se1.jpgBiztonság, versenyképesség, zöld átállás és jogállamiság – ezekkel a prioritásokkal indul útjára Svédország harmadik uniós elnöksége. Az ország programját jelentősen meghatározza az Ukrajna elleni orosz agresszió és annak az Európai Unióra gyakorolt gazdasági, energiapolitikai és társadalmi hatásai. Nézzük a részleteket!

Az Európai Unió soros elnöki posztját, azaz az Európai Unió Tanácsának elnökségét 2023 első félévében – 2001 és 2009 után harmadszor – Svédország tölti be. Egy olyan időszakban, amikor a tagállamok és az Unió egésze történelmi kihívások előtt áll. A svéd elnökség programja rögzíti: Oroszország illegális, elfogadhatatlan és provokáció nélküli inváziója Európa biztonságát veszélyezteti, súlyos következményekkel jár a migrációra és a globális élelmiszer- és energiaellátásra, illetve az európai gazdaságokra is.

Svédország ezért egyértelmű prioritásként kezeli az Ukrajnának nyújtott folyamatos gazdasági és katonai támogatást, valamint Ukrajna útjának támogatását az Európai Unió felé. Emellett figyelmet fordítanak az európai versenyképességre, az ingadozó energiaárak kockázatának csökkentésére, az energiapiac reformjára, a zöld átállásra és a jogállamiság fenntartására is. Ahogy Ulf Kristersson miniszterelnök az elnökség politikai prioritásainak ismertetése alkalmából fogalmazott: „Egységünk és cselekvési készségünk továbbra is kulcsfontosságú az EU biztonsága, rezilienciája és jóléte szempontjából. Svédország olyan időszakban veszi át az elnökséget, amikor az Európai Unió példátlan kihívásokkal néz szembe. Prioritásaink alapja a zöldebb, biztonságosabb és szabadabb Európa.”

Mindennek alapján négy prioritást határoztak meg a tanácsi elnökség alatt végzendő munkához.

 

  1. Biztonság – egység

    Az ukrajnai invázióra adott gyors, határozott és egységes uniós válasz erőt mutat. Ehhez további erőfeszítéseket kell tenni nemzeti és uniós szinten is. További lépésekre van szükség az újjáépítés és az EU-integráció felé vezető reformok érdekében.

    Az Unió és polgárai biztonságának megerősítése érdekében – a partnerekkel szoros együttműködésben – konszenzust kell kialakítani a szilárd európai biztonsági és védelmi politikáról. A további lépések alapja az Ukrajnával szembeni orosz agresszió elleni közös fellépés, valamint az úgynevezett stratégiai iránytű és más kezdeményezések végrehajtása. A polgárok biztonságos közösségek iránti jogos igényére válaszul folytatódik a határokon átnyúló, szervezett bűnözés elleni küzdelem.

 

  1. Versenyképesség

    A legsürgősebb teendők ezen a területen is az ukrajnai háborúból és annak rövid távú következményeiből erednek, de a gazdasági növekedés ösztönzésével párhuzamosan továbbra is figyelmet kell fordítani a hosszú távú kihívások megoldására. Európa ereje, ellenálló képessége és globális helyzete gazdasági teljesítményünktől függ, amely pedig szorosan kapcsolódik az egységes piachoz és a globális kereskedelemhez.

    A gazdasági szereplők számára előnyt jelent, hogy a világ legnagyobb egységes piacán működnek, sikeresen versenyeznek a világpiacokon, ami megteremti Európa jólétének és nemzetközi tekintélyének alapjait. Az EU-nak továbbra is a lehető legjobb feltételeket kell biztosítania a szabad versenyen, magánbefektetéseken és sikeres digitalizáción alapuló, egészséges és nyitott gazdaság számára.

se2.jpgKiruna (Forrás)

 

  1. Zöld átállás és energetikai átmenet

    A svéd elnökség a magas és ingadozó energiaárak kezelésére irányuló rövid távú erőfeszítések fokozása mellett a hosszú távú energiapiaci reformmal is foglalkozik. A globális klímakrízis globális választ is igényel, és Európának az ambiciózus éghajlati célok megvalósításával, a növekedés és a versenyképesség fokozásával példát kell mutatnia. Ennek érdekében meg kell valósítani a Fit for 55 programot, és felgyorsítani az energetikai átmenetet, hiszen a korán lépők versenyelőnyre tesznek szert. Európa már most is élen jár az átállásban. A környezetbarát megoldásokat kínáló európai vállalatokra világszerte nagy kereslet lesz, és segíthetnek a körforgásos gazdaságra való átállásban.

    A fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenség a biztonságunkhoz is szükségesek. Az erőforrás-hatékony, fosszilis energiaforrásoktól mentes jövőre való áttérés viszont jelentős beruházásokat igényel az innovatív iparágakba. Ezek bevonzására megfelelő szabályozási keretet és szakpolitikákat kell biztosítanunk.

se3.jpgKiruna (Forrás) 

Jelképes értékű, hogy az elnökségi prioritásokról szóló első találkozónak Kiruna, Svédország legészakibb városa adott otthont. A csodálatos természeti környezetben fekvő város az északi sarkkörtől mintegy 200 kilométerre északra található Lappföldön – így körülbelül két hónapig éjféli napsütésben is részesül. Kiruna az innováció és az űrkutatás élvonalába tartozik (itt található a két európai űrközpont egyike), ahol jelenleg is történelmi méretű zöld ipari átalakulás zajlik.
 

  1. Demokratikus értékek és jogállamiság

    Ezek egyben az Európai Unió alapértékei, amelyek utat nyitnak a kohézió, az egyéni szabadságjogok érvényesülése, a diszkriminációmentesség, a gazdasági növekedés és a globális befolyás felé. A jogállamiság és az alapvető jogok elvének érvényesítése ezért a svéd elnökség alapvető eleme.

    Ismét érdemes idézni Kristensen miniszterelnököt: „Egyszerre lesz szükségünk állhatatosságra az értékek tekintetében és pragmatizmusra a konkrét megoldások megtalálásában. A demokrácia, az egyéni jogok, szabadságok és a jogállamiság tiszteletben tartása a bevett európai értékek közé tartozik. Aggasztó jelentések mutatják, hogy néhány EU-tagállamban a demokrácia hanyatlik.  Amikor a kék-sárga uniós zászlót a szabadság szimbólumaként a kék-sárga ukrán zászló mellett látom, meggyőződésem, hogy a kék-sárga svéd elnökség is fontos feladatot vállal ezen értékek fenntartásában Európában.”


sved_csesze_logoval_1.png

Az országhoz kapcsolódik az Európa Pont e havi utolsó eseménye is. Január 31-én, kedden Egy csésze Európa sorozatunkban Dag Harteliustól, az ország budapesti nagykövetétől azt is kérdezzük majd, mi a három legfontosabb dolog Európa életében, hogyan látják Brüsszel közeljövőjét és mire számíthat a kultúra az Unióban? A svéd könyves kultúráról, hazai olvasási szokásokról és az irodalmi exportról pedig Annus Ildikó, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Svédország-szakértője beszélget majd az est házigazdájával, Szederkényi Olgával. Az esemény regisztrációhoz kötött, regisztrálni pedig az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. Ez a rendezvény is követhető élőben az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.


Borítókép forrása

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4318034604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.27. 06:18:33

Az északsvéd vidéket csak ajánlani tudom, szépségben csodás, mégsincs tömegturizmus!
:D
süti beállítások módosítása