lumiere.jpgMárciusban két témát, a női egyenjogúságot és az európai kulturális örökséget járjuk körbe vendégeinkkel. Az Európai Unió támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget, feladatának tekinve az egyenlőtlenségek megszüntetését. „Hogy vagy?” című talkshow-nkban Jakupcsek Gabriellával, Réz Annával és Skrabski Fruzsinával beszélgetünk a témáról. Lumière Filmklubunkban ezúttal egy igazi filmtörténeti kuriózumot vetítünk. Egy francia dokumentumfilmből megismerhetjük filmklubunk névadói, a Lumière testvérek munkásságát – amely egyébként az európai kulturális örökség része. Egy csésze Európa sorozatunkban pedig – Szent Patrik nap alkalmából – ezúttal Írország úti célunk.



hogy_vagy.jpg


Március 19-én, a hónap kiemelt eseményén a női egyenjogúság témáját járjuk körbe vendégeinkkel. Réz Anna filozófussal a Hogy vagy? projektről beszélgetünk majd, amelynek célja, hogy többet tudjunk meg arról, milyen kihívásokkal küzdenek a nők a mai Magyarországon. Jakupcsek Gabriellával És Te, hogy vagy? c. könyvéről beszélgetünk majd, amely többek között a párkeresés, a kapcsolatok, a válás, a gyereknevelés, a karrier és család egyensúlyának kérdéseit vizsgálja. A beszélgetésbe bekapcsolódik Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, sikeres lombikos szülő és dokumentumfilmes.



lumiere2.jpgMárcius 28-án a filmművészet megteremtőinek univerzumába látogatunk. A Lumière fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit a cannes-i filmfesztivál igazgatója, Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá – ez a Lumière!. Az archív felvételek hátterében Frémaux páratlan szenvedéllyel és humorral mesél a modern kor hajnalának világáról és Franciaországáról, valamint a mozgókép megszületéséről. A vetítésen vendégünk lesz Varga Balázs filmtörténész, akivel az est házigazdája, Gyárfás Dorka beszélget. Filmklubunk kurátora Bujdosó Bori újságíró. A filmet eredeti nyelven, franciául vetítjük, magyar felirattal.

Egy csésze Európa sorozatunkban a smaragd sziget, Írország került a középpontba. Ennek apropója az írek védőszentje, Szent Patrik márciusi (március 17.) ünnepe.

Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

Az európai kulturális örökség révén jobban megértjük múltunkat, és jobb meglátásokat nyerhetünk a jövővel kapcsolatban: erősebbé válhat társadalmunk. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt a címet elnyerő város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Március 27-én a Magyarországról a 2023-as EKF döntőjébe jutott városok (Debrecen, Győr, Veszprém) képviselőivel arról beszélgetünk, miképpen válhat egy város Európa Kulturális Fővárosává. A beszélgetésbe bekapcsolódik Both Miklós, is, aki a Kreatív Európa programban támogatott “Poliphony – Collection of the disappearing European heritage” című projektjéről fog beszélni. Vendégünk lesz Tóth Árpád, a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, akivel a kóruséneklés mai formáiról fogunk beszélgetni.

Képek / videó: port.hu / Indavideó

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3913726638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása