eu14-08a.jpg2018 a kulturális örökség európai éve, ezért idén az EU-s futás útvonala mentén az utóbbi években uniós pénzből megújult magyarországi kastélyokat, várakat láthatnak a résztvevők. Csak az ebbe a válogatásba bekerült műemlékekre összesen több mint 20 és fél milliárd – egész pontosan 20 606 566 459 – forintot adott az Európai Unió, ezzel is jelentős mértékben hozzájárulva a magyar kulturális örökség megőrzéséhez. Első körben a dunántúli kastélyokat mutatjuk be.

 

Fertőd−Eszterháza – Esterházy-kastély

Az Esterházy család a 17. században szerezte meg a süttöri birtokot, a későbbi Eszterházát, a mai Fertődöt. 1720-ban Esterházy József felkérésére kezdték meg az építkezést, amelyet Esterházy Miklós folytatott, aki több fázisban hatalmas rokokó komplexummá fejlesztette az épületet. A II. világháború végén a helyi lakosság és a Vörös Hadsereg részéről nagy pusztítások érték a kastélyt, műtárgyállományát széthordták, az épület gyors romlásnak indult.

 

Az uniós támogatású fejlesztések három ütemben valósultak meg összesen 4 milliárd 309 millió forint uniós támogatásból, amelyek során felújították, korszerűsítették és rekonstruálták az épület külső homlokzatait, belső tereit és a Marionettszínházat. A kastélyban emellett barokk színháztörténeti kiállítást tekinthetünk meg Pietro Travaglia műveiből.

 

 

Keszthely – Festetics-kastély

 

A keszthelyi barokk stílusú kastélyt Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A legjelentősebb átépítés és kibővítés Festetics (II.) Tasziló nevéhez fűződik 1883 és 1887 között. Az évszázadok során a kastélyt a Festetics család nyolc generációja lakta. Festetics (III.) György halála után 1941-ben egyetlen kilenc hónapos fia, (IV.) György örökölte vagyonát, aki édesanyjával 1944-ben hagyta el a kastélyt. A második világháború után több intézmény is működött az épületben.

 

Az 1952-ben műemlékké nyilvánított kastélyban 1976-ban nyitották meg a teljes enteriőrkiállítást, amelyet azóta több mint 2 milliárd forint összegű uniós támogatásból újítottak fel. A fejlesztéseknek köszönhetően a kastély tetőzetét újrabádogozták, korszerűsítették a fűtésrendszert és a fogadótereket. A kastélyépületben a látogatók a Festetics család főúri életmódjáról szóló kiállítást tekinthetnek meg digitális tárlatvezetés segítségével.

 

 

Oroszlány-Majkpuszta – Esterházy-kastély és kamalduli remeteség

 

Esterházy József horvát-szlavón-dalmát bán 1733-ban adományozta Szent Romuald rendjének a gesztesi birtokán fekvő Majkpusztát, amelyen 1770 körül megépült a remeteség. Miután II. József király feloszlatta a szerzetesrendeket, Esterházy Móric gróf a Foresteriát – a remeteséget meglátogató zarándokok szálláshelyét, a remeték ünnepi és mindennapi tevékenységének helyszínét – kastéllyá alakítatta.

 

A Foresteria 885 millió forint uniós támogatásból újult meg. A fejlesztések során helyreállították az épületet, és megújult a belső díszudvar, a főépület egyes szintjeinek legtöbb helyiségében pedig életmód-kiállítást hoztak létre. A fő épületszárny emeletén a kamalduli rend egyetemes és magyarországi történetét mutatják be.

 

 

Pannonhalma – Bencés főapátság

 

Géza fejedelem 996-ban alapította az első magyarországi bencés monostort a mai Pannonhalmán. A monostor épületegyüttesét az elmúlt ezer év során többször is átépítették, bővítették. 1945 és 1950 között a bencés rend elvesztette birtokállományát, majd részleges feloszlatása után a győri és pannonhalmi gimnáziumban taníthatott tovább. 1982-ben kezdődött meg a monostor épületeinek több szakaszból álló felújítása, majd 1996-ban a Főapátságot és környezetét a Világörökség részévé nyilvánították.

 

Az 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatásból megvalósuló fejlesztések során időszakos kiállítótermeket, egyben multifunkcionális rendezvényi tereket alakítottak ki. Korszerű kiállításokat tekinthetünk meg a Főapátság műgyűjteményeiről, az uradalmi gazdálkodásról, borászatról és a több mint ezeréves monostor életének történetéről.

 

 

Pápa – Esterházy-kastély

 

A kastély előzményének tekinthető várat – melyet a Garai család a 15. században épített – a törökök 1594-ben foglalták el, majd a keresztény seregek 1597-ben foglalták vissza. 1626-ban az Esterházy család birtokába került várat Esterházy Ferenc építtette át barokk kastéllyá. Az 1750-es évek végén gróf Esterházy Károly püspök figyelmét az egyházi építkezésekre fordította. A II. világháború idején a szovjet csapatok megérkezésével megsemmisült az egykor fényűző kastély berendezése. Az elmúlt évtizedekben múzeum, könyvtár, zeneiskola és művelődési központ is helyet kapott az épületben.

 

A kastély 1 milliárd 918 millió forintból újult meg, amelyből az uniós támogatás 1 milliárd 622 millió forint volt. Ebből többek között marionettszínházat, időszaki tárlatokat, kézműves műhelyt, gyermekbirodalmat alakítottak ki.

 

 

Pécs – Püspöki palota

 

A pécsi püspökséget Szent István alapította 1009. augusztus 23-án, védőszentjéül pedig Szent Péter apostolt nevezte meg. A püspöki palotát az évszázadok során többször átépítették. 1832-ben Szepessy Ignác a Klimo-féle nyilvános könyvtárat a palotából a líceum új épületébe helyeztette, ezt követően az utolsó nagyszabású átalakítás Scitovszky János püspök nevéhez fűződik 1838 és 1852 között. A palotában a kommunizmus idején szociális otthon működött.

 

A palota 1 milliárd 501 millió forintból újult meg, amelyből az uniós támogatás összege 1 milliárd 497 millió forint volt. A fejlesztések során megújult a püspöki palota kertje. A palota emeleti előcsarnokában, illetve a keleti szárny hat termében a főpapi lakosztály enteriőrsora tekinthető meg.

 

 

Püspökszentlászló – Püspöki kastély

 

1797-ben gróf Esterházy Pál László püspök barokk stílusú új templomot és mellette püspöki nyaralókastélyt építtetett Püspökszentlászlón. 1898-ban Hetyey Sámuel püspök teljesen felújíttatta a nyári rezidenciát, melyet végül gróf Zichy Gyula püspök fejezett be. A II. világháborút követően a falu iskolájában tanító Orsolya-rendi apácák éltek az épületben, amely a szerzetesrendek feloszlatása után a szerzetesnővérek szociális otthonaként szolgált.

 

A kastély felújításának összköltsége 481 millió 698 ezer forint volt, amelyből 457 millió 613 ezer volt az uniós támogatás. A fejlesztések során felújították a kastélyt, a vele egybeépült templom műemlék épületét, illetve a gazdasági melléképületeket. Kialakították Mindszenty József bíboros emlékszobáját, továbbá létrehoztak egy az épület történetét és a püspöki nyaraló életét bemutató tárlatot.

 

 

Zirc – Ciszterci apátság

 

1182-ben III. Béla király a Bakonyban ciszterci monostort alapított. Ezt az 1526-os mohácsi csatavesztés után elhagyták, s csak 1659-ben telepítették újra szerzetesekkel, akik 1722-32 között kétszintes rendházat, 1739-53-ban pedig új templomot építettek. A II. világháború után, 1950-ben feloszlatták a zirci apátságot is, a monostort államosították. A szerzetesi élet csak a rendszerváltozás után, 1990-ben indult meg ismét Zircen.

 

Az apátságot 714 millió 510 ezer forintból újították fel. Ebből az uniós támogatás 600 millió 146 ezer forint volt. A felújítás során helyreállították az apátság díszudvarát és a díszlépcsőházat, valamint Ciszterci Monostori Látogatóközpontot, turisztikai tájékoztató pontot és ajándékboltot alakítottak ki.

 

Képek forrása: lásd az EU-s futás hivatalos oldalán

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

http://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2913868762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.