de4.jpgAz EU legújabb fiatalokat célzó programja, a DiscoverEU (Fedezd fel az EU-t!) miatt egy kicsit (nagyon!) irigyeljük a mai 18 éveseket. Minden idők egyik legmenőbb EU-s kezdeményezése a programra jelentkező fiataloknak ingyen európai utazási igazolványt (Interrail vonatjegyet) ajándékoz, amellyel több európai országot is beutazhatnak. A program weboldala már elérhető, a jelentkezés június 12-én indul – mondjuk a részleteket.

Az ötlet: egyszerű és nagyszerű

A kezdeményezéssel megadják a fiataloknak a lehetőséget arra, hogy Európában barangolva maguk fedezzék fel a kontinens szépségeit, kössenek új ismeretséget, éljenek az EU nyújtotta előnyökkel. Élvezzék például a határok nélküli utazás szabadságát, a hazaival megegyező költségű mobilhasználat jogát – és éljék át saját maguk, mit jelent uniós polgárnak, európainak lenni. Ez által válhatnak a fiatalok maguk is a legközvetlenebbül az európaiság és az EU nagyköveteivé.

 

Biztos fedezet

Aki fiatalkorában kacérkodott a korlátlan európai barangolás gondolatával, vagy akár ki is próbálta azt, az tudja: egy Interrail jegy nem olcsó mulatság, így a bátorság hiánya mellett sokan pénzügyi okokból sem vágnak bele hasonló európai kalandba. Éppen ezért a programnak biztos fedezete van: az Európai Parlament kezdeményezése nyomán induló programra csak az idei évre 12 millió eurós költségvetést biztosítanak, amely várhatóan 15 ezer fiatal utazását teszi lehetővé, de tervben van, hogy még idén indítanak egy második jelentkezési kört is. A program finanszírozására a próbaév után még többet költenének – de a folyatás és jövőbeli finanszírozás kérdései még nyitottak.


travel-1934330_960_720.jpg 

Ki jelentkezhet?

Ha valaki örökifjúnak érzi magát és imád utazni, az sajnos nem elég – a kezdeményezés kizárólag azoknak az uniós polgároknak szól, akik 2018. július 1-ig betöltötték 18. életévüket, de még nem 19 évesek. Ez az életkor szimbolikus jelentőségű a felnőtté válás szempontjából, ezért választották ki csak ezt a korcsoportot.

Az érdeklődőknek a jelentkezési lap kitöltése mellett egy uniós kérdéssorra (öt kérdésre) is válaszolniuk kell a kulturális örökség európai évével és az EU ifjúsági kezdeményezéseivel kapcsolatban, plusz egy tippelős kérdést is kapnak, hogy túljelentkezés és holtverseny esetén legyen alapja a választásnak. Az utazás maximum 30 napig tarthat, és ez idő alatt maximum négy országba utazhatnak a jelentkezők. Lehet egyénileg és legfeljebb 5 fős csoportokkal is jelentkezni.

 

Fontos részletek

  • a jelentkezés a programra június 12-én délben (közép-európai idő szerint) indul az Európai Ifjúsági Portálon, és két hétig áll nyitva
  • a jelentkezők közül döntőbizottság választja ki a szerencsés 15 ezer fiatalt
  • minden tagállam lakosságszámával arányosan részesül a 15 000 jegyből, Magyarországról összesen 287 szerencsés fiatal kaphat jegyet
  • a kiválasztott fiataloknak az Európai Bizottság veszi meg a jegyét, nem maguknak kell gondoskodni erről
  • a kiválasztottakat június 28. és július 6. között értesítik
  • az utazást 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeni
  • az Interrail jegy átlagosan 255 euró értékű, másodosztályú utazásra szól
  • fontos, hogy az utazási igazolvány csak az útiköltséget fedezi, a szállás, utasbiztosítás és étkezés költségeit nem
  • a fiatalt kísérheti idősebb hozzátartozó, ha kifizeti saját jegyét
  • az utazás alapvetően vasúti közlekedésre szól, de bizonyos esetekben más közlekedési eszközöket, például buszt vagy kompot is igénybe lehet venni – sőt, ha például valaki egy európai szigeten él, akkor akár repülőgépet is
  • a kiválasztott fiatalok automatikusan a program nagyköveteivé válnak, utazásukról online (pl. Facebook vagy Instagram) vagy offline (pl. helyi közösségekben) közösségi felületeken kell beszámolniuk


A kezdeményezéssel kapcsolatban minden fontos információ megtalálható az Európai Ifjúsági portál oldalán, ahol majd a jelentkezést is be lehet nyújtani online. További friss információ olvasható az Ifjúsági Portál Facebook- és Twitter-oldalán.


Az álomprogram tehát elindult! Mi minden tizennyolc éves fiatalnak csak azt tudjuk javasolni, hogy készüljön, és gondolva minden irigykedő idősebbre, helyettük is jelentkezzen, és vágjon bele! Egy életre meghatározó élményekkel járó európai kalandban lesz része. :-)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr314017368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása