valetta2018_01.jpgMáltára utazni akármikor jó, erről már mi is többször írtunk. Szerencsére fapados járattal könnyen és viszonylag jó áron meglátogatható ez a távoli szigetország, „amelyet receptre kellene felírni depresszió ellen”. De nemcsak azért érdemes odautazni, hogy kipróbáljuk a híres nyúlhúsos fogásokat vagy a kaktuszpálinkát, részt vegyünk egy festán, esetleg ringatózzunk Luzzuval Valletta egyik öblében – idén eggyel, pontosabban négyszázzal több okot tudunk arra, hogy miért érdemes meglátogatni Máltát. Bemutatjuk a kulturális fővárosi program legizgalmasabb programjait. 

 

lighthouse-2482778_960_720.jpg

A Földközi-tengeri sziget az EU centrumában

Mozgalmas időszakot él Málta uniós szempontból: míg tavaly az év első felében a Tanács soros elnökségét adta Málta, addig idén a fővárosuk, Valletta viseli az EU kulturális fővárosi (EKF) címét a holland Leeuwarden mellett.

A kulturális évadra már több éve készülnek, számok kulturális és műemléki épületet felépítettek, a program létrehozásában többezer máltai és külföldi vesz részt, és közel négyszáz rendezvénnyel várják Európa és a világ minden részéről az érdeklődőket.

Tengernyi izgalmas program

Az éves programsorozat erősen épít a két nagyobb sziget, Málta és Gozo gazdag kulturális örökségére, egyszerre merít a máltai hagyományokból és a kortárs művészetet is bevonja. Nem áll ez olyan messze a máltai mindennapoktól sem: a szigetország városi ünnepei, utcabáljai (a híres festák) összehozzák az embereket, helyieket és turistákat egyaránt, egyben bepillantást engednek az igazi máltai életstílusba, ami sajátos egyvelege a tradícióknak és a mai vívmányoknak. Nem véletlen, hogy a januári nyitóhéten is nagyszabású vallettai utcabállal indították el a féléves rendezvénysorozatot. 

A vallettai kulturális fővárosi program nagyon színes, számtalan esemény közül mazsoláztuk ki a kedvenceinket: 140 projekt és 400 program várja a látogatókat a máltai fővárosban. Málta identitását leginkább szigetléte adja. A tenger és a szárazföld kapcsolata, az elzártság, összeköttetések és távoli utazások a programok visszatérő témái.

Új tehetségek felfedezéséhez érdemes ellátogatni a Sörbarlangba, ahol a helyi és az Európa más tájairól érkező friss művészet egész évben élőben élvezhető zenei, vizuális és színházi előadások formájában.


Július 1-jéig tart nyitva a legnagyobb, kiállítást és performanszokat is magában foglaló esemény több tradicionális és különleges helyszínen Valettában „Dal-Baħar Madwarha” címmel. A művek közös témája a szigetlét. Ennek keretében tekinthető meg például a Zsiráf, vagyis a kikötőben egy zsiráfnak kifestett daru március végétől júliusig, amellyel a közeli Afrikával kapcsolatos toleranciára és a kultúrák sokszínűségére hívják fel a figyelmet. 

valetta2018_04.jpg

Az 1999 óta minden kulturális fővárost érintő program, az „európai szemek Japánon” keretén belül egy máltai fotóművész is kiköltözhetett Japánba. Az ott készült alkotásai április végéig tekinthetők meg.

Április 6-án és 7-én ismét megtelnek a vallettai utcák élettel, tánccal és dallamokkal: a hagyományos keresztény rituálékat kísérő városi ünnepi felvonuláson és utcabálon vehetünk részt, illetve egy regattát is végigkísérhetünk.

Málta-szerte több helyszínen kerül sor az Altofestre, amely során helyi lakosok külföldi kortárs művészeket fogadnak be saját házukba, amely rövid időre művészeti helyszínné alakul át, ahol különféle előadásokat tartanak, így hozva össze a helyieket a látogatókkal április 13. és május 13. között.

Április 28-29-én több kategóriában nemzetközi csocsóversenyt rendeznek a fővárosban, amire várják a vállalkozó szellemű helyi és külföldi játékosok jelentkezését.

Az április utolsó hetében sorra kerülő máltai nemzetközi tűzijáték fesztivál témájaként a kultúrák és a tűz találkozását jelölte meg. A látványos eseményen Málta és Gozo szigetének több pontján is becsatlakozhatunk.

valetta2018_09.jpg

Ha valamilyen természetközeli szépségre vágynánk, a Valletta Zöld Fesztivál során, május 4. és 6. között 80 ezer növényből álló virágszőnyegben gyönyörködhetünk a vallettai Szent György téren.

A programsorozat egyik csúcseseményére, a tengeri show-ra a máltai nemzeti ünnepen, június 7-én kerül sor, amikor a vallettai kikötőben úszó- és hajóversenyekkel, majd tűzijátékkal ünnepelhetjük a máltai főváros alapításának 450 éves jubileumát.

A filmrajongók is örülhetnek, mert több program közül választhatnak: a Valletta Filmfesztiválra június közepén, a Kinemastik nemzetközi rövidfilmes fesztiválra és gyerekfilmes seregszemlére július végén; a Málta Film Expóra pedig szeptember elején kerül sor.

A zenekedvelőket is természetesen számos esemény várja. Ilyen például május 12-én az „Énekelj és sétálj” program, ami során egy ódon kolostorban kórusműveket hallgathatunk, június 16-án pedig éjfélkor Mozartot játszanak.


Málta part menti bástyái és tornyai, amik egykor a tenger felől érkező ellenség felfedezését és elűzését szolgálták, most a szeretet és a testvériség szellemiségét hivatottak szolgálni a „Lookout for love” esemény közben, május és október között.  A tornyokat a német kortárs művész, Birdman Hans Langner varázsolja modern kiállítótérré madárképeivel.


Szeptember 18-án Valletta is csatlakozik az európai kutatók éjszakájához a „Tudomány a városban” rendezvényével. Ebből az alkalomból a kulturális főváros számos pontján is olyan programokat találhatunk, ahol a tudományt látványos, érdekes és változatos formában mutatják be, legyen az bábszínház, kísérletek, színházi előadás vagy streetart.  

balconies-895055_960_720.jpg

Október 6-án Valletta fénybe borul: a Notte BIanca (Fehér éjszaka) program során a máltai kultúrát és művészetet ünneplik – elsősorban a digitális média segítségével, de tánc- és színházi előadások, élőzenei koncertek is emelik az esemény fényét, és a középületek (múzeumok, galériák) is megnyílnak a látogatók előtt aznap este.

A programsorozat lezárására december 15-én kerül sor.

Ahogy általában a kulturális fővárosi programoknál jellemző, az évad projektjeinek nagy része túlmutat az idei éven, és fontos városrehabilitációs programokat is elindít. A Valletta Design Cluster például a város egyik régi épületét, az Old Abattoirt formálja izgalmas közösségi hellyé, de egyben a gazdasági fejlődés egyik központjává is.

Az itt felsorolt programok természetesen csak ízelítőt jelentek a több száz programból, a teljes programért érdemes végigböngészni a kulturális főváros hivatalos oldalát.

Képek forrása: Valletta2018

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8613779888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása