europanap3.jpg

Idén is színes fesztivállal készülünk az EU „születésnapjára” – Rúzsa Magdi, a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és a Jónás Vera Experiment koncertjével, és számtalan érdekes és hasznos programmal várunk benneteket az idei Európa-napon. Kicsik és nagyok, sportosak és kényelmesek, jazzesek és poposok, uniós tudásra éhezők vagy csak szórakozásra vágyók – május 8-án irány a Margitsziget!

0 Vissza

konyv3.PNGÁprilis hagyományosan a költők és írók hónapja Magyarországon. Az április 11-én, József Attila születésnapján ünnepelt magyar költészet napja után április 23-án tartják a könyv és a szerzői jog világnapját, amely már huszonharmadszorra szolgáltat apropót a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezésére.

0 Vissza

futas_cover2.PNGImmár hagyományosan futóversenyre invitálunk benneteket az Európa-naphoz és Magyarország uniós csatlakozásához kapcsolódóan: idén 12 éve, hogy hazánk az Európai Unió teljes jogú taggá vált, ehhez idén már 12 leküzdendő kilométer dukál. A május 8-i futóverseny útvonala idén is uniós támogatással megvalósult budapesti fejlesztések mentén vezet.

Az alábbi infografikán összefoglaltuk, melyik tizenkét állomást ejtik majd útba a futók a Margitszigetről indulva és ugyanide érkezve (a grafikát megnézhetitek nagy méretben ide, vagy a képre kattintva):

infografika_12ev_12km_futas2.png


A versenyről – a nevezésről, a díjakról, útba ejtett épületekről mindent megtaláltok a futás hivatalos oldalán (http://www.bbu.hu/eu12) – 4000 indulót tudnak fogadni a szervezők, és még van pár hely, hajrá!


A versenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a BBU Szervezőiroda rendezi meg. Az esemény támogatója az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökség és a Főváros.

0 Vissza

cover.pngNagyjából valamikor április első heteiben jön el a pillanat, amikor a levegő illatokkal telik meg, a fák a téli pihenőjük után ismét elkezdenek zöldellni, egyre több virágot látni az utak mentén… és egyszer csak érzi az ember: végre itt a tavasz! :-) Az utóbbi napokban ezt lehetett érezni Budapesten és szerte az országban, sőt néhány napon keresztül úgy tűnt, mintha nem is a tavasz, de már a nyár kopogtatna. Persze aztán jött a hűvös, esős idő – ahogy egy igazi áprilishoz illik.

Nemcsak Magyarországra, de Európa legtöbb országába is beköszöntött a napokban a várva várt évszak – erről mutatunk most nektek egy képes összeállítást.

sw.jpg

Vårkänslor, azaz tavaszi láz Stockholmban

dk.png

Cseresznyefavirágzás a koppenhágai Bispebjerg Kirkegårdban

dk2.jpg

Tavaszi fasor, Koppenhága

cz.jpg

A prágai Szent Vitus székesegyház, Csehország

si.jpg

Kora reggeli köd, Malečnik, Szlovénia

pl_krokusz.jpg

Krókuszvirágzás a Tátrában, Lengyelország

fr2.jpg

Párizsba is beszökött a tavasz…

es_1.jpg

Tavaszi táj Spanyolországban

gr_1.jpg

Tavaszi életkép Leszbosz szigetéről, Görögország

schonbrunn.jpg

A schönbrunni kastély tavaszi kertje

de_1.jpg

Virágalagút a Bonn-i Heerstraße-n

de2.jpg

Frankfurti tavasz

uk2.png

Cseresznyevirágzás egy londoni parkban

bxl.jpg

Az Európai Parlament strasbourgi székháza

bp.jpg

Tavaszi napfelkelte Budapesten

További tavaszi képeket találtok Pinterest oldalunkon.

0 Vissza
Címkék: tavasz magazin

legrain_cover.jpg

Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége Philippe Legrain volt, aki korábban Barroso elnök tanácsadójaként kivételezett pozícióból figyelhette – és egyengethette – az európai integráció folyamatát. Most független gondolkodóként elég sok aggasztó folyamatot lát, amelynek következtében szerinte teljesen új irányt vehet Európa. A második világháború óta integrálódó és egyre jobban prosperáló Európába hamarosan beköszönthet a dezintegráció beláthatatlan időszaka, amellyel szerinte mindenki – kiváltképp Magyarország – csak veszíthet. Philippe Legrainnel Feledy Botond beszélgetett Európa kilátásairól.

5 Vissza

cop21_cover.PNGTavaly decemberben végre megszületett a várva várt megegyezés: a világ országai elfogadtak egy jogilag kötelező erejű megállapodást az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális csökkentéséről. A nemzetközi közösség régóta várt erre a pillanatra: a világsajtó hosszan és hangosan ünnepelte és méltatta a COP21 csúcs eredményét. A klímatárgyalások hosszú évek után, úgy tűnik, eredményre vezettek.

0 Vissza

schengen_k.jpg

Az elmúlt hónapokban a menekültválság kapcsán ismét sokat szerepeltek a közbeszédben az EU tagállamait elválasztó, sok esetben évtizedek óta szabadon átjárható határok. Már megszokhattuk, hogy a schengeni térség országainak határait szinte észrevétlenül léphetjük át, és fontos, hogy ez a hétköznapi életünkre is hatást gyakorló vívmány, a határok nélküli Európa továbbra is fenntartható legyen.

0 Vissza


cherry-blossom-wallpapers_2.jpgHa április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban hagyományosan a zöld témákat járjuk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom legizgalmasabb személyiségeit is. Alternatív energiaforrások és fenntartható fejlődés mellett ebben a hónapban a szerzői jogok XXI. századi védelméről beszélgetünk Presser Gáborral – aki fel is lép nálunk –, Lumière Filmklubunkban pedig Ciro Guerra, az idei legjobb idegennyelvű Oscar-díjra jelölt filmjét, A kígyó ölelését vetítjük.

0 Vissza