerikai elnökválasztási kampány alatt került (ismét) fókuszba a fogalom, holott a műfaj a nyomtatott sajtóval egyidős. A szándékos félretájékoztatást szolgáló hamis hírek a villámgyors online kommunikáció és közösségi média korában nagyon gyorsan okozhatnak hatalmas károkat. Rajtunk is múlik, hogy minek dőlünk be, de az EU is igyekszik tisztítani a helyzetet és szabályozni ezt a különösen nehéz területet.

El sem olvassuk, de megosztjuk

Manapság az európaiak közel fele (46%), a magyarok pedig több mint fele elsősorban a közösségi médiában olvassa és onnan osztja meg a híreket – általában anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. Riasztó, hogy felmérések szerint tízből hat (!) hírt elolvasás nélkül osztanak meg. Ez különösen nagy probléma a politikai propaganda és a gyűlöletbeszéd esetében, mert a hamis információk és az álhírek így egyre könnyebben és gyorsabban terjednek.

Motivációk a fake news mögött

fake2.pngA valódi hírnek tűnő félretájékoztatásnak és álhíreknek több célja is lehet. Egyik az, hogy manipulálják az olvasókat, például politikai céllal – ez történt például a 2016-os amerikai elnökválasztás idején is, amikor többen kattintottak a kampányokat övező hamis információkra a Facebookon, mint az igazi hírekre. Egyesek szerint már egy „posztfaktuális”, azaz igazság utáni korban élünk („post-truth era”: az oxfordi angol szótár 2016-ban ezt választotta az év szavának). Ez annyit jelent, hogy a közvélemény formálásában a tények másodlagosak, és az érzelmek és személyes meggyőződések számítanak igazán.

A kamuhírek születhetnek szimplán profitszerzési szándékkal is: a szenzációhajhász („clickbait”) címek és leadek célja, hogy minél több kattintást vonzanak adott oldalra, és így minél több olvasót szállítsanak különböző hirdetéseknek.

Mindezek egyértelműen káros hatással járnak, megtévesztik az olvasókat, amelynek nagyon komoly – akár pénzügyi, egészségügyi, pszichikai – következményei is lehetnek. Éppen ezért az álhírekkel szemben mindenképpen fel kell lépni, de úgy, hogy közben a fontos alapvető szabadságjogok – a sajtó- és szólásszabadság, a médiapluralizmus – ne sérüljenek. Ezt hangsúlyozta az EU digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa, Mariya Gabriel is, amikor nemrégiben vendégünk volt az Európa Pontban, ahol az álhírekkel szembeni fellépés fontosságáról beszélgetett vendégeinkkel.

Az EU a szabályozás útján

A fake news elleni fellépés megfelelő kontroll nélkül könnyen átcsaphat cenzúrába, az álhírek megregulázása sokakat emlékeztethet az Orwell-féle Igazság-minisztérium tevékenységére – figyelmeztetnek a szabadságjogokat féltő hangok. Elég az online írástudás fejlesztése vagy a gyűlöletbeszéd és az illegális tartalmak bejelentésének megkönnyítése? Önkéntes vagy kötelező szabályozásra van szükség? Jó minta lehet a gyűlöletbeszéd ellen már kialakított közös magatartási kódex? Töröltetni kell minden álhíreket tartalmazó anyagot a netről? Az Európai Uniónak meg kell találnia a válaszokat és a köztes utat e kényes terület szabályozására.

A témáról nemrég tartottak nyilvános uniós konzultációt, amely felmérte a mostani álhírek elleni akciókat, azok eredményességét. A konzultáció tanulságai fontos alapanyagkényt szolgálnak majd az idén tavasszal elkészülő uniós szintű stratégia kialakításához. A témával az év eleje óta magas szintű munkacsoport foglalkozik. A csoport munkájában a magyar Dzsinich Gergely, a CyAN (CYbersecurity and cybercrime Advisors Network) elnökségi tagja is részt vesz.

Legyünk résen!

Az álhírek gyors terjedése mögött gyakran az áll, hogy sokan, akik az interneten olvasnak híreket, nincsenek tisztában az információk ellenőrzésének fő szabályaival, eszközeivel és lehetőségeivel. Alábbi összeállításunkkal (nagyobb méretben itt) ebben igyekszünk segíteni. Legyetek résen!

fake3.png

(Az anyag az International Federation of Library Associations and Institutions, az Európai Parlament és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete Álhírvadász oldala anyagai alapján készült.)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

orokseg1.jpgA páneurópai piknik helyszíne, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és most a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese: Európa legnagyobb zsinagógájával együtt most már három magyarországi helyszín viselheti az Európai Örökség címet. Az épületegyüttes az integráció, az emlékezés és a párbeszéd szimbóluma – története sokat mond az európai együttműködésről és értékekről.

Helyszínek Európa közös történelemkönyvéből

Az Európai Örökség címet az európai együttműködés vagy szellemiség kiemelkedő helyszíneinek adják. Olyan jellegzetes helyszíneknek, amelyek Európa történelméről és értékeiről mesélnek. Ilyen címet kapott már többek között a szinte egész Európát hadba állító harmincéves háborút lezáró vesztfáliai béke helyszíne; az európai demokrácia, filozófia, szabad gondolkodás szülőhazája, Athén, vagy a lengyel Szolidaritás mozgalom otthona, a gdanski hajógyár – mindegyik helyszín elvitathatatlan joggal szerepel Európa történelemkönyveiben.

A cím egyrészt fontos elismerés, amely – ahogy az ENSZ UNESCO világörökségi listája – kiemelt figyelemmel jár. Ennek köszönhetően az európai örökségi helyszíneket mind többen ismerhetik meg, a turizmust fellendítheti egy-egy ilyen elismerés. A pályázó helyszíneknek ugyanakkor sokat is kell tenniük: számos feltételnek kell megfelelni, hogy egy-egy helyszín kiérdemelje és megtarthassa a címet. A kitüntetés az emlékplakett mellett szigorú fenntartási szabályokkal is jár, többek között folyamatos programokkal kell fogadni az érdeklődőket.

orokseg.jpg


A
Dohány utcai zsinagóga és az idei díjazottak

A Dohány utcai zsinagóga közel 160 éves épülete a legnagyobb zsinagóga Európában, amely mindig a híd szerepét töltötte be a magyarországi zsidóság és a befogadó nemzet között. „Eszmeisége, rabbijai, hívei az európai szellemiséget képviselték még akkor is, amikor e szellemiség nem volt nyilvánvaló” – mondta az elismerésről Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Az épületegyüttes része egy múzeum és egy levéltár, az I. világháborúban elesett tízezer magyar zsidó katonának állított emlékmű, a holokauszt áldozatainak nyughelyéül szolgáló temetőkert és a Raoul Wallenberg Emlékpark is. Az elismerést hivatalosan a kulturális örökség európai évének alkalmából adják át, 2018. március 26-án Bulgáriában, Plovdivban.

A zsinagógával együtt még nyolc kiemelkedő helyszín kapja meg idén az Európai Örökség címet, amellyel együtt már 38 ilyen helyszín lesz Európában (kiemelve az idén elismertek):

a  vesztfáliai béke münsteri és osnabrücki emlékhelyei (Németország)

a hambachi kastély (Németország)

az ókori athéni belváros (Görögország)

az aragóniai királyi levéltár (Spanyolország)

a Residencia de Estudiantes (Spanyolország)

a cluny-i apátság (Franciaország)

a Robert Schuman emlékház (Franciaország)

az Alcide De Gasperi szülőházában berendezett múzeum (Olaszország)

Kaunas 1919-1940 (Litvánia)

a lublini unió (Lengyelország)

Lengyelország májusi alkotmánya (Lengyelország)

a történelmi gdański hajógyár (Lengyelország)

a coimbrai egyetem könyvtára (Portugália)

a halálbüntetést megszüntető törvény (Portugália)

a Franja Partizánkórház (Szlovénia)

a Páneurópai Piknik Emlékhely (Magyarország)

a Carnuntum régészeti park, egy újjáépített római kori lakónegyed Bad Deutsch-Altenburgban (Ausztria)

Tallinn középkori Céhszékháza (Észtország)

a hágai Béke-palota (Hollandia)

a Kamp Westerbork, egy II. világháborús náci fogolytábor Hooghalennben (Hollandia)

az olomouci Přemysl-vár és az Érseki Palota múzeuma (Csehország)

a Sagres-fok (Portugália)

a bécsi Hofburg (Ausztria)

a tartui egyetem történelmi épületegyüttese (Észtország)

a Mundaneum (Belgium)

az I. világháború keleti frontjának 123. számú temetője (Lengyelország)

a strasbourgi európai negyed (Franciaország)

a krapinai neandervölgyi lelőhely és múzeum (Horvátország)

a Liszt Ferenc Zeneakadémia (Magyarország)

a Dohány utcai zsinagóga (Magyarország)

Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország)

a cadinai erőd (Olaszország)

a javorcai kápolna (Szlovénia)

a natzweileri koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország)

a máramarosszigeti emlékmű (Románia)

a Bois du Cazier (Belgium)

Schengen falu (Luxemburg)

a Maastrichti Szerződés (Hollandia)

A képek forrása: a Dohány utcai zsinagóga hivatalos honlapja; Európa portál

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
 tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

baba1_1.jpgRégebben a csecsemők túlélésének egyik legfontosabb biztosítéka volt, mára az egyenlőség egyik legfontosabb szimbóluma. Az állam praktikus ajándéka, amit senki nem vált pénzre. A kismamák évről évre izgatottan várják, hogy mit rejt az aktuális évi összeállítás: bemutatjuk a finn babadobozt és babakelengyét.

A magas csecsemőhalálozás ellen

baba2.jpgNyolcvan éve, 1938 óta tart a szokás Finnországban, hogy az újdonsült szülők egy nagy dobozt kapnak, benne rengeteg hasznos holmival az újszülött gondozásához, öltöztetéséhez. A doboz épp akkora, hogy a csomag alján lévő kis matracnak köszönhetően a baba ágyaként is lehet használni közvetlenül a születés után. Bevezetésekor a dobozt még célzottan a kevésbé tehetős anyukák kaphatták meg, majd 1949-től a rendszert kiterjesztették a teljes finn lakosságra. Azóta minden kismama megkaphatja, aki megjelenik terhesgondozáson az előírt időben.

Az első dobozok idejében még nagyon magas volt Finnországban a csecsemőhalálozás (ezerből 65 csecsemő meghalt a születést követő pár napban), de ez az arány a babadobozok bevezetése után drasztikusan visszaesett. Mára Finnországban a világon az egyik legalacsonyabb a gyerekhalandóság. A kismamák a doboz miatt jobban eljártak terhesgondozásra és vizsgálatokra, és a dobozban megfelelő (jó meleg) ruházatot és eszközöket kaptak kisbabájuk neveléséhez. Érdekesség, hogy a csomag helyett a kismamák egy egyszeri, 170 eurós támogatást is választhatnák – de ezzel első babánál szinte senki nem él.

baba3.gif

Praktikus és cuki

Minden benne van, amire egy kezdő anyukának szüksége lehet az első hónapokban a baba gondozásához: rugdalózók, meleg ruhák, körömolló, fürdőhőmérő, törlőkendő, sapka, harisnya, mesekönyv… Nemcsak anyagilag segítség ez a friss szülőknek, de időt is rengeteget spórolhatnak vele, nem kell utánanézniük és -járniuk a legjobb holmiknak, megkapják egyben, a kezdőszülő-szettben. Eleinte még textilt is tettek a csomagba, hogy az anyukák maguk varrhassanak ruhát a kicsiknek, később ezeket már kész pamutruhákra cserélték. A finn társadalombiztosítási intézet, a Kela évről évre változtatja a csomag tartalmát, a kismamák pedig mindig izgatottan várják, hogy az új évben épp milyen újdonságot tartalmaz és milyen „babadivatot” követ az összeállítás. 2017-ben sok az örökzöld csíkos minta, de baglyok, zsiráfok, majmok és őzikék is megjelennek az egyébként uniszex ruhákon.

2017-ben 53 darabos készlet került a dobozba: vastag és vékony kezeslábas, rugdalózók háromféle méretben, kapucnis rugdalózó, alsóruházat, sapkák, zoknik, harisnya, hálózsák, ágynemű, fürdőlepedő, mosható pelenka és babaápolási kellékek, lázmérő, vízhőmérő – de még tisztasági betét és óvszer is része a csomagnak. A dobozban van plüsskutya és a baba első mesekönyve is finn vagy svéd nyelven, a számi nyelvű változat pedig pdf-formátumban letölthető. (Forrás: Finnorszag-unkari.hu)


A dobozok mára az északi országokban oly fontos egyenlőség egyik szimbólumává is váltak: mutatják, hogy Finnországban minden gyerek ugyanonnan kezd, egy papírdobozból indul neki az életnek. :-)

A példa ragadós

A finn babadobozok híre bejárta az egész világot, és a világ legkülönbözőbb pontjain vezettek be hasonló támogatást. Délkelet-Ázsiában, India egy kórházában fut a Barakat Bundle nevű projekt, amely a helyi édesanyákat támogatja (ott nem a vastag kapucnis rugdalózó, hanem a szúnyogháló a doboz szériatartozéka). Az Egyesült Államokban, New Jersey államban épp idén vezették be finn mintára ezeket a csomagokat, Skóciában tavaly óta a finnhez teljesen hasonló dobozt kapnak a várandós kismamák (bár ott nem lehet készpénzt igényelni a doboz helyett). Ezek mellett lokális szinten számos városban találkozhatunk hasonlóval Európa-szerte. Többen az üzletet is meglátták benne: három finn apuka cége a tengerentúlra is értékesít hasonló babadobozokat, de például Észtországban is működik a fizetős modell.

Mi örülnénk, ha Magyarországon is bevezetnének valami hasonlót az eredeti, államilag támogatott finn mintához. Ti mit gondoltok? :-)

baba4.jpg

Képek forrása: Kela.fi, Yesmagazine.org

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

konyvek.jpegEbben a sorozatunkban egy-egy ország öt legfontosabb – vagy mindenképpen elolvasásra érdemes – könyvét mutatjuk be. A kezdeményezés szándékosan provokatív, hiszen az öt „legjobb” könyv mindenkinek mást és mást jelent. Célunk egy olyan lista összeállítása az ország szerzőinek könyveiből, amelyek közelebb viszik az olvasót az adott ország kultúrájának és embereinek megismeréséhez, amelyek sokat mondanak az ország lakóiról, történelméről. Természetesen minden ilyen lista szubjektív, de ez is a célja – vitassátok, egészítsétek ki saját ötleteitekkel, kedvenceitekkel, ajánljatok további könyveket!

A mostani válogatás összeállításában erősen támaszkodtunk a Literaturhaus München és Bertelsmann kiadó 1999-es listájára, amelyen 99 német író, irodalomkritikus és irodalomtudós válogatta össze a XX. század legjelentősebb német regényeit. Az a lista a német nyelven íródott könyveket listázta, mi mostani válogatásunkban viszont kizárólag német íróktól válogattunk – osztrák, svájci szerzők, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia német nyelven alkotó írói nem kerültek a listára.

A német irodalom hatása vitathatatlanul erősen érezhető Magyarországon, a német alkotók művei nagyon széles körben ismertek. Már kisgyerekkortól, a meséken keresztül találkozunk vele – gondoljunk csak a német irodalmi nyelv megteremtésében nagy szerepet játszó Grimm fivérek mesegyűjtéseire Csipkerózsikától Hüvelyk Matyin át Holle anyóig. Erich Kästner ifjúsági regényeit is sokan olvasták még iskolásként, a későbbi években pedig Az arany virágcserép E.T.A Hoffmanntól vagy Brecht Kurázsi mamája is szerepel a középiskolai kötelező vagy ajánlott olvasmányok között. Mi most a meséktől és a kötelező olvasmányoktól egy kicsit elszakadva, az alábbi öt könyvet ajánljuk figyelmetekbe.

#1: Thomas Mann: A Varázshegy (Thomas Mann: Der Zauberberg, 1924)

nemetk.jpgThomas Mann, a XX. századi német irodalom egyik legjelentősebb alakja, József Attila szavaival „fehérek közt egy európai” semmiképpen nem maradhat ki egy ilyen válogatásból. Német polgári család sarjaként „a polgári élet hanyatlásának nagy összefoglalója”, amelyet számos regényében feldolgozott. Első regénye, az 1900-ban megjelent A Buddenbrook ház is ezt a kérdéskört járja körül, egy család történetének bemutatásával. Ezért 1929-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

A Varázshegy klasszikus fejlődésregény, a huszadik századi regényirodalom egyik legeredetibb, gondolatokban leggazdagabb műve, a kor polgári eszmevilágának összefoglalása. A regényben az „egyszerű és középszerű” hős, Hans Castorp az egészségesek világából háromhetes látogatásra érkezett a svájci szanatóriumba, ám „a Varázshegy halálos bűvöletének áldozatul esve, hét évre a szanatórium lakója lett. Castorp betegségélménye, életidegensége, passzivitása, kereső szellemének kalandjai, álmodozásai, félénkség mögé bújt gyermekesen szenvedélyes szerelme, a humanizmus értelmén, lehetőségén való töprengés – ezek a regény fő témái. A háború előtti Európa különböző ideológiái kelnek harcra a hős lelkéért: szinte enciklopédikus teljességgel vonul fel minden olyan szellemi áramlat, amely megérintette a századelő polgári értelmiségét.”

Egy méltató szavaival: „A Varázshegyet mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasnia (noha Thomas Mann maga azt javasolta, hogy befejezés után azonnal álljon neki az olvasó újra). Ha nem érti meg: nem baj, ha elalszik rajta minden percben: az sem, ha megváltoztatja az életét – azért ne túlozzunk. :) Valamilyen pozitív hatást gyakorolni fog rá a mű, ez bizonyos.”

#2: Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz (Berlin, Alexanderplatz, 1924)


nemetk2.jpgAlfred Döblin polgári zsidó családból származó író és orvos. 1930-ig praktizált Németországban (munkásoknak is rendelt az Alexanderplatz környékén), az első világháborúban önkéntesként járványkórházban dolgozott. A náci Németországból először Svájcba, majd Franciaországba, végül az Egyesült Államokba kényszerült emigrálni.

Berlin, Alexanderplatz című regénye Döblin életművének legjelentősebb darabja, „az európai expresszionizmus korszakot meghatározó, kiemelkedő alkotása, mindmáig a modern regény egyik legnagyszerűbb példájaként tartják számon”, amely rendre számos „must readlistára rákerült. Érdekes, hogy 1929-ben ez a könyv is esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra, amelyet végül Thomas Mann kapott meg.

A regényben megelevenedik Berlin, a huszadik századi modern nagyváros, a keleti városrész proletár negyedei és a kisemberek életének központja: a lármás, forgalmas Alexanderplatz. Döblin jól ismerte a szegények, elesettek és kitaszítottak városát és életét, a névtelen tömegeket, akik élete egybeforrott a városéval.

A könyv alapján készített színdarabot most márciusban mutatják be a budapesti Katona József Színházban. A színház az alábbiakkal ajánlja az előadást: „Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként »örökkön jóra tör, de rosszat mível«. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz.”

#3 Günter Grass: A bádogdob (Die Blechtrommel, 1959)

nemetk3.jpgA listáról ugyancsak nem hiányozhat a szintén irodalmi Nobel-díjjal (1999) kitüntetett Günter Grass sem, a második világháború utáni német írónemzedék talán legnagyobb hatású írója. A Nobel-bizottság értékelése alapján „Fanyar, groteszk történeteivel a történelem elfeledett oldalát mutatja be”.


Ismert szobrász és költő volt már, mikor 1959-ben első regényével, A bádogdobbal hatalmas botrányt és sikert aratott Németországban és világszerte, amely mára a XX. századi európai irodalom klasszikus művévé vált. Nem csupán nyers naturalizmusa és szenvedélyes ábrázolásmódja, de a német történelem és a náci kor stilizált ábrázolása miatt is válhatott óriási hatású műalkotássá.


Érdekessége az a perspektíva, amelyből az elbeszélő – Oskar Matzerath – a saját és Németország történetét elmeséli: Oskar egy elmegyógyintézetben, monológokban emlékezik vissza családjára és gyerekkorára. Háromévesen elhatározza, hogy nem nő tovább, gyerek marad, ami lehetővé teszi számára, hogy a világot alulról – gyerekperspektívájából – felnőtt fejjel szemlélje. A gyerekkorban ragadva éli meg a nőkkel való kapcsolatát, szülei elvesztését, a második világháborút. Bádogdobjával és fülsiketítő sikításával tiltakozik a nem tetsző dolgok ellen: a fasizálódó, világháborút kirobbantó Németország, a háború utáni NSZK politikája, és általában a kegyetlen világ ellen. A bádogdob számára az önkifejezés egyetlen eszköze, amelynek segítségével Grass egy egész korszak, egy egész generáció életérzését ábrázolja.


A könyvből Volker Schlöndorff 1979-ben filmet is készített, amely többek között a cannes-i Arany Pálmát és az idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is megkapta. Egy méltató szavaival: „Minden kegyetlensége, pikareszk, groteszk különcsége, gyomorforgató naturalizmusa, szinte harapható cinizmusa ellenére, vagy éppen azok miatt érződik a szerző emberiség iránt érzett féltő aggodalma, ahogy békaperspektívából, Oskar szemszögéből láttatja a halványan csillanó humánumot ebben az egyre embertelenebbé váló világban. Nem találok szavakat, túl van ez már a »jón« meg a »rosszon«, meg egyéb, gyarló ember alkotta üres fogalmakon, olyan szintű irodalmi és szellemi nívót képvisel, hogy egyszerűen nem lehet (és nem is szabad!) figyelmen kívül hagyni.”


Heinrich Böll:
Csoportkép hölggyel (Gruppenbild mit Dame, 1971)


nemetk4.jpgHeinrich Böll
Kölnben született, nyolcadik gyermekként, az I. világháború legínségesebb időszakában. Irodalmat és német nyelvet tanult a kölni egyetemen. 1938-ban munkaszolgálatra hívták be, egy évvel később fegyveres alakulathoz került, és hat évig szolgált a Wehrmachtban, megjárta a keleti és a nyugati frontot. Írásaiban komplex képet fest a II. világháború utáni német társadalomról, a német valóságról – többek között a náci bűnök emlékéről, a fasizmus továbbéléséről, a bűnösök beilleszkedéséről a jóléti társadalomba. Főhősei legtöbbször átlagemberek. Böllt szokás volt már életében a németség lelkiismeretének nevezni.


1972
-ben, a világháború utáni első német íróként kapott irodalmi Nobel-díjat a Csoportkép hölggyel című művéért, amely keresztmetszet a háború utáni német társadalomról. Böll dokumentarista stílusban követi végig a német történelmet az első világháborútól az 1960-as évekig egy nő életrajzán keresztül, aki zárdában is nevelkedett, de végül egy török vendégmunkás élettársa lett.


Akit érdekel Böll életműve, annak egy aktuális budapesti kiállítást is a figyelmébe ajánlunk: Böll életében, életművében kitüntetett szerep jutott Magyarországnak. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum az író három regénye köré (Csoportkép hölggyel, Ádám, hol voltál és Egy bohóc nézetei) csoportosítva ebből a kapcsolatrendszerből mutat be néhány kevésbé ismert, vagy éppen ismeretlen mozzanatot. A kiállítást február 16-án nyitották meg és május 6-ig látogatható.


#5:
Bernhard Schlink: A felolvasó (Der Vorleser, 1995)


nemetk5.jpgA jogászként is dolgozó, Berlinben és New Yorkban élő Bernhard Schlink bestsellere 1995-ben jelent meg, és hozott számára hamarosan világsikert. A több mint ötven nyelvre lefordított könyv az első olyan német regény, amelyik első helyet ért el a New York Times sikerlistáján. Népszerűségét tovább növelte a 2008-ban bemutatott, ugyanúgy A felolvasó címet viselő film, amely Oscar-díjat hozott a női főszereplő, Kate Winslet számára. A regény témája a németek szembenézése saját, második világháborús múltjukkal. Ugyanakkor a könyv a kritikák szerint talán túlságosan közel visz a náci háborús bűnösökkel való azonosuláshoz – ez is adja a mű különlegességét a téma általános megközelítésével szemben. A kollektív és az egyéni bűn és bűnhődés kérdése a mai idősebb német generáció, a háborús nemzedék gyerekeinek életét végigkísérő, valós élmény.


A felolvasó egy tizenéves német fiú és egy nála jóval idősebb nő szerelmének és elválásának történetén keresztül mutatja be, hogyan kénytelen a regény hőse szembenézni szülei generációjának náci múltjával. „Ez a soha ki nem hevert szerelem, Hanna évekkel később feltáruló múltja döbbenti rá Michaelt arra, hogy a jelen nincs múlt nélkül, felejteni nem lehet, feldolgozni sem – talán megérteni” – írja a moly.hu a regényről.


+1: Patrick Süskind:
A parfüm (Das Parfum, 1985)


nemetk6.jpgBár a regény nem alkalmas arra, hogy szagokat és illatokat közvetítsen, Patrick Süskind mégis erre tesz – sikeresen – kísérletet könyvében. A nemzetközileg is befutott, több mint ötven nyelvre lefordított könyv 1985-től kezdve nyolc (!) egymást követő évben szerepelt a Der Spiegel bestsellerlistáján.  Nagy sikert ért el sötét hangulatú, furcsa szereplőkkel teli 2006-os megfilmesítése is, a Parfüm: Egy gyilkos története.


A regény történetének helyszíne a 18. századi buja és bűzös Párizs, főszereplője Jean-Babtiste Grenouille, a testszag nélküli, ám – vagy pont ezért – az illatok iránt hiperérzékeny, szeretetéhes fiatal férfi, aki szó szerint mindent megtesz azért, hogy előállítsa azt az illatot, amely vonzóvá teszi mindenki számára. Semmi sem állhat az útjába a cél eléréséhez: végül nehéz eldönteni, hogy az általa elkövetett gyilkosságok valóban eszközként szolgálnak, vagy a magányos főszereplő embergyűlöletből kegyetlenkedik. Ahogy a moly.hu egy olvasója fogalmaz: „Amire mindig vágyott – hogy szeressék az emberek –, a siker pillanatában elviselhetetlen teherként nehezedett rá, mert ő maga nem szerette az embereket, sőt gyűlölte őket. És akkor arra is rádöbbent, hogy a szeretetben soha, mindig csak a gyűlöletben fog kielégülést találni abban, ha gyűlöl, s ha őt gyűlölik.”


A könyvek leírásához és értékeléséhez a Moly.hu-n található bemutatásokat és jellemzéseket használtuk.

-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

lumiere.jpgMárciusban két témát, a női egyenjogúságot és az európai kulturális örökséget járjuk körbe vendégeinkkel. Az Európai Unió támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget, feladatának tekinve az egyenlőtlenségek megszüntetését. „Hogy vagy?” című talkshow-nkban Jakupcsek Gabriellával, Réz Annával és Skrabski Fruzsinával beszélgetünk a témáról. Lumière Filmklubunkban ezúttal egy igazi filmtörténeti kuriózumot vetítünk. Egy francia dokumentumfilmből megismerhetjük filmklubunk névadói, a Lumière testvérek munkásságát – amely egyébként az európai kulturális örökség része. Egy csésze Európa sorozatunkban pedig – Szent Patrik nap alkalmából – ezúttal Írország úti célunk.

hogy_vagy.jpg


Március 19-én, a hónap kiemelt eseményén a női egyenjogúság témáját járjuk körbe vendégeinkkel. Réz Anna filozófussal a Hogy vagy? projektről beszélgetünk majd, amelynek célja, hogy többet tudjunk meg arról, milyen kihívásokkal küzdenek a nők a mai Magyarországon. Jakupcsek Gabriellával És Te, hogy vagy? c. könyvéről beszélgetünk majd, amely többek között a párkeresés, a kapcsolatok, a válás, a gyereknevelés, a karrier és család egyensúlyának kérdéseit vizsgálja. A beszélgetésbe bekapcsolódik Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, sikeres lombikos szülő és dokumentumfilmes.lumiere2.jpgMárcius 28-án a filmművészet megteremtőinek univerzumába látogatunk. A Lumière fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit a cannes-i filmfesztivál igazgatója, Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá – ez a Lumière!. Az archív felvételek hátterében Frémaux páratlan szenvedéllyel és humorral mesél a modern kor hajnalának világáról és Franciaországáról, valamint a mozgókép megszületéséről. A vetítésen vendégünk lesz Varga Balázs filmtörténész, akivel az est házigazdája, Gyárfás Dorka beszélget. Filmklubunk kurátora Bujdosó Bori újságíró. A filmet eredeti nyelven, franciául vetítjük, magyar felirattal.

Egy csésze Európa sorozatunkban a smaragd sziget, Írország került a középpontba. Ennek apropója az írek védőszentje, Szent Patrik márciusi (március 17.) ünnepe.

Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

Az európai kulturális örökség révén jobban megértjük múltunkat, és jobb meglátásokat nyerhetünk a jövővel kapcsolatban: erősebbé válhat társadalmunk. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt a címet elnyerő város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Március 27-én a Magyarországról a 2023-as EKF döntőjébe jutott városok (Debrecen, Győr, Veszprém) képviselőivel arról beszélgetünk, miképpen válhat egy város Európa Kulturális Fővárosává. A beszélgetésbe bekapcsolódik Both Miklós, is, aki a Kreatív Európa programban támogatott “Poliphony – Collection of the disappearing European heritage” című projektjéről fog beszélni. Vendégünk lesz Tóth Árpád, a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, akivel a kóruséneklés mai formáiról fogunk beszélgetni.

Képek / videó: port.hu / Indavideó

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

oscar_cov.jpgMindjárt itt a filmvilág egyik legjobban várt eseménye, az Oscar-díjak átadása, és ismét nyomós érvek szólnak a hosszú vasárnap éjszaka mellett. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje ugyanis a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában versenyez, és Mária és Endre szerelmi története erősen aranyszobor-esélyes. Szerencsére az európai filmművészet folyamatosan ontja a jobbnál jobb alkotásokat, így ebben az évben is számos művész produkciójáért  szoríthatunk. Ahogy a korábbi években is, most is összeszedtük a legjelentősebb európai szálakat az Oscar-gálán.

A legerősebb magyar szál

oscar1.jpgTavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje kapta a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, 2016-ban pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje hozta el a szobrot a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Ez zsinórban a harmadik év, hogy magyar alkotók is versenyben vannak az Amerikai Filmakadémia elismeréséért, és ez lehet a harmadik év, hogy magyar alkotó viszi haza a díjat. Erre jó esélye van Enyedi Ildikónak: a Testről és lélekről tavaly megkapta a Berlinale fődíját, az Európai Filmakadémia pedig a női főszereplő, Borbély Alexandra alakítását díjazta nemrég a legjobb színésznőnek járó díjjal. A film egyik legfőbb riválisa az Európa Pont Lumière filmklubjában is nemrégiben vetített A négyzet című svéd film lehet, amely a Cannes-i Aranypálmát is elhozta tavaly. Mi a kategóriagyőztes beszédében azért a „köszönöm” és nem a „tack” szó elhangzására számítunk. :-) (A magyar film még egy chilei, egy orosz és egy libanoni alkotással versenyez.)

Filmek a legnagyobb eséllyel

Az idei Oscar-gála legnagyobb favoritja 13 jelöléssel Guillermo del Toro A víz érintése című filmje, amely összesen 13 jelölést gyűjtött be, eggyel lemaradva a 14-es rekordtól. A Blue Jasmine című Woody Allen filmért korábban már Oscar-jelölt brit színésznőt, Sally Hawkinst ebben a filmben nyújtott alakítása elismeréseként ismét jelölték.

A brit Christopher Nolan brit-amerikai koprodukcióban készült Dunkirkje összesen nyolc jelölést kapott. Az Eredetet és a Mementót is jegyző rendező Nolan mellett a film svéd-holland operatőrét, Hoyte van Hoytemát, és német zeneszerzőjét, az Oroszlánkirályért már díjazott Hans Zimmert is jelölték a díjra (Zimmernek ez a tizedik jelölése).

Hét jelölést kapott az idei átadó másik nagy esélyese, a Három óriásplakát Ebbing határában című Martin McDonagh film, hatot pedig Paul Thomas Anderson Fantomszálja a brit-ír Daniel-Day Lewissal a főszerepben, aki olyan filmekben nyújtott emlékezeteset, mint az Apám nevében, A bal lábam (ezért a szerepéért 1989-ben Oscarral jutalmazták) vagy A bunyós – valamennyi Jim Sheridan ír rendező filmje. Második Oscarját 2008-ban a Vérző olajért kapta, a harmadikat pedig a Lincolnért 2012-ben – már jelenleg is ő az egyetlen férfi színész, aki háromszor nyert főszerepért Oscar-díjat, de most esélye van a negyedikre is (hacsak Gary „Churchill” Oldman nem happolja el előle). A Fantomszálban nyújtott alakításáért jelölt még a brit Lesley Manville a legjobb női mellékszereplő kategóriájában (ő egyébként épp Gary Oldman első felesége). A film zenéjét is jelölték Oscarra, amelyet Jonathan Greenwood szerzett, aki sokaknak a Radioheadből lehet ismerős.


Szintén hat jelölést kapott a brit történelmi dráma, A legsötétebb óra, amelyben a szintén brit Oldman remekel Churchill szerepében. A film operatőre, a többek között az Amèlie csodálatos életét is fényképező francia Bruno Delbonnel szintén jelölt, és a film brit jelmez- és látványtervezői is izgulhatnak vasárnap hajnalban.

A négy díjra jelölt Lady Bird főszereplője az az amerikai-ír Saoirse Ronan, akit 2016-ban (21 évesen) a Brooklynban nyújtott alakításáért már jelöltek Oscarra, és aki az idei egyik – brit és lengyel vonatkozású – animációs film (!) főszerepét is játssza (Loving Vincent).

Dokumentumfilmek

A legjobb egész estés dokumentumfilmek között több európai alkotást is találunk: az egyik a 2017-es Sundance filmfesztivál fődíjas alkotása, a dán-szír koprodukcióban készült Aleppo, a végsőkig. A film a szíriai konfliktusban dolgozó Fehér Sisakosoknak nevezett civil mentőalakulatot mutatja be, amely tagjai hihetetlen elhivatottsággal küzdenek az emberéletért a humanitárius katasztrófa poklában. A kategória másik európai esélyese az Arcélek, útszélek című film, amely a francia filmművészetet megújító újhullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR közös utazását és barátságát mutatja be egy varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie-ban. A két alkotó együtt indul útnak JR fotóautomatává átalakított lakókocsijával Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszélgetnek és óriási portrékat készítenek róluk.A legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájában nyert tavaly Deák Kristóf, a díjátadó ezen részénél idén a britek és németek izgulhatnak majd. A brit The Silent Child (Chris Overton) egy középosztálybeli, négyéves siket kislányról szól, akit egy szociális munkás megtanít a jelnyelvre. A Watu Wote / All of Us című német dokumentumfilm Katja Benrath diplomamunkája volt a hamburgi egyetemen: az ő filmje az 2015-ös kenyai, manderai busztámadás történetét dolgozza fel, ahol az Al-Sabab terroristacsoport 28 nem muszlim utast mészárolt le.

Animációk

A legjobb animációs filmek közül a kanadai-ír-luxemburgi koprodukcióban készült A kenyérkereső az animáció eszközeivel kívánja felhívni a figyelmet a nők helyzetére a Közel-Keleten. Érdekesség, hogy a film forgatókönyvét a kárpátaljai magyar származású Doron Anita írta. A Vincent van Gogh életét bemutató Loving Vincent pedig egészen különleges megoldással készült: az animáció minden egyes képkockáját (65 000 darabot!) festőművészek készítették, olajjal vászonra, olyan stílusban, mintha maga Vincent Van Gogh festette volna. A filmet még 2011-ben kezdte el készíteni az elhivatott házaspár, az angol Hugh Welchman és a lengyel Dorota Kobiela. (Mi nagyon drukkolunk nekik. :-) )A rövid animációk között két francia alkotás esélyes elnyerni a szobrot: a Garden Party hat francia 3D animációs hallgató (Illogic csoport) vizsgamunkája az Arles-i MoPA egyetemen, amelyben az elhagyatott gazdag házikóban egy csapat kétéltű felfedezésre indul. A Negative Space című stop motion filmben pedig egy sokat utazó édesapa megtanítja a fiát a praktikus bőröndcsomagolásra. Ezek mellett a Roald Dahl könyvéből készült brit-német Lázadó rímek a Piroska és a farkas, a Hófehérke, A három kismalac, a Jack és az égig erő fa és a Hamupipőke klasszikus tündérmeséit hozza össze egy animációs filmben.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni az idei Oscar-gálán is – de az biztos, hogy lesz kinek drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán. Szorítunk a Testről és Lélekről stábjának és a többi remek európai alkotásnak!

oscar_info.png
 

Ahogy minden évben, idén is számos Oscar-jelölt európai alkotást támogatott Media programján keresztül az Európai Unió. Idén a jelöltek közül összesen 7 film (Testről és Lélekről; A négyzet; Szólíts a neveden!; Loving Vincent; A kenyérkereső; A lázadó rímek; Arcélek, útszélek) részesült uniós támogatásban, összesen 2,5 millió euró összegben., A filmeket összesen 10 díjra jelölték. A legjobb külföldi film kategóriájának mindkét európai jelöltje kapott ilyen támogatást.


Képek forrása: Oscars.org

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

tarsadalmi_vallalkozasok_1.jpgFebruár 14-én az Európa Pont vendégei olyan vállalkozások képviselői voltak, akik valamilyen társadalmilag hasznos célért dolgoznak, mégsem alapítványi vagy önkéntes formában teszik ezt. A Magyarországon még kevésbé ismert társadalmi vállalkozások úgy szolgálják a társadalom számára hasznos ügyeket, hogy alapítóik nem Teréz anyaként élnek, hanem működő, profitorientált és jövedelmező vállalkozást vezetnek.

A társadalmi vállalkozások az ún. szociális gazdaság fontos szereplői. Számukat, méretüket, tevékenységi területüket, illetve tapasztalataikat tekintve nagyon sokfélék lehetnek. Abban azonban mind megegyeznek, hogy hosszú távon fenntartható megoldásokat igyekeznek nyújtani a legégetőbb társadalmi problémákra. A „Támogass tudatosan!” elnevezésű programunk három vendége, Bombera Krisztina (CauseArt Platform), Kovács Imola (NESsT) és Lipták Orsi (HellóAnyu) az általános gondolkodástól kissé elszakadva vállalkozási formában foglalkoznak társadalmilag fontos ügyekkel, vagy éppen az ilyen szervezetek tevékenységét támogatják.

tarsadalmi_vallalkozasok_2.jpg

Bombera Krisztina
, a CauseArt Platform egyik vezetője nagyvállalatoknak is végzett munkáját régóta önkéntes tevékenységekkel egészíti ki. Fontos számára, hogy visszaadjon a közösségnek abból, amit a maga munkájával elért, és ehhez felhasználja ismertségét is. Alapítótársával, az Egyesült Államokban élő Bondor Gabriellával közösen jött az ötlet, hogy akár össze is lehetne kötni a jó ügyeket a nagyvállalatok marketingtevékenységével, és olyan reklámhordozókat alkotni, amelyek nem csak a céges logót, hanem mellette egy jó ügy vagy társadalmi csoport üzenetét is hordozzák. És persze emellett jól is néznek ki, divatosak – utcára is simán felvehetők vagy jól mutatnak az íróasztalon. A „kúlság” fontos szempont a fiatalok eléréséhez, akiket a nagy médiazajban a fontos ügyekkel is egyre nehezebben lehet egyéb kampányokkal megtalálni.

tarsadalmi_vallalkozasok_3.jpg

Bombera Krisztina véleménye szerint a társadalmi vállalkozások új utat nyitnak a jelenlegi szociális térben: egyrészt el kell fogadni, hogy fontos ügyekért is lehet úgy dolgozni, hogy közben profitot termel a cég, amit részben megélhetésre, de nem meggazdagodásra fordítanak a tulajdonosok. Ez olyan win-win szituációt eredményez, amivel senki sem jár rosszul: ezek a cégek így nem önkénteseket, hanem versenyképes fizetésért dolgozó, jól képzett munkavállalókat alkalmazhatnak. A piaci viszonyokhoz kell alkalmazkodni a tevékenység megválasztásával is: csak az olyan társadalmi vállalkozások fenntarthatók, amelyek társadalmi küldetésükkel valódi piaci igényt szolgálnak ki.

A társadalmi vállalkozások még egy fontos szerepet betöltenek: megváltoztathatják azt az általánosan bevett gyakorlatot, hogy egy fontos ügyért dolgozó szervezet kizárólag pályázatokból vagy az SZJA 1%-okokból tartsa fenn magát. Krisztina az egyszázalékos rendszert két oldalról is károsnak látja: egyrészt az emberek lelkiismeretét túlságosan megnyugtatja ez a felajánlás, és sok esetben nem fordítanak többet szociális célokra. Másrészt az alapítványok, szervezetek jelentős hányada csak az egyszázalékos kampányra koncentrál, és ebben ki is merül a „fundraising”, tehát a működési források megszerzésére irányuló tevékenységük. Pedig lényeges lenne, hogy a nagyobb közösségek számára hasznos ügyekért dolgozó szervezetek több lábon álljanak – ezt szerinte többek között a társadalmi vállalkozási forma biztosíthatja.

tarsadalmi_vallalkozasok_6.jpg

Kovács Imola, a NESsT budapesti irodájának képviselője a szociális gazdaság fejlesztéséről beszélt. A nemzetközi szervezet személyre szabott finanszírozást és képzést kínál induló vagy már működő, növekvő társadalmi vállalkozásoknak. Az ilyen cégeknek általában nagy szükségük van a pénzügyi támogatás mellett a NESsT által nyújtott üzletfejlesztési tréningekre is. A társadalmi cégek alapítóit általában inkább a jó cél, mint a mélyreható vállalkozási ismeretek jellemzik, pedig a fenntarthatóság miatt fontos, hogy a társadalmi és az üzleti célok egyensúlyban legyenek – profitot kell elérni ahhoz, hogy azt a kitűzött társadalmi célokra felhasználhassák. Imola szerint akár versenyelőnyt is jelenthet egy jó ügy szolgálata a cég számára, bár a magyar piac árérzékenysége miatt itthon a fenntarthatósághoz általában nem elég a társadalmi cél. Mindenképpen szükséges, hogy az adott vállalkozás rátaláljon a megfelelő piaci igényre is, amelyet kielégíthet.

A társadalmi vállalkozások akár már működő vállalkozások átalakításából is létrejöhetnek, átválthatnak ilyen működési formára. A támogatott cégeket a NESsT az ötlet életképessége, az ötletgazda motivációja, képességei, illetve a piaci viszonyokhoz mutatott rugalmassága alapján választja ki, pályázati formában. A vállalkozást olyan platformhoz segítik, ahol megismerheti a többi hasonló céget, és emellett potenciális befektetőkkel is összekötik. Az információcsere és támogatás, bevonható tőke és a megszerzett üzletfejlesztési tudás együtt nagy segítség a vállalkozás elindításában és fenntartásában, vagy a már működő cég terjeszkedésében, portfoliója kibővítésében.

tarsadalmi_vallalkozasok_5.jpg

Lipták Orsi, a HellóAnyu alapítója szintén többek között a NESsT támogatásával tudott elindulni azon a hosszú úton, amely végén az ötletéből vállalkozás született. A 2015-ben megnyitott közösségi tér és ökokávézó egy újabb út elejét jelentette. Orsi ötlete személyes indíttatásból adódott: szeretett volna egy olyan közösségi teret kialakítani, ahol a kisgyerekes anyukák kiszabadulhatnak a bezártságból, találkozhatnak egymással, megbeszéléseket szervezhetnek, kulturális eseményeken vagy képzéseken vehetnek részt – akár gyerekeikkel együtt is.

A baba- és mamabarát ökokávézó megvalósítása az erős küldetéstudat mellett nem lett volna lehetséges külső támogatás nélkül. A NESsT-től induláskor egyéves, később 1+1+1 éves szakmai támogatást kaptak, aminek eredményeképpen üzletfejlesztési ismereteket és tőkét is tudtak szerezni. Ezt egészítette ki többek között a Norvég Civil Támogatási Alap és egy bank támogatása, illetve több céggel is „kreatív barter megállapodást” sikerült kötniük, a többi önkéntes munkából és adományokból jött össze. A nyitást megelőző, buktatókkal teli éveket Orsi tudatos tervezéssel, mérföldköveket kitűzve vészelte át, és sikeresen vette az akadályokat. Az eredeti koncepció kapcsán nem kötött kompromisszumot, a kezdeti vízió megvalósult, mivel az egy valós társadalmi igényt szolgál ki, de annak formája sokat formálódott az évek során, a piaci viszonyok ismerete tükrében.

Orsi szerint azzal, hogy a HellóAnyu társadalmi vállalkozásként indult és működik most, közel három év után tart ott, ahol egy „rendes” kávézó a megnyitáskor. A kezdeti kölcsönök visszafizetése, a helyszín részleges átalakítása és az alkalmazottak méltányos jövedelmezésének biztosítása került az idei tervek közé. Ezek után válhat a HellóAnyu egy minden értelemben „működő céggé”, ami saját lábon termel annyi profitot, amivel szolgálja az eredeti célját, vagyis hogy Budapestet élhetővé tegye a kisgyerekes anyukák számára.

A három szervezet tevékenysége jó példa arra, hogy többféle lehetőség nyitva áll a közösséget szolgáló jó ötletek megvalósítására, és ezekhez nemcsak önkéntes és alapítványi formát választhatnak a vállalkozó szellemű ötletgazdák. Elhivatottság persze mindenképpen kell a megvalósításhoz, de az ötletből önfenntartó, megélhetést biztosító vállalkozás is lehet, úgy, hogy közben mégis közösségi értéket teremt.

Képek forrása: CauseArt Platform; NESsT; HellóAnyu

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza