furdo0.PNGAz utóbbi évtizedekben az EU-ban rengeteget javult a természetes fürdőhelyek vízminősége, amely mára kimagaslóan jó – de azért érdemes nyaralás előtt tájékozódni, hogy melyik európai strandon mire számíthatunk.

Szigorú uniós szabályok – tisztuló strandok

A szigorú uniós előírásoknak köszönhető, hogy mára sokkal több helyen találkozunk kiváló minőségű fürdővizekkel, mert az emberi fürdésre kijelölt természetes vízpartoknál megfelelő módon elkülönülten kezelik a szennyvizeket. Jelenleg a vizek kb. 85 százaléka kiváló minősítésű, az összes (közel 22 ezer) vizsgált európai strand mindössze 4 százalékát találták olyan minőségűnek, amelyet emberi fürdésre nem ajánlanak.

Magyarországon az utóbbi években folyamatosan javult a fürdővízminőség. Itthon a fürdővizek közel 71 százaléka kapott legutóbb kiváló minősítést (ez az arány 2014-ben még 64 százalék alatt volt). A legutolsó felmérésnél a 257 vizsgált strand közül összesen hét kapott nem megfelelő minősítést, jellemzően folyóparti strandoknál. (A nagyobb méretű grafikáért katt ide.)

furdo1.png

Egységesített vizsgálatok

A víz minőségének ellenőrzésekor két baktérium, az Enterococcus és az Escherichia coli jelenlétét vizsgálják. Ahol ezek (a szennyvízből) belekerülnek a fürdővízbe, ott a strandolók fokozott egészségügyi veszélyeknek vannak kitéve. A kifogásolt minősítésű vizek problémáját az adott országoknak kezelniük kell: lépéseket kell tenniük a vízminőség javítása érdekében, de legalábbis mindenképpen jelezniük kell, hogy a fürdés az adott partszakaszon nem javasolt vagy tilos.

Az EU területén egységes jelölést is bevezettek a tájékoztatáshoz – ha az alábbi táblával találkoztok valamelyik európai fürdőhelyen, akkor biztosak lehettek benne, hogy az adott helyen az uniós előírások alapján megvizsgálták a vizet, és azt kiválónak találták. Keressétek a három csillagot! :-)

furdo2.png

Interaktív térkép a strandok vízminőségéről

Az Európa-szerte egységesített vizsgálatok eredményeit, azaz a fürdővizek aktuális minőségét nagyon egyszerűen, könnyen áttekinthető formában meg is lehet nézni. Ennek legfontosabb eszköze egy interaktív térkép, amelyen kikereshetitek azt a vízpartot, ahol strandolni készültök, és meggyőződhettek róla, hogy megfelelő-e ott a víz minősége. A térképet ide kattintva tudjátok böngészni – a képbe zoomolva láthatóvá válnak az egyes strandok minősítései (lent egy részlet a magyar strandokról).

furdo3.png


Jó csobbanást! :-)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3814024636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.23. 07:50:01

Átböngésztem Svédországot (58,9%) és Olaszországot (majdnem 90%).A svédeknék 4 (négy) ponton találtam piros pöttyöt a térképen, a digóknál meg 24 (huszonnégy) után abbahagytam a számolást.És még Magyarországon is ötöt találtam...A németeknél (91,4%) is van 6-8 darab, attól függően, hogy a fhanszia határon lévőket bele számoljuk, vagy sem.
Bróhaha, ennyire komoly ez a lista...
Erre kár pocsékolni az eu-s pénzeket, ha ilyen sz@r az eredménye.
:-((
Olyan ez, mint az uborkák görbületével foglalkozni.Agyhalott brüsszeli bürokraták.
Szomorú...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.23. 08:14:57

További országok, amik szarabbul szerepelnek mint a lista:

Spanyolország vagy 30 piros pötty, pedig 85,5%
Dánia 7 piros pedig, 86,7%
Hollandia 15 piros, pedig 73,4%
Franciaország több mint 40 piros, pedig 77,7%
És a legdurvább, a lefikázott Bulgáriában összesen egy! helyen van piros, pedig csak 44,2%-ot kapott...
Több mint logikátlan a minőségi besorolás.

Tartok tőle, hogy csak ez a posztos grafika a sz@r mert a térképen nincs is százalékos minősítés...
Kérdés, hogy ki csinálta az infografikát.Akárki is, kb. elégtelent érdemel a munkája.
süti beállítások módosítása