malta.pngAz évad második felében a környezetvédelemhez és az európai kulturális örökséghez kapcsolódó programokkal készül az Európa Pont. Májusban vendégünk lesz a világhírű etológus, Jane Goodall, és a hónap során megtekinthető lesz a Valletta 2018 Európa Kulturális Fővárosa fotókiállítás. Havi talkshow-nkban az építészet, a zene és a szellemi örökség kérdéseit járjuk körbe vendégeinkkel. Idén az Európa-napi fesztivált május 13-án tartjuk, a helyszín ismét a Szabadság tér. A hónapban fellép nálunk a Halott Pénz énekese, Járai Márk is, júniusban pedig fergeteges Fran Palermo koncerttel zárjuk az évadot.

Május 7-től látogatható kiállításunk az idei egyik kulturális fővárosról, Vallettáról. A kiállítás képeit Vas Gergely fotóművész készítette. A máltai főváros a kulturális évad során több mint 140 projektnek és 400 eseménynek ad otthont. A program középpontjában olyan infrastrukturális projektek állnak, amelyek a tervek szerint jóval 2018 után is fejlődnek és bővülnek majd. Ilyen például a MUŻA (a Máltai Művészeti Múzeum), a Valletta Design Cluster, az Is-Suq tal-Belt (piac) és Málta egyik leghíresebb utcája, a Strait Street.

eunap.jpg
Május 13-án vasárnap 10-től egészen 21 óráig várunk benneteket az Európa-napon, a budapesti Szabadság téren. A fesztivál programjai között a gyerekektől az idősebbekig mindenki talál majd kedvére valót. Fellép többek között a Pál Utcai Fiúk, a Budapest Bár, Hangácsi Márton és Szalonna és Bandája. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: ugrálóvár, alkotósarok, bábelőadás, Bolba Éva és a Jazzterlánc, a MintaPinty zenekar és Bíró Eszter koncertje várja őket. Az előadások mellett érdemes felkeresni az európai uniós szervezetek sátrait, amelyek az EU-t érintő hasznos és érdekes információkkal, kvízekkel és játékokkal készülnek. A részletes programot itt nézhetitek meg, vagy az esemény Facebook oldalán.


jg.pngMájus 18-án
Európai gondolkodók sorozatunkban igazán különleges személyiség lesz a vendégünk: dr. Jane Goodall világhírű etológus, primatológus, az ENSZ békenagykövete. Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó kutatását 1960-ban kezdte Tanzániában. A mai napig rengeteget utazik a világban, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető veszélyekre és környezeti válságokra. Az Európa Pontban a pálmaolaj környezetkárosító hatásairól beszélgetünk vele. Olajpálma-ültetvények létesítése céljából naponta 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, ami jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az Európai Unió szorgalmazza, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban.


Az esemény részeként levetítjük a National Geographic Jane – Egy élet a csimpánzok között című filmjét. Az angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással zajló programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Együttműködő partnerek: National Geographic, Jane Goodall Intézet. Az eseményre az előzetes regisztráció során elfogytak a helyek, így erre az eseményünkre már nem tudtok jelentkezni, kérjük megértéseteket.

 

jm2.PNG

Május 22-én egy különleges hangulatú szólóesttel Járai Márk, a Halott Pénz énekese érkezik hozzánk. Márk rendszeresen tart szerzői esteket, melyek alkalmával ismert zenéket dolgoz fel sajátos stílusban. Repertoárjában Cseh Tamás, a Kings of Leon, Mike Posner és Bruno Mars is megtalálható. Márkkal a digitalizáció nyújtotta zenei lehetőségekről beszélgetünk, többek között arról, hogy a klasszikus médiafelületeken kívül hogyan juthat el szélesebb közönséghez egy előadó.

 

harmas.png

Május utolsó napján az építészet, a zene és a szellemi örökség kerül fókuszba. Vendégünk lesz Finta Sándor, Budapest főépítésze, Vass Norbert, a Cseh Tamás Program Örökség Alprogramjának koordinátora, valamint Török Ádám zenész. Arról beszélgetünk majd velük, hogyan ötvöződhetnek a különböző kulturális elemek egymással, és miképpen válhatnak bizonyos elemek a kulturális örökség részévé.

fp.png

Idén június 7-én zárjuk az évadot egy remek Fran Palermo koncerttel. A zenekar stílusát és zenéjét sok műfaj határozza meg, legfőképp az indie, a rock and roll, az afro pop vagy éppen az ütős, fúvós és billentyűs hangszerekkel feldobott mediterrán hangulat. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy különböző – magyar, spanyol, kubai és görög – nemzet gyermekei, akik magukkal hozták zenei kultúrájukat. Céljuk, hogy számos neves magyarországi fesztivál után Európa más országaiban is bemutassák zenéjüket.

Az Európa Pont májusi és júniusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra! 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5113889248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása