soparnik.jpgHorvátországból eddig még nem hoztunk receptet, ezt most pótoljuk: egy igazán különleges, hamuban sült zöldséges óriáslepényt mutatunk be nektek, amely a helyiek szerint a pizza egyfajta prototípusa. Ha ez ebben a formában talán nem is igaz, az uniós eredetvédelmi oltalom (OFJ – oltalom alatt álló földrajzi jelzés) is bizonyítja: a lepényféle igazi különlegesség, amelynek egész Európában nincs párja. Ha esetleg Közép-Dalmáciában nyaralnátok, érdemes megkóstolni az eredetit – de ha otthon készítenétek el, abban is segítünk.  

Évszázadok óta ugyanúgy

A termék Poljica régiójához kötődik, amely Közép-Dalmáciában, Split környékén található. A lepény több néven is ismert ezen a vidéken: a Poljički soparnik, Poljički zeljanik és a Poljički uljenjak egyaránt használatos az ételre, bár a piacon és a mai köznyelvben leggyakrabban a Poljički soparnikot használják. Készítése a tengerparti sávot ért török hadjáratok idejére nyúlik vissza. A fellelhető emlékek alapján a lepényféleség leginkább a szegények étele volt az aszályos, karsztos vidéken, ahol csak kevés növényfajta termett meg. Erre utalnak egyszerű összetevői is: a helyi asszonyok a rendelkezésükre álló zöldségnövények (mángold, vöröshagyma és fokhagyma), valamint olívaolaj és liszt felhasználásával készítették a soparnikot. Az étel elkészítése ügyességet / rutint igényel, ezért a hagyományos módszer nemzedékről nemzedékre szállt ezen a földrajzi területen.

Egyszerű összetevők, különleges elkészítés

A Poljički soparnik liszt, mángold, vöröshagyma, olívaolaj és napraforgóolaj 1:1 arányú keveréke, fokhagyma, só és víz felhasználásával készül. A végtermék egy kerek, kb. egy méter átmérőjűre kinyújtott tészta, mángoldból és vöröshagymából álló kapula nevű töltelékkel. A tésztát a kominként ismert forró, nyitott tűzhelyen sütnek meg hamuval fedett szénágyon. A lepény tetejét olívaolajjal és apróra vágott fokhagymával vonják be. A sütést és bevonást követően jellegzetes rombuszformákra vágják fel, amit a helyiek pašajice néven ismernek.

Az étel mai készítési módja, hozzávalói és hagyományos eszközei ugyanazok, mint régen, ahogy azt már egy 1906-as írás is említi. A soparnik teljesen kézzel készül, amihez a helyiek tudása nélkülözhetetlen. Például a tészta alsó és felső részeit kézzel hajtják vissza és illesztik össze, hogy a töltelék belül maradjon. A sütés megkezdése előtt pedig nagyon óvatosan kell áthelyezni a deszkáról a nyitott tűzhelyre, ehhez is speciális jártasság szükséges, hogy a vékony tészta ne deformálódjon vagy szakadjon el. A lepény közvetlenül a parázs alatt sül, párszor meg is kell szurkálni, hogy a töltelék gőze kijöjjön. Nagyjából 15-20 perc után kell kivenni a tűzből, és a rárakódott hamutól meg kell tisztítani. Ezután szórják meg fokhagymával és olajjal.

A soparnik különlegességét mutatja az is, hogy 2007 óta a horvát kulturális örökség része. A korábban szegények ételének számító lepény mára egyre népszerűbb, manapság rengeteg vásárban, fesztiválokon és éttermekben találkozni vele, főleg karácsonykor és a nagyböjti időszakban.



Elkészítés

A hagyományos elkészítéshez a lepényt hamuban kell sütni – ha esetleg véletlenül otthon nem lenne olyan kemencénk vagy helyiségünk, ahol ezt meg tudnánk oldani, úgy használjuk a sütőt 200 fokon. A lent írt mennyiségek a sütős elkészítéshez valók, ha mégis hamuban sütnénk, akkor kb. a mennyiség kétszeresével számoljunk.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál só
  • 2,5 dl víz

A töltelékhez:

  • 1 kg mángold
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1:1 arányban napraforgó és olíva olaj
  • só ízlés szerint

A lepény tetejére:

  • 4 gerezd fokhagyma apróra szelve
  • olívaolaj ízlés szerint

A töltelékhez mossuk le a mángoldleveleket, a keményebb szárakat vágjuk le a levelekről, majd vágjuk fel kb. fél centis csíkokra. A vöröshagymát aprítsuk fel, az olajjal és a sóval keverjük a mángoldhoz egy mélyebb tálban, majd tegyük félre.

A tészta összetevőit keverjük és gyúrjuk össze, majd osszuk két részre a lepény alsó és felső rétegéhez. A tészta két felét egy lisztes deszkán nyújtsuk korong formában vékonyra, majd az egyikre halmozzuk rá a tölteléket. A másik tésztával fedjük le, a két tésztalapot pedig a korongok szélénél, körben, kis csavaró mozdulatokkal dolgozzuk össze, úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. A felső tésztalapot lyukasszuk ki pár helyen, hogy a belül fejlődő gőz majd sütésnél távozni tudjon. Előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük, amíg a teteje meg nem barnul. A kész lepényt szórjuk meg olívaolajjal és apróra vágott fokhagymával. A lepényt rombuszformákra vágva kínáljuk.

Dobar tek, azaz jó étvágyat! :-)

A képek forrása: a soparnik Facebook oldala

A recept forrása: az eredetvédelmi oltalomról szóló uniós rendelet, valamint a recepti.hr, és a Culinary Heritage oldala

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7915014462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása