naptar2.PNGAz utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért – ahogy a korábbi években – idén is elkészítettük nagy európai segédletünket a munkaszüneti napokról.

Nem mindegy ugyanis, hogyan tudunk gazdálkodni szabadnapjainkkal: érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak olyan hosszabb-rövidebb szünetek. Ilyenkor az üzletek és hivatalok zárva tartanak, így, ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötnénk össze, ezeket a napokat kerüljük el. Ugyanakkor számos hagyományos nemzeti ünnep a hozzá kapcsolódó látványos rendezvényekkel épp utazásunk célja is lehet.

A szünnapok száma országonként változó. Sokszor függ ez az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem munkaszüneti nap, a pünkösd és mindenszentek napja, valamint pár éve a nagypéntek viszont az. Nincs azonban szünet vízkeresztkor, illetve a keresztény ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 25.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) vagy Mária mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

Hosszú hétvégék Magyarországon 2019-ben

Ha a munkaszüneti nap közel van a hétvégéhez, akkor gyakran örülhetünk három- vagy akár négynapos hétvégének. 2018 ebből a szempontból a lehető legtöbbet adta, tavaly szinte minden ünnepünk a hétvégével összeköthető napra esett, és a munkanapok áthelyezésével több négynapos hétvége is volt. Idén azért ilyen sok hosszú hétvégénk nem lesz, de azért lesz egy pár – ezekkel mindenképpen érdemes kalkulálni külföldi útjainknál:

  • Március 15-17.: (péntek – vasárnap: a nemzeti ünnep péntekre esik)
  • Április 19-22.: (nagypéntektől húsvéthétfőig)
  • Június 8-10.: (szombat – hétfő: pünkösd)
  • Augusztus 17-20.: (szombat – kedd: augusztus 20. keddre esik, aug. 19. helyett 10. lesz munkanap)
  • December 24-29.: (kedd – vasárnap: 6 napos ünnepi hét, dec. 24. helyett dec. 7., dec. 27 helyett dec. 14. lesz munkanap)

Az alábbi táblázatban áttekinthető formában összeszedtük, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2019-ben. Utazás előtt érdemes átböngészni!

unnepnapok_2019-01.png

(Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető – a grafika a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent hivatalos adatokon alapul.)

--

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7814580490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2019.01.22. 14:59:22

Mi akkor szoktunk le az "utazzunk, mert olcsó a repülőjegy" lehetőségekről, amikor egy vasárnapra kiugrottunk Eindhovenbe és ott minden létező bolt és étterem zárva volt vasárnap :-((

A jó ortodox protestáns hollandok vasárnap otthon ünneplik a megpihenés napját, semmi sincs nyitva olyankor a városban. Végül a pályaudvar mellett találtunk egy nyitva tartó kisboltot, meg a pályaudvar restijében tudtunk inni egy sört.

Szóval nemcsak azt érdemes nézni, hogy hol mikor vannak a nemzeti ünnepek, hanem azt is, hogy egyéb okokból mikor tartanak zárva a boltok, kocsmák, akarom mondani múzeumok, templomok, kiállítások :-)
süti beállítások módosítása