roaming_cover2.jpgSokszor és sok helyen olvashattuk az elmúlt években, hogy az EU szabályozásnak köszönhetően kevesebbet fogunk költeni, ha EU-tagállamban használjuk a telefonunkat, akár beszélünk, sms-ezünk, vagy internetezünk vele. Saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy évről évre jelentősen csökkent a barangolás költsége – 2007 óta a hanghívások és szöveges üzenetek díjai több mint 80%-kal, az adatroaming 91%-kal (utóbbi piaca pedig 630%-kal bővült azóta).

Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb információkat arról, mikortól mennyiért vehetjük igénybe barangoláskor a mobilos szolgáltatásokat.

A mostani díjcsökkenésnél jelentős különbség az eddigiekhez képest az, hogy innentől kezdve nagyrészt nem nominális értékben szabályozzák, hanem a belföldi szolgáltatási díjakhoz kötik a barangolás összeghatárát, emellett meghatároztak egy lehetséges maximumot is (ez az „ársapka”). Ennek értelmében a belföldi díjazással kombinálva kialakított roamingdíj összességében nem lehet magasabb, mint a 2014. július 1. és 2016. április 30. között használt maximális díj.

A legfontosabb változás 2017. június 15-étől következik be, amikor is gyakorlatilag eltörlik a roaming díjakat az EU-n belül! :-)

A következő táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

2014. július
 1-jétól

2016. április 30-tól

2016. április 30-tól – maximumok

2017. június 15-től

Híváskezdeményezés percenként

19 eurócent

belföldi díjszabás
+ maximum 5 eurócent (br. 19,23 forint)

max. 19 eurócent (bruttó 72,86 Ft)

nincs roamingdíj,
a belföldi díjszabással megegyező

Hívásfogadás percenként

5 eurócent

1,14 eurócent (br. 4,38 forint)

max. 5 eurócent (bruttó 19,17 Ft)

nincs roamingdíj,
a belföldi díjszabással megegyező

SMS-küldés üzenetenként

6 eurócent

belföldi díjszabás
+ maximum 2 eurócent (br. 7,69 forint)

max. 6 eurócent (bruttó 23,01 Ft)

nincs roamingdíj,
a belföldi díjszabással megegyező

Adatforgalom (1 MB)

20 eurócent

belföldi díjszabás
+ maximum 5 eurócent (br. 19,23 forint)

max 20 eurócent (bruttó 76,69 Ft)

nincs roamingdíj,
a belföldi díjszabással megegyező
A fenti maximális pluszköltségek euróban, ÁFA nélkül értendők. A felárakat rögzítő uniós rendelet euróban állapította meg azt a maximális díjat, melyet a belföldi használati díjakon felül a szolgáltatók kiszámlázhatnak. A táblázatot a hivatalosan alkalmazandó árfolyamon számítva bruttó forintosított árakkal egészítettünk ki, az NMHH anyagai alapján.

Fontos megjegyezni, hogy az uniós előírás csak a maximális összegeket határozza meg, az egyes szolgáltatók ettől eltérően kedvezőbb ajánlatokat is megfogalmazhatnak (a díjak teljes eltörléséről is dönthetnek, akár már most – ahogy egyes szolgáltatók azt Magyarországon is meglépték már.)

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben idén április 30-tól – és ez igaz marad a roamingdíj teljes eltörlése utáni időszakban is – a hazai hang-, üzenet- és adatcsomagunk fogyasztásába beleszámít a többi tagállamban felhasznált mennyiség is, tehát ha az itthoni előfizetésünk korlátozott mennyiségű szolgáltatást engedélyez, akkor érdemes ezt figyelemmel kísérni a külföldi tartózkodásunk alatt is.

roamingdijak2.jpg

És hogy miért szabályozza ezt az Európai Unió? A kulcsszó itt a netsemlegesség: az EU digitális egységes piacát nem lehet úgy kialakítani, ha a szolgáltatók az online elérhetőséget bármilyen módon korlátozzák az EU tagországainak területén. A tagállamok különbözőképpen szabályozták a kérdéskört, és egyértelmű volt, hogy a felhasználók közel negyede-harmada számára korlátozták a szolgáltatók az internethozzáférést a használt alkalmazástól függően. Emiatt az EU jogszabályi szintre emelte a nyílt internet szabályozását, amelynek következtében az EU lakossága és a vállalkozások diszkrimináció- és korlátozásmentesen érhetik el az uniós internetszolgáltatásokat.

A jó hír tehát az, hogy az idei nyaraláson a mobilozásért már kevesebbet fizetünk az EU-n belül külföldön, és jövő nyártól pedig külön pluszköltség nélkül használhatjuk a telefonunkat EU-szerte.

roamingdijak.jpg


A címlapkép forrása: http://www.europarl.europa.eu 0 Vissza

2016majus_1.jpg

Májusban Európa-nappal indítunk a Margitszigeten, többek közt Rúzsa Magdival és az Ivan & The Parazollal. Jön az Egy csésze Európa beszélgetéssorozat következő estje, ahol Szederkényi Olga Franciaországba, a foci EB országába invitálja a résztvevőket. A hónap végén gyereknap – ez alkalomból a gyerekek és az olvasás, az irodalom viszonyáról lesz szó az Európa Pontban.

Ahogy már korábban is írtuk, az Európa-napot idén május 8-án nagyszabású és színes fesztivállal ünnepeljük a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén. A koncertek, gyerekprogramok, tájékoztató programelemek mellett ekkor kerül sor a Magyarország 12 éves uniós tagságát ünneplő 12 év – 12 km futóversenyre is, amelynek útvonala idén is uniós támogatással megvalósult budapesti fejlesztések mentén vezet.

2016majus_2.jpg

Május 26-án, csütörtökön 18 órakor jön a májusi Egy csésze Európa, amely ismét Franciaországba kalauzol, most a június 10. és július 10. közötti futball Európa-bajnokság, az EURO2016 apropóján. Az idén már kibővített mezőnnyel, 24 ország válogatottjával sorra kerülő tornára 44 év kihagyás után a magyar válogatott is kijutott. Így itthon is kiemelt figyelemmel kísérhetjük a Bordeaux-ban (június 14., Ausztria elleni), Marseille-ben (június 18., Izland elleni) és Lyonban (június 22., Portugália elleni) lejátszandó csoportmérkőzéseket – és reméljük, a kiesési szakaszban is lesz okunk szurkolni.

Beszélgetésünk során az Európa-bajnokságra való felkészülés témáját is körbejárjuk, különös tekintettel a biztonsági kérdésekre. Virtuálisan ellátogatunk a rendező városok (Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, Saint-Denis, Saint-Etienne és Toulouse) közül is néhányba, és igyekszünk kideríteni, melyik nemzet a legnagyobb fociőrült, és közben megízlelhetjük a francia kávézók specialitását. Az est díszvendége Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete, műsorvezetője Szederkényi Olga lesz.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni május 12-től lehet az egycseszeeuropa@gmail.com címen.

2016majus_3.jpgMájus 27-én, pénteken 15 órától a gyereknaphoz kapcsolódóan a legkisebbek (és persze a programra elhozott szüleik) lesznek a főszereplők, a program mottója: analóg szülők, digitális gyerekek. A gyereknapon a Piros Kakaóval izgalmas mesenyomozás, firkálás, írás, számolás és mesesuttogás várja a gyerekeket, a Mókatér alkotóházában pedig szép képeket és díszeket készíthetnek. Eközben a szülőkkel arra keressük a választ, hogyan alakítja át a digitális világ a gyerekek könyvhöz, olvasáshoz fűződő viszonyát, és hogyan neveljük olvasóvá gyermekeinket ebben a világban. A válaszok megtalálásában segítségünkre lesz Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony alapítója és tulajdonosa, Horváth Dorka, a meseolvasást modern eszközökkel „forradalmasító” Bookr Kids vezetője és Dániel András, a Kicsibácsi és Kicsinéni írója. A gyereknapi programot a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával című megzenésített verseskötet-koncertje zárja.

2016majus_4.jpg

Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Illusztráció:
france.fr; Kicsibácsi és Kicsinéni – Dániel András rajza (via Prae)

0 Vissza

diakreporters_icebearproject.jpg
Az Európai Parlament támogatásával 2015 szeptemberében meghirdetett diákújságíró verseny, a Diák rEPorters több mint harminc középiskolai „szerkesztőség” több mint háromezer diákját mozgatta meg közel fél év alatt. A kétfordulós verseny első fordulójában a pályázóknak az Európai Parlament által is tárgyalt olyan témát kellett feldolgozniuk, amely közvetlenül érinti vagy érdekli az iskola diákjait (például a migráció, környezetvédelem, ifjúság és oktatáspolitika, vagy nemek közötti egyenlőség). A cél az volt, hogy széles körű vitát, párbeszédet indítsanak a témában, amelyhez bármilyen kommunikációs csatornát és eszközt felhasználhattak – természetesen elsősorban online felületeken, főként saját honlapon és a közösségi médiában jelentek meg a kiválasztott témák, írott anyagként vagy multimédiás tartalomként. Az első fordulóban hét regionális győztest választottak ki, akik részt vehettek egy háromnapos médiatréningen, ahol a videóvágástól az interjúkészítésig, a közösségi média használatától a tudósítások megírásáig sok elméleti és gyakorlati szakmai tudást és támogatást kaptak elismert szakértőktől.

0 Vissza

petanque.jpgEurópai különböző tájait járva számos jellegzetes helyi játékkal találkozhatunk, legyen az táblajáték, labdajáték vagy valami teljesen őrült érdekesség az extrém hintázástól a mocsárfocin keresztül az emberi toronyépítésig.

Az angoloknak számos játékot köszönhetünk, amelyet a világ minden szegletében ismernek (ilyen a foci, a rögbi vagy a krikett), de számos olyan nemzeti játék van, amelyet nem feltétlenül ismernek széles körben az országok határain kívül.

Számos ország vagy nemzetiség büszke hagyományosnak tekintett játékára. Tudtátok például, hogy évszázados hagyományra tekint vissza az észtek „extrém hintázása”, a Kiiking? A franciák pétanque-jához hasonló játék kedvelt több európai országban (ilyen a római időkből fennmaradt olasz bocce / bocci, vagy az angoloknál a bowls. Az Amerikában óriási népszerűségnek örvendő baseballnak is számos európai változata van: ami a finneknek a Pesäpallo, az a lengyeleknek a palant, a svédeknek a brännboll, az oroszoknak a lapta, a briteknek és íreknek a rounders vagy épp hasonlóan a méta a magyaroknak– mind a baseball távoli, európai rokonai.

Az észt extrém hintázáshoz hasonló örültségnek tűnik elsőre a holland (frízlandi) fierljeppen, ami tulajdonképpen víz feletti rúdugrást jelent, vagy a katalánok emberi toronyépítése, a Castell. Érdekes játék a hollandoknál a kézilabda-szerű kaatsen, a kosár- és kézilabda közötti korfbal, esetleg a hosszú távú korcsolyázás vagy a gael kézilabda, a finnek és a skótok mocsárfocija.

A sort nagyon sokáig lehetne még folytatni – a május 8-i Európa-napon ráadásul ezek közül párat ki is próbálhattok. A mi kedvenceinket alább mutatjuk. Ti milyen különleges nemzeti játékokat ismertek más országokból?

nemzeti_jatekok_infografika.jpgTovábbi érdekes "nemzeti sportok":

A Kiiking (extrém hintázás) Észtországból:


Mocsárfoci-bajnokság Finnországban:
nemzeti_jatekok_finn.jpg


Fjerleppen
(kanálisugrás) Hollandiában:
nemzeti_jatekok_holland.jpg

 

A Castell Katalóniából:
nemzeti_jatekok_katalan.jpg

Hosszú távú korcsolyázás befagyott tavakon / folyókon / polderen Hollandiában:
nemzeti_jatekok_holland2.jpg

Curlingezés Pieter Bruegel téli tájképén:
nemzeti_jatekok_bruegel.jpg

Kiiking egy XIX. századi észt festményen:
nemzeti_jatekok_eszt.jpg


Címlapfotó forrása: cityzens.fr

2 Vissza

europanap3.jpg

Idén is színes fesztivállal készülünk az EU „születésnapjára” – Rúzsa Magdi, a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és a Jónás Vera Experiment koncertjével, és számtalan érdekes és hasznos programmal várunk benneteket az idei Európa-napon. Kicsik és nagyok, sportosak és kényelmesek, jazzesek és poposok, uniós tudásra éhezők vagy csak szórakozásra vágyók – május 8-án irány a Margitsziget!

0 Vissza

konyv3.PNGÁprilis hagyományosan a költők és írók hónapja Magyarországon. Az április 11-én, József Attila születésnapján ünnepelt magyar költészet napja után április 23-án tartják a könyv és a szerzői jog világnapját, amely már huszonharmadszorra szolgáltat apropót a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezésére.

0 Vissza

futas_cover2.PNGImmár hagyományosan futóversenyre invitálunk benneteket az Európa-naphoz és Magyarország uniós csatlakozásához kapcsolódóan: idén 12 éve, hogy hazánk az Európai Unió teljes jogú taggá vált, ehhez idén már 12 leküzdendő kilométer dukál. A május 8-i futóverseny útvonala idén is uniós támogatással megvalósult budapesti fejlesztések mentén vezet.

Az alábbi infografikán összefoglaltuk, melyik tizenkét állomást ejtik majd útba a futók a Margitszigetről indulva és ugyanide érkezve (a grafikát megnézhetitek nagy méretben ide, vagy a képre kattintva):

infografika_12ev_12km_futas2.png


A versenyről – a nevezésről, a díjakról, útba ejtett épületekről mindent megtaláltok a futás hivatalos oldalán (http://www.bbu.hu/eu12) – 4000 indulót tudnak fogadni a szervezők, és még van pár hely, hajrá!


A versenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a BBU Szervezőiroda rendezi meg. Az esemény támogatója az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökség és a Főváros.

0 Vissza

cover.pngNagyjából valamikor április első heteiben jön el a pillanat, amikor a levegő illatokkal telik meg, a fák a téli pihenőjük után ismét elkezdenek zöldellni, egyre több virágot látni az utak mentén… és egyszer csak érzi az ember: végre itt a tavasz! :-) Az utóbbi napokban ezt lehetett érezni Budapesten és szerte az országban, sőt néhány napon keresztül úgy tűnt, mintha nem is a tavasz, de már a nyár kopogtatna. Persze aztán jött a hűvös, esős idő – ahogy egy igazi áprilishoz illik.

Nemcsak Magyarországra, de Európa legtöbb országába is beköszöntött a napokban a várva várt évszak – erről mutatunk most nektek egy képes összeállítást.

sw.jpg

Vårkänslor, azaz tavaszi láz Stockholmban

dk.png

Cseresznyefavirágzás a koppenhágai Bispebjerg Kirkegårdban

dk2.jpg

Tavaszi fasor, Koppenhága

cz.jpg

A prágai Szent Vitus székesegyház, Csehország

si.jpg

Kora reggeli köd, Malečnik, Szlovénia

pl_krokusz.jpg

Krókuszvirágzás a Tátrában, Lengyelország

fr2.jpg

Párizsba is beszökött a tavasz…

es_1.jpg

Tavaszi táj Spanyolországban

gr_1.jpg

Tavaszi életkép Leszbosz szigetéről, Görögország

schonbrunn.jpg

A schönbrunni kastély tavaszi kertje

de_1.jpg

Virágalagút a Bonn-i Heerstraße-n

de2.jpg

Frankfurti tavasz

uk2.png

Cseresznyevirágzás egy londoni parkban

bxl.jpg

Az Európai Parlament strasbourgi székháza

bp.jpg

Tavaszi napfelkelte Budapesten

További tavaszi képeket találtok Pinterest oldalunkon.

0 Vissza
Címkék: tavasz magazin