oscar_cov.jpgMindjárt itt a filmvilág egyik legjobban várt eseménye, az Oscar-díjak átadása, és ismét nyomós érvek szólnak a hosszú vasárnap éjszaka mellett. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje ugyanis a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában versenyez, és Mária és Endre szerelmi története erősen aranyszobor-esélyes. Szerencsére az európai filmművészet folyamatosan ontja a jobbnál jobb alkotásokat, így ebben az évben is számos művész produkciójáért  szoríthatunk. Ahogy a korábbi években is, most is összeszedtük a legjelentősebb európai szálakat az Oscar-gálán.


A legerősebb magyar szál

oscar1.jpgTavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje kapta a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, 2016-ban pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje hozta el a szobrot a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Ez zsinórban a harmadik év, hogy magyar alkotók is versenyben vannak az Amerikai Filmakadémia elismeréséért, és ez lehet a harmadik év, hogy magyar alkotó viszi haza a díjat. Erre jó esélye van Enyedi Ildikónak: a Testről és lélekről tavaly megkapta a Berlinale fődíját, az Európai Filmakadémia pedig a női főszereplő, Borbély Alexandra alakítását díjazta nemrég a legjobb színésznőnek járó díjjal. A film egyik legfőbb riválisa az Európa Pont Lumière filmklubjában is nemrégiben vetített A négyzet című svéd film lehet, amely a Cannes-i Aranypálmát is elhozta tavaly. Mi a kategóriagyőztes beszédében azért a „köszönöm” és nem a „tack” szó elhangzására számítunk. :-) (A magyar film még egy chilei, egy orosz és egy libanoni alkotással versenyez.)

Filmek a legnagyobb eséllyel

Az idei Oscar-gála legnagyobb favoritja 13 jelöléssel Guillermo del Toro A víz érintése című filmje, amely összesen 13 jelölést gyűjtött be, eggyel lemaradva a 14-es rekordtól. A Blue Jasmine című Woody Allen filmért korábban már Oscar-jelölt brit színésznőt, Sally Hawkinst ebben a filmben nyújtott alakítása elismeréseként ismét jelölték.

A brit Christopher Nolan brit-amerikai koprodukcióban készült Dunkirkje összesen nyolc jelölést kapott. Az Eredetet és a Mementót is jegyző rendező Nolan mellett a film svéd-holland operatőrét, Hoyte van Hoytemát, és német zeneszerzőjét, az Oroszlánkirályért már díjazott Hans Zimmert is jelölték a díjra (Zimmernek ez a tizedik jelölése).

Hét jelölést kapott az idei átadó másik nagy esélyese, a Három óriásplakát Ebbing határában című Martin McDonagh film, hatot pedig Paul Thomas Anderson Fantomszálja a brit-ír Daniel-Day Lewissal a főszerepben, aki olyan filmekben nyújtott emlékezeteset, mint az Apám nevében, A bal lábam (ezért a szerepéért 1989-ben Oscarral jutalmazták) vagy A bunyós – valamennyi Jim Sheridan ír rendező filmje. Második Oscarját 2008-ban a Vérző olajért kapta, a harmadikat pedig a Lincolnért 2012-ben – már jelenleg is ő az egyetlen férfi színész, aki háromszor nyert főszerepért Oscar-díjat, de most esélye van a negyedikre is (hacsak Gary „Churchill” Oldman nem happolja el előle). A Fantomszálban nyújtott alakításáért jelölt még a brit Lesley Manville a legjobb női mellékszereplő kategóriájában (ő egyébként épp Gary Oldman első felesége). A film zenéjét is jelölték Oscarra, amelyet Jonathan Greenwood szerzett, aki sokaknak a Radioheadből lehet ismerős.


Szintén hat jelölést kapott a brit történelmi dráma, A legsötétebb óra, amelyben a szintén brit Oldman remekel Churchill szerepében. A film operatőre, a többek között az Amèlie csodálatos életét is fényképező francia Bruno Delbonnel szintén jelölt, és a film brit jelmez- és látványtervezői is izgulhatnak vasárnap hajnalban.

A négy díjra jelölt Lady Bird főszereplője az az amerikai-ír Saoirse Ronan, akit 2016-ban (21 évesen) a Brooklynban nyújtott alakításáért már jelöltek Oscarra, és aki az idei egyik – brit és lengyel vonatkozású – animációs film (!) főszerepét is játssza (Loving Vincent).

Dokumentumfilmek

A legjobb egész estés dokumentumfilmek között több európai alkotást is találunk: az egyik a 2017-es Sundance filmfesztivál fődíjas alkotása, a dán-szír koprodukcióban készült Aleppo, a végsőkig. A film a szíriai konfliktusban dolgozó Fehér Sisakosoknak nevezett civil mentőalakulatot mutatja be, amely tagjai hihetetlen elhivatottsággal küzdenek az emberéletért a humanitárius katasztrófa poklában. A kategória másik európai esélyese az Arcélek, útszélek című film, amely a francia filmművészetet megújító újhullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR közös utazását és barátságát mutatja be egy varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie-ban. A két alkotó együtt indul útnak JR fotóautomatává átalakított lakókocsijával Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszélgetnek és óriási portrékat készítenek róluk.



A legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájában nyert tavaly Deák Kristóf, a díjátadó ezen részénél idén a britek és németek izgulhatnak majd. A brit The Silent Child (Chris Overton) egy középosztálybeli, négyéves siket kislányról szól, akit egy szociális munkás megtanít a jelnyelvre. A Watu Wote / All of Us című német dokumentumfilm Katja Benrath diplomamunkája volt a hamburgi egyetemen: az ő filmje az 2015-ös kenyai, manderai busztámadás történetét dolgozza fel, ahol az Al-Sabab terroristacsoport 28 nem muszlim utast mészárolt le.

Animációk

A legjobb animációs filmek közül a kanadai-ír-luxemburgi koprodukcióban készült A kenyérkereső az animáció eszközeivel kívánja felhívni a figyelmet a nők helyzetére a Közel-Keleten. Érdekesség, hogy a film forgatókönyvét a kárpátaljai magyar származású Doron Anita írta. A Vincent van Gogh életét bemutató Loving Vincent pedig egészen különleges megoldással készült: az animáció minden egyes képkockáját (65 000 darabot!) festőművészek készítették, olajjal vászonra, olyan stílusban, mintha maga Vincent Van Gogh festette volna. A filmet még 2011-ben kezdte el készíteni az elhivatott házaspár, az angol Hugh Welchman és a lengyel Dorota Kobiela. (Mi nagyon drukkolunk nekik. :-) )



A rövid animációk között két francia alkotás esélyes elnyerni a szobrot: a Garden Party hat francia 3D animációs hallgató (Illogic csoport) vizsgamunkája az Arles-i MoPA egyetemen, amelyben az elhagyatott gazdag házikóban egy csapat kétéltű felfedezésre indul. A Negative Space című stop motion filmben pedig egy sokat utazó édesapa megtanítja a fiát a praktikus bőröndcsomagolásra. Ezek mellett a Roald Dahl könyvéből készült brit-német Lázadó rímek a Piroska és a farkas, a Hófehérke, A három kismalac, a Jack és az égig erő fa és a Hamupipőke klasszikus tündérmeséit hozza össze egy animációs filmben.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni az idei Oscar-gálán is – de az biztos, hogy lesz kinek drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán. Szorítunk a Testről és Lélekről stábjának és a többi remek európai alkotásnak!

oscar_info.png
 

Ahogy minden évben, idén is számos Oscar-jelölt európai alkotást támogatott Media programján keresztül az Európai Unió. Idén a jelöltek közül összesen 7 film (Testről és Lélekről; A négyzet; Szólíts a neveden!; Loving Vincent; A kenyérkereső; A lázadó rímek; Arcélek, útszélek) részesült uniós támogatásban, összesen 2,5 millió euró összegben., A filmeket összesen 10 díjra jelölték. A legjobb külföldi film kategóriájának mindkét európai jelöltje kapott ilyen támogatást.


Képek forrása: Oscars.org

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7613709444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása