maradjotthon_cover-01.pngA világméretű koronavírus-járvány minden uniós polgár életét felforgatta az utóbbi hetekben. Sajnos messze még a járvány vége, a következmények pedig egyelőre beláthatatlanok. Ugyanakkor mindenki tehet azért, hogy elkerüljük a legrosszabbat, az egészségügyi ellátórendszerek összeomlását. Ehhez pedig az kell, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljük a társas érintkezéseket. A jelszó Lisszabontól Vilniusig, Helsinkitől Rómáig azonos: maradj otthon!

Mindenki a vírus elleni harcra koncentrál

Mostanra sajnos Európa vált az új típusú koronavírus okozta járvány epicentrumává, az országokban napról napra emelkedik a fertőzöttek száma. Olaszország mellett most Spanyolországban a legrosszabb a helyzet. A legtöbb európai országban már bezárták az iskolákat, betiltották a közösségi rendezvényeket, sok helyen kijárási tilalmat is bevezettek, mára alig maradt pár tagállam, ahol ne járt volna halálesettel a betegség.

Az EU is számos, precedens nélküli intézkedést hozott már, hogy segítse a tagállamok járvány elleni küzdelmét. Többek között az EU alapját képező versenypolitikai szabályokat is felfüggesztették ideiglenesen (hogy a tagállamok tudják támogatni a járvány miatt nehéz helyzetbe került szereplőket), és hatalmas összegeket csoportosítottak át a tagállamok részére a közös költségvetésből a koronavírus elleni küzdelemre és a gazdaság élénkítésére, a 37 milliárd eurós befektetési kezdeményezést már az EP is jóváhagyta. Emellett létrehoznak egy 90 százalékban uniós forrásból finanszírozott, lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló közös európai készletet is, amely azokat a tagállamokat segíti, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel.

Maradj otthon: a foteledből mentheted meg a gazdaságot

A vírus ellen még nincs se hatásos ellenszer, se védőoltás. A járványos betegség tüneteiben hasonlíthat a szezonális influenzához, legalább annyira ragályos, viszont jóval több esetben igényel intenzív kórházi ápolást (például mesterséges lélegeztetést), és magasabb a halálozási rátája is (1000 betegségből 20-30 végződik halállal). A legfontosabb elkerülni a sok egyidejű súlyos esetet, azért, hogy a szükséges kórházi ápolás ne haladja meg az egészségügyi ellátórendszer korlátozott lehetőségeit és minden beteg megkaphassa a sok esetben életmentő kezelést. Ehhez pedig lassítanunk kell a járvány terjedését, amihez a kulcs a társas érintkezések minimalizálása. Most akkor tesszük a legtöbbet, ha nem teszünk semmit: ha lehetőség szerint nem mozdulunk ki otthonról. A helyzet ilyen szempontból pedig azonos minden tagállamban: otthon kell maradni, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Éppen szerte Európában rengeteg kampány indult, hogy meggyőzze az embereket: a járvány lassítása érdekében maradjanak otthon. A közösségi médiát elözönlötték a felhívások és a példamutató otthonmaradós posztok – ez a #stayhome időszaka most mindenhol.

europa_terkep_maradjotthon_fin-03.png


A Lingualizer oldal alábbi videójában a világ minden részéről kérik ugyanezt fiatalok, összesen 54 nyelven:


Mi is kérünk benneteket: ha tehetitek, most maradjatok otthon!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7215564626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.03.28. 17:16:40

"Maradj otthon" - szól a szlogen nemre és életkorra tekintet nélkül. Szerencsés, aki önként teheti. Többeket a munkahelyük bezárása kényszerít szobafogságra, ki tudja meddig. Megint másoknak eddig se volt munkája. Két hét hatósági korlátozása a kijárásnak. Talán utána kezd minden visszaállni a régi kerékvágásba? Szó nincs róla! Talán rámegy ez az év, 2020 sötét éve lesz az emberiségnek.

enrikokaruszo 2020.03.28. 18:44:34

mennyit bír a társadalom takaréklángon?
a pénzt nem lehet megenni

Exploiter 2020.03.28. 19:19:20

Nagyon gyorsan ki kell találni majd valami jobb tervet és szlogent.
Ez eddig lófasz és esti fény.

bontottcsirke 2020.03.28. 20:21:42

Mármost 200E munkanélküli. Majd akkor is otthon maradunk ha már nem lesz mit enni, nem?

blöff 2020.03.28. 20:54:34

#maradjkussban

szerintem ikább e legyen az év szlogenje. Marha unalmas, hogy mindenki a másiknak pofázik, hogy mit csináljon.
Legyen ez az utolsó felszólításunk egymásnak, vagyis maradjon inkább kussban mindenki. Ezt meg lehet osztani és utána Kossuth Lajos/Mátyás király Gömörben...

kajlamackó 2020.03.29. 06:35:04

A nagy kérdés, hogy meddig lehet otthon maradni? Meddig bírják anyagilag és idegileg az emberek? Így fokozatosan épül le a gazdaság, egyre kevesebb embernek lesz munkája. Mi lesz, ha elfogynak a megtakarítások? Pénzt kapnak a rászorultak vagy étel kuponokat? Az a baj, hogy senki sem tudja, mikor lesz vége a járványnak... Elég sötét jövő elé nézünk. Három lehetőség van.

1. Annyira jól izolálják az embereket mindenhol a világon, hogy a vírus egy idő után eltűnik. Ezt kizártnak tartom, 7 milliárd embert nem lehet karanténban tartani egyidőben.

2. A vírus szép lassan vegigfertőz mindenkit előbb vagy utóbb és mindenki védettséget szerez, de így sokáig fog tartani. Az összes ország gazdasága romba dől. Kérdés, hogy meddig tart ki a védettség? Ha nem egy életre, akkor újra visszatérhet a járvány.

3. Szabadjára engedik a járványt, ekkor érné véget a leghamarabb, de így halnának meg a legtöbben, ezért ez nem opció.

Mindenhogyan bajban leszünk.

sZulamith 2020.03.29. 09:32:33

A felszólitó mód "maradjon otthon" nagyon megalázó az idősek részére. A mai idősek jó pár krizist átéltek, - ez a harmadik - tessék figyelembe venni.
Jó ötletnek tartom a bolti vásárlást az idősek részére. Sőt az időpont is jó, mert nem mindenki lakik a bolt szomszédságában, van hogy busszal tud csak menni, és ahhoz idő kell.
Szerintem az arcmaszk hasznos dolog, senki ne szégyelje hordani.

Exploiter 2020.03.29. 11:10:19

@sZulamith:

"nagyon megalázó az idősek részére"

Tudod, mi rosszabb ennél a csúnya megalázásnál? A falat kaparva fuldokolni, lassan várva a halált.

Vagy amikor a nyugdíj lecsökken a felére, mert nincs aki fizesse a tb-t.

De hát mindenkit más zavar.

Hungryhorse 2020.03.29. 11:33:12

Szarok vagytok a gazdáitokkal együtt!

John Doe3 2020.03.30. 14:48:57

@kajlamackó: Első blikkre igazad van, de még az oltás is lehet opció, ami a 2. pontot rövidíti.
Én úgy látom, hogy mindegyikből egy kicsi lesz, mert a lakosság (és a politikusok) türelme fogytán lesz. Elméleti szakemberek szerint a szakaszos korlátozások ki-be kapcsolása lenne az ideális, de nem tudom, mennyire keresztülvihető.
süti beállítások módosítása