A Facebook világában millió ismerősünk van, folyton csak e-mailezünk, de a telefont nem vesszük fel, a közvetlen kollégánkat nem ismerjük, és nem kérdezzük meg senkitől, hogyan érzi magát. Három vendégünk máshonnan megközelítve, de ugyanazt vallja: kis, jól működő közösségek kellenek ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül (női) problémáinkkal, és mindenre van megoldás vagy segítség. Vendégeinkkel Gyárfás Dorka beszélgetett.

 

Jakupcsek Gabriella az utóbbi időben „És te hogy vagy?” című második könyvével járja az országot. Korábbi, kötött tévés munkáival szemben most szabadon azzal foglalkozhat újságíróként és közszereplőként, ami tényleg érdekli. Beszélhet és kérdezhet. Az ország különböző szegleteiben beszélget nőkkel arról, hogy érzik magukat: egészség, gyerek, férfi-női kapcsolat, karrier, életmód – minden szóba került. Tapasztalata szerint a nők ki vannak éhezve a jó beszélgetésekre, hogy valaki megszólítsa és kérdezze őket. És örülnek, ha mesélhetnek – egy baráti hangulatú beszélgetésben feloldódnak, értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A ráismerés a hasonló élethelyzetekre olyan felszabadultságot és energiát termel, amely sokat segít az aktuális problémák kezelésében. Ezek a beszélgetések mintha valahogy kikoptak volna a hétköznapokból, pedig igény és befogadókészség nagyon is volna rá.

 

Válaszolva az est kérdésére, Gabriella köszöni, nagyon jól van – élvezi azt a kreatív szabadságot, amelyet jelenlegi élethelyzete és munkája biztosít, és azt is élvezi, hogy öregszik (pici kislánya mellett már unokái is vannak). Gabriella szerint az élete azt példázza, hogy sokgyerekes, hívő, szabadszájú és szabadgondolkodású nőként is lehet karriert építeni. Ennek titka szerinte a rugalmasság és szorgalom. Pályája során nem félt a konfrontációktól, és több bukást is átélt – de szerencsés alkatának köszönhetően ezek után ugyanúgy folytatta a harcot céljaiért.

 

Réz Anna huszonévesen indította az Üvegplafon című blogot barátnőjével, amely mára az egyik legjelentősebb női egyenjogúsággal foglalkozó oldallá és fórummá nőtte ki magát. Már a kezdetektől céljuk volt, hogy lemossák a feminista szó pejoratív élét, és közérthetően, tényekre alapozva, higgadtan, nem felkiáltójellel beszéljenek társadalmi egyenlőtlenségekről. Bölcsészlányként még benne is élt a sztereotípia a feministákról, a „szőrös lábú, kellemetlen leszbikusok”-ról, és szerinte még ma is a társadalom 90 százaléka hasonlóan gondolkodik róluk. Ezen a képen igyekeznek változtatni az oldallal, amely egy szűk, jól képzett réteget abszolút eltalált, de mainstreammé továbbra sem vált.

 

Nemrégiben útjára indították a Hogy vagy? beszélgetéseket, amelyben kétórás fókuszcsoportos beszélgetés keretében dolgozzák fel a mai magyar nőket foglalkoztató egzisztenciális kérdéseket. A beszélgetések egy kutatás részei, amelyben anonim módon teszik hallhatóvá a társadalom számára a nők kihívásait, félelmeit, érzéseit. Anna egyetért Gabriellával abban, hogy a „hogy vagy?” revelatív kérdés, amely rámutat arra, mi kell a nőknek, és amelyet nagyon ritkán teszünk fel őszintén, baráti beszélgetések keretében. A tömegmédia a nőket fogyasztóként azonosítja, és így kommunikál velük. Így folyamatosan utasításokkal és elvárásokkal szembesülnek – pl. „legyél szép”, „szüljél gyereket”, „vedd meg azt” –, így Anna szerint a nők ma sokszor el sem jutnak odáig, hogy megfogalmazzák és artikulálják, melyek a nők sajátos érdekei a társadalomban.

 

Skrabski Fruzsina édesanyjától, Kopp Mária pszichológustól örökölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetését. A mozgalom célja, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek, a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen. Büszke rá, hogy a mozgalom mára egyedülállóan széles támogatottsággal rendelkezik: olyan ügyet képviselnek, amely mellé valamennyi politikai párt fel tud sorakozni.

 

Nemrégiben készítettek egy felmérést, amelyben többek között a gyermekvállalási kedvet is felmérték. Az adatok alapján a mai magyar fiatalok körében nőtt a gyermekvállalási kedv, egy fiatal pár jelenleg átlagosan 2,5 gyereket szeretne. Ugyanakkor az már más kérdés, hogy ebből hány gyerek születik is meg. A korábbiakhoz képest az első gyerek születése jócskán kitolódott, míg anyáink még a főiskola / egyetem alatt szültek, addigra ez mára elenyésző. A mai fiatal nők túlterheltek, a diákélet és a munka mellé a család már nem fér bele – ezt mutatta a felmérés is. A fiatalok maximalisták, húszas éveikben kevésbé érzik még magukat érettnek a szülői szerepre. A gyerekek megszületésének másik fontos gátja az, hogy a nehezebben találnak párt, nincsen olyan közeg, ahol könnyen ismerkedhetnének. A kérdés ugyanúgy az aktív kisközösségek hiányával függ össze, amelyet másik két vendégünk is hiányolt.

 

A közösségek Fruzsina szerint a válások megelőzésében is sokat segíthetnének – ezeknek a kis közösségeknek van olyan ereje, hogy a problémák közös feldolgozásával, példák és tapasztalatok bemutatásával támogathatja az elbizonytalanodott párokat. Pozitív példaként említette a baba-mama klubokat, ringatókat, a játszótereken alakuló spontán kisközösségeket, ahol a fiatal anyukák hasonló élethelyzetben hasonló kihívásokkal szembesülve támogathatják egymást. A mai társadalom rengeteg, egymással akár ellentmondásos elvárást (pl. mit ehet egy gyerek, szabad-e hagyni sírni, nézhet-e tévét, stb.) állít a gyereknevelés területén – fontos, hogy ezek a frusztrációk valahol levezetést nyerjenek.

 

A kisközösségek tehát kulcsfontosságúnak tűnnek ahhoz, hogy napjaink problémáit – nőként –könnyebben megoldjuk. De első körben egy-egy őszintén feltett kérdés és odafigyelés már sokat segíthet. …és te hogy vagy?

A képek forrása: Európa Pont, Capability Channel
---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr813821132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása