banksy.pngPár nap múlva, november 30-án kezdődik Párizsban a COP21 klímakonferencia, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye feleinek találkozója. A találkozó sorsfordító lehet a bolygó jövője szempontjából: a Rióban, 1992-ben elindult nemzetközi klímavédelmi együttműködés 2020 utáni időszakra vonatkozó megújítása a cél, minden országra kötelező vállalásokkal. Számos kutatás és tanulmány igazolja, hogy az éghajlatváltozást elsősorban az emberi tevékenység okozza, kiemelten az üvegházhatású gázok (ÜHG) túlzott légkörbe engedése. Új megállapodás híján Földünk beláthatatlan károkat szenved – kiszámíthatatlan időjárással, olvadó jégtakaróval, általános tengervízszint-emelkedéssel, éhínséggel kell szembenéznünk, milliók kényszerülhetnek lakóhelyük elhagyására. Előzetes számítások alapján mindez csak úgy előzhető meg, ha az évszázad végégig az átlaghőmérséklet 2°C alatti mértékben emelkedik csak, ehhez viszont valamennyi – fejlett és fejlődő – országnak nagyon komolyan vissza kell fognia károsanyag-kibocsátását.

A mostani találkozót rengeteg tárgyalás előzte meg, nemcsak az együttműködés részes feleinek (COP) találkozói (amelyből ez a 21. lesz), de számos formális és informális egyeztetés is, amelyek a világ országainak eltérő álláspontját és elkötelezettségét igyekeztek közös útra terelni. A tagállamok nem bízzák a véletlenre az egyezmény létrejöttét: az elfogadandó kötelező erejű egyezményt a megelőző tanácskozások alatt már megszövegezték, és a végső tárgyalások eredményeképp szinte csak a megfelelő részeket kell majd aláhúzni / kitörölni a szövegéből. (Ez a draft szöveg itt olvasható.)

Ugyanígy nem bízták a véletlenre az egyes országok vállalásait sem – előzetesen egyeztetve felkérték a tagállamokat, hogy idén október elejéig hozzák nyilvánosságra, milyen vállalással érkeznek majd a decemberi csúcsra. Ezt a globális kibocsátások 93 százalékáért felelős 164 ország időre megtette, köztük az Európai Unió is, amely példaként elöl járva már tavaly ősszel ismertette az uniós tagállamok számára kötelezően teljesítendő közös vállalását, miszerint az EU a 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti az ÜHG-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az EU abból a szempontból is élen jár, hogy korábbi ambiciózus célkitűzéseinek valóra váltásával is nagyon jó úton halad: a legfrissebb kimutatások alapján 1990 és 2014 között már 23%-kal csökkentette ÜHG-kibocsátását, az eddig mért legalacsonyabb szintre redukálva azt.

Az unió bejelentésének hatására a világ két másik legnagyobb kibocsátója, az USA és Kína is viszonylag korán ismertette vállalásait – e három térség a világ összes ÜHG-kibocsátásának közel feléért felel. (Jelenleg az EU a globális kibocsátás 9%-áért, Kína a 25%-áért, az USA a 11%-áért felelős.) Az USA azt vállalja, hogy kibocsátását 26-27%-kal csökkenti a 2005-ös referenciaévhez viszonyítva, Kína pedig azt, hogy az egységnyi GDP-re jutó CO2-emisszióját 60-65 százalékkal csökkenti 2030-ig, szintén 2005-höz viszonyítva. Számos elemzés látott már napvilágot az eddig ismertetett vállalásokon alapulva. Egy független klímavédelmi kutatóközpont, a Climate Action Tracker a megismert kibocsátás-csökkentési célértékek alapján például úgy látja, hogy nagyon messzemenő eredményeket hozhatnak a vállalások, de még ennyivel nem biztosított a 2°C-os célkitűzés teljesítése. Mindezek mellett is vannak még törésvonalak a részes államok között – például a fejlődő országok erőfeszítéseinek támogatása, vagy a folyamatos és kötelező érvényű felülvizsgálatok kapcsán – de sokan derűlátóak a tárgyalások kapcsán, Párizsban meg kell születnie a megállapodásnak. Ahogy az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun fogalmazott: „Nincs B-terv, mert nincs B bolygó”.

Mi drukkolunk.

Infografika a COP21 klímacsúcs elé (nagyobb méretben a képre, vagy ide kattintva):

cop21c-01.png

További információ a klímacsúcsról, az EU álláspontjáról és előzetes kutatásokról:

Az illusztációként használt kép készítője Banksy.

cover_2.PNGEurópaiként mindenhol ott vagyunk – nemcsak a Földön, de a levegőben, sőt, a világűrben is. Az Európai Űrügynökség (ESA) a világűr felderítésével és felhasználásával foglalkozik, a kormányközi együttműködéshez nemrégiben teljes jogú tagként Magyarország is csatlakozott. Írtunk már korábban a Galileóról, amely teljes felállása után a GPS-hez hasonlóan a földi navigálást segíti majd európai műholdakkal, emellett az ESA rengeteg egyéb kutatómunkát is végez a világűrben. A Rosetta űrszonda kalandjairól is beszámoltunk korábban, amely a Csurjumov–Geraszimenko–üstököst vizsgálja Philae leszállóegysége segítségével, soha korábban nem látott képeket és adatokat rögzítve.

Mindezen tudományos kutatási munkák mellett az európai műholdak egyéb szolgáltatást is nyújtanak: az ESA műholdjai folyamatosan pásztázzák a Földet, és csodálatos képeket készítenek Európa és a világ különböző tájairól. Egészen elképesztő néhány táj a világűrből – ahogy a természet hihetetlen formákat vájt a földfelszínbe, ahogy a tengeri kis élőlények a világűrből is látható módon festik kékre a tenger vizét, vagy ahogy egy hamisszínes (a sokszor nem látható tartományokat színezéssel kiemelő) képpel felfedik a városi élet nyomait az űrből.

A felvételek extranagy felbontású változatban is letölthetők az ESA honlapjáról (néhány tökéletesen használható akár impresszionista dekorációként bárhol) – most egy válogatást mutatunk be a kedvenceinkből:

1_8.jpg

Közép-Románia déli része – mint a szúette fa, olyan a déli Kárpátokban összefolyó folyók képe

2_5.jpg
Skandináv tél (Dánia és Norvégia)

3_5.jpg
Homokpadok Hollandia partjainál
– az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyen a homokpadok a sekély tengervízben folyamatosan vándorolnak – a felvételen jól látszanak a kis csatornák és utak, amelyeken a hajók közlekednek

4_6.jpg
A Pyla-i homokdűne (Dune du Pyla)
az Arcachon-i öböl bejáratánál

Pyla-sur-Mer városától kb. 10 km-re fekszik Európa legmagasabb dűnéje, a Dune du Pyla (vagy Dune du Pilat), balra az Atlanti-óceán, szemben az Arcachon-i öböl. A dűne 110 m magas, 500 m széles (keletről-nyugatra) és 3 km hosszú (észak-dél), a magassága folyamatosan változik, kiterjedése a szárazföld felé 3-4 m-rel növekszik évente.

5_3.jpg
Kangerdlugssuaq gleccser Grönlandnál

6_2.jpg
Északnyugat-Grönland Ellesmere szigetével
hamisszínes kompozitkép – a tengervíz lilával és zölddel jelölve; kékkel és fehérrel Grönland jég- és hótakarója; vöröses színnel az északi félteke leghosszabb gelccsere, a Petermann

7_2.jpg
Az Alpok

8_2.jpg
Plankton invázió Írország közelében (hommage á Monet)
A mikroszkópikus nagyságú planktonok fotoszintézishez használt klorofillje megfesti a tenger vizét – amely akár műholdfelvételről is kivehető.

9_2.jpg
Egy ritka felhőnélküli pillanat a Brit-szigeteknél

10_3.jpg
Város a tengeren – Velence

11_3.jpg
Mont Saint Michel
– az árapálysziget apály idején szárazföldön is megközelíthető, ám dagálykor szigetszerűen magaslik a tenger fölé

12_2.jpg
A Pó folyó Olaszországban (mezőgazdasági területek, hamisszínes kompozit kép)

14_2.jpg
Avezzano
, Olaszország

15_2.jpg
Aragónia és Katalónia mezőgazdasági területei
– a kör alakú mezők arra utalnak, hogy központi forgó öntözéssel táplálják a földet

Valamennyi kép az ESA oldaláról származik, amely a képek jogtulajdonosa, pontos forrás valamennyi kép alatt, a hiperlinkeknél megtekinthető.

0 Vissza

lux1.jpgAz Európai Parlament filmes Lux-díját 2007-es alapítása óta minden évben olyan kiemelkedő alkotásnak ítélik, amely az európaiak életét, véleményét, kétségeit, vágyait, identitását, valamint az EU-integráció vitatottabb pontjait mutatja be különleges formában. A díj az elismerés mellett azzal is jár, hogy az EP fizeti a nyertes film feliratozását az EU valamennyi hivatalos nyelvére, valamint támogatja 35 milliméteres filmkópiák elkészítését és DVD kiadását – így biztosítva, hogy a film minél szélesebb európai közönséghez eljusson.

0 Vissza

desiderio1.pngA Migration Policy Institute Europe elemzője előadásában a migrációnak a médiában jelenleg kevésbé exponált területére, a legális migrációra fókuszált. Véleménye szerint a jelenség, felismerve a benne rejlő lehetőségeket és megfelelően irányítva Európa számos jelenkori problémájára – a demográfiai kihívásokra, valamint a számos, magas képzettséget igénylő szakmában jelentkező munkaerőhiányra – tud hatásos választ adni.

Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége, Maria Vincenza Desiderio fő kutatási területei a legális migráció, a bevándorlók integrációja, a képesítések határon átnyúló elismertetése, valamint a migráció mint fejlesztéspolitikai eszköz vizsgálata. Korábbi munkái során (OECD, International Organization for Migration) szintén ezen kérdéskörökkel foglalkozott. Mostani előadásában a jelenkori migráció lehetséges pozitív hatásai mellett a Bizottság új, átfogó, jövő év elején bemutatandó migrációs javaslatcsomagjáról beszélt, valamint válaszolt az est házigazdája, Nick Thorpe és a közönség kérdéseire.

0 Vissza

Még mindig nagyon szeretjük az egyedi nyelvi szólásokat… Korábbi gyűjtésünket most folytatva három új szituációt mutatunk be nektek, amelyeket más-más uniós országokban máshogy fejeznek ki a helyiek. Mindegyik kicsit más, de mindegyik találó…

Ha tudtok még hasonlókat, mindenképpen osszátok meg velünk! :-)

idiomak2.png

0 Vissza
Címkék: nyelv infografika
Európa Pont | 2015.10.31. 18:19

Tandíjak Európában

tandij.pngAz oktatás szabályozása tagállami hatáskörbe tartozik, így az Európai Unió országai maguk alakítják ki oktatási rendszerüket, maguk döntenek arról, milyen felosztásban, milyen tankötelesség mellett milyen formában kívánják finanszírozni az oktatást.

0 Vissza

cafe.jpgNovemberi programunk két jelentős európai uniós díjhoz kapcsolódik. A Lux-díj a legkiválóbb európai filmeket, a Szaharov-díj pedig az emberi jogi erőfeszítéseket ismeri el. Kétnapos Lumière-filmfesztiválunkon három Lux-díjra jelölt filmet is megnézhettek, a hónap végén pedig a Szaharov-díjjal tavaly kitüntetett kongói orvos, Denis Mukwege lesz a vendégünk. Emellett továbbra is foglalkozunk a migráció kérdésével, European Thinkers sorozatunk keretében e téma egy jelentős szakértőjével, Maria Vicenza Desiderioval beszélgetünk. Az innovatív szociális vállalkozások működésébe is bepillantás nyerhettek, és a hónap végétől egy díjnyertes kiállítást is megnézhettek nálunk a Fejlesztés Európai Évéhez kapcsolódóan.

0 Vissza

711.jpgA világ első homokhoteljeként harangozták be a hollandiai Oss és Sneek városában nemrégiben megnyitott pop-up hoteleket, amelyek a helyi (frízlandi és brabanti) homokszoborfesztiválokhoz készültek. Mindkét városban egy-egy egyszobás szálláshelyet alakítottak ki homokból – a strandokon épített homokváraktól eltérően ezekben a lakosztályokban volt áram, folyóvíz és WIFI is. A hotelszobákat a finn és svéd jéghotelek mintájára építették fel nagyjából négy hét alatt. Egy-egy éjszakáért kb. 150 eurót kellett fizetni, és a lakosztályok már jó előre beteltek az előzetes regisztráció során. Ahogy a vízparti homokvárak, úgy ezek a hotelszobák is rövid életűek voltak. De ha esetleg kedvet kaptatok a látogatásra, jövőre újra várja az érdeklődőket a két homokhotel.

0 Vissza