eu14-13a.jpgA kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan az idei EU-s futás útvonala mentén olyan várakat és kastélyokat láthatnak majd a résztvevők, amelyek uniós támogatással újultak meg. Az EU hatalmas forrásokkal járult és járul hozzá kulturális örökségünk megőrzéséhez, a 14 km-es útra kiválasztott 14 kastély összesen több mint 20 és fél milliárd forintot kapott az utóbbi években az Európai Uniótól. A Dunántúli kastélyok után most az ország többi részéről beválogatott műemlékeket mutatjuk be nektek.

 

 

Eger – Érseki palota

Erdődy Gábor püspök felkérésére, 1715-ben kezdték el a reprezentatív érseki palota megépítését. A palota gyökeres átépítése Eszterházy Károly püspöknek köszönhető, aki a palotát egy emelettel megemelte. Az 1801-es tűzvészt követően Pyrker János László állítatta helyre a megrongálódott palotát Zwenger József tervei alapján. A belső átalakításokra Povolny Ferenc is készített terveket.

Az érseki palota 1 milliárd 349 millió forintból újult meg, amelyből 1 milliárd 131 millió volt az uniós támogatás. A fejlesztések során megtörtént az érseki palota középső épületének és kápolnájának műemléki helyreállítása és restaurálása. A palotában egyházművészeti kiállítást tekinthetünk meg modern, multimédiás eszközök segítségével. Kiépültek a vendéglátóipari egységek, mint a cukrászda-kávézó és az ajándékbolt.

 

Gödöllő – Grassalkovich-kastély

Grassalkovich I. Antal gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését, amelynek első építészi szakasza 1745-ben kezdődött Mayerhoffer András tervei alapján. A kastély bővítését és átépítését az utódai is folytatták. A Grassalkovich család férfiágának kihalása után 1867-ben állami tulajdonba került, és koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő-rezidenciája lett. A II. világháború után ugyan az épület épségben maradt, a berendezést azonban az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok jelentősen károsították. Az állagmegóvási munkálatok csak 1985-ben indultak meg.

A kastély 1 milliárd 660 millió forintból újult meg, amelyből 1 milliárd 457 millió volt az uniós támogatás. Két ütemben valósultak meg az uniós fejlesztések, amelyek során felújították a kastélyparkot, a felújított szárnyakban pedig állandó kiállítások nyíltak meg. A második ütemben rekonstruálták a lovardát és a hozzá kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeket, kialakították a mezzanine szintet, amely kiállítótérként és rendezvényhelyszínként funkcionál.

 

 

Gyula – Almásy-kastély

A Harruckern család 1740 körül kezdte meg a kastély építését. Az 1795-ben és 1801-ben pusztított tűzvészek során megrongálódott kastélyt a Wenckheim család állíttatta helyre 1801 és 1810 között. Wenckheim Stefánia Mária és Almásy (I.) Kálmán gróf házasságával az Almásy család tulajdonába került a rezidencia. A II. világháború után számos intézmény működött a kastély falain belül, utolsóként a csecsemőotthon, amely 2002-ben végleg kiköltözött az épületből.

Az állami tulajdonú kastélyt 2011-ben vagyonkezelésbe vette Gyula Város Önkormányzata, az uniós fejlesztések ez után valósultak meg 2 milliárd 407 millió forintnyi uniós támogatásból. Ebből többek között kiállítási tereket hoztak létre. A kiállítás témái között szerepel a kastélyt tulajdonló három arisztokrata család és a kastély mindennapi életének bemutatása – a tisztálkodástól az öltözködésen át a társasági életig –, valamint a kastély építéstörténete.

 

 

Hajós – Barokk kastély

A hajósi kastélyt és melléképületeit 1740-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. 1827 táján, Klobusiczky Péter érseksége idején újították fel az addigra kissé leromlott állapotú és divatjamúlt kastélyt. Valószínűleg az érsekek a 19. század második felében már nem nagyon használták az épületet. 1907‒1908-ban a kastélyt gyermekotthonná alakították át, amely az 1951-ben bekövetkezett államosítás után is tovább működött.

A kastély 563 millió forintból újult meg, amelyből az uniós támogatás 473 millió forint volt. A fejlesztések során rekonstruálták a főépületet és a barokk kori melléképületet is. A főúri enteriőrökről, a vadászatokról, az Alföld borászatáról és a hajósi búcsú sokszínűségéről kiállítás készült.

 

Regéci vár

A vár történetének fénykora 1541-ben kezdődött, amikor I. Ferdinánd király Serédy Györgynek és Gáspárnak adta azt adományul. A tokaji borkereskedelem miatt a regéci uradalom fokozatosan felértékelődött. Az 1645-ben megkötött linzi béke után a vár és uradalma a Rákócziak birtokává vált. A család a várat egyik mellékrezidenciájaként használta. Császári rendeletre 1686. május 2-án megkezdték a regéci vár, az egykori fényes főúri rezidencia lerombolását.

A várat 560 millió 752 ezer forint uniós támogatásból újították fel. Ennek során rekonstruálták az Öregtornyot, amely állandó kiállítások helyszíne lett, ezen kívül várbeli kulturális rendezvényteret hoztak létre. A várban fegyvertörténeti, továbbá gasztrotörténeti tárlatok tekinthetőek meg.

 

 

Tiszadob – Andrássy-kastély

A historizáló tiszadobi kastélyt gróf Andrássy Gyula építtette 1880 és 1885 között Meinig Artúr tervei alapján. A következő évtizedekben az épület berendezését, a környék parkosítását már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Az I. világháború után fegyveres forradalmárok elpusztították a kastély teljes bútorzatát, összezúzták a velencei tükröket, a csillárokat, a szobrokat és a kerámiákat. Megsemmisítették, széthordták a festményeket és a könyveket.

A kastélyt 2 milliárd 257 millió forintból újították fel, ebből az uniós támogatás 1 milliárd 817 millió forint volt. A fejlesztések során a kastélyt teljesen felújították, restaurálták. Az épületben korhűen berendezett termeket, időszakos kiállító-helyiségeket és kulturális rendezvényekre alkalmas tereket alakítottak ki.

Képek forrása: lásd az EU-s futás hivatalos oldalán

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

http://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6813884238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.