lamia1.pngAz Európa Pont Szaharov estjén a megszokott rendezvényeinktől eltérően minden egy kicsit más volt – és nemcsak a kivételes biztonsági átvilágítás miatt. Egy fiatal lány olyan borzalmakról beszélt, amelyeket elképzelni is nehéz, hallgatni is fáj – és ezek a borzalmak személyesen vele történtek meg. A közönség néma csöndben hallgatta, ahogy az Iszlám Állam (vagyis a Daesh) kegyetlenségeiről, családja és saját tragédiájáról beszélt. Az Európai Parlament emberi jogi díjával, a Szaharov-díjjal kitüntetett Lámia Adzsi Bassár volt a vendégünk, akivel Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese beszélgetett.

Lámia története

lamia2.pngLámia Adzsi Bassár egy iraki kisebbség, a jazidi közösség tagja. 2014 nyarán az Iszlám Állam katonái lecsaptak szülővárosára, és szeme láttára ölték meg az apját és fiútestvéreit, a város összes férfijával együtt. A katonák ezután őt (aki ekkor még csak 15 éves volt) és húgát adták-vették egymás között, és szexrabszolgának használták. Mindezt azért, mert nem volt hajlandó megváltoztatni vallását az Iszlám Állam kényszerítésére, és azért, mert a harcosoknak ezt „lehet”. Története sokkoló – de sajnos nem egyedi. Lámia a fogságában többször próbált véget vetni életének, de nem sikerült neki. Számos szökési kísérlete után végül 2016 márciusában, családja életben maradt tagjai segítségével sikerült elmenekülnie a terrorszervezettől. Menekülése közben egyik társa aknára lépett és szörnyethalt, Lámiát az arcán sebesítette meg és vakította meg fél szemére a robbanás. Ma Németországban él rokonaival, ahol folyamatos orvosi kezelésben részesül.

Lámia Mirza Dinnayi emberjogi aktivistával érkezett hozzánk, aki kurdról angolra fordítva tolmácsolta Lámia szavait. Dinnayi, aki maga orvos, a „Luftbrücke Irak” elnevezésű program segítségével több mint ezer jazidi nőt és férfit menekített ki az Iszlám Állam fogságából, akiket a németországi Baden-Württembergben orvosi és pszichológiai segítséghez juttatott.

Ami felett nem hunyhatunk szemet

Jó lenne nem hallani és nem ismerni az ő történetét. Jó lenne, ha ilyen nem történhetne meg. De sajnos megtörténik, az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet ma is több ezer nőt tart fogságban, Lámiához hasonló kegyetlen körülmények között. Amíg előfordulhat ehhez hasonló bárhol a világon, addig viszont mindig lesznek, akik erről beszámolnak a nyilvánosságnak. Mint Lámia, aki – túlélve szenvedést, megaláztatást és kínzást – képes kiállni, és újra és újra felidézve életének legnagyobb borzalmait, hírét adja annak a kegyetlenségnek, amellyel szembesült.

Nekünk pedig meg kell ismernünk a történetét. Hallanunk kell róla, és tudnunk kell, hogy mi történik ma Szíriában, milyen eszközökkel és hogyan teszik tönkre milliók életét, minden joguktól és méltóságuktól megfosztva őket.

lamia3.png

Szaharov történetei


És ismernünk kell a többi hasonló, jogtipró és embertelen helyzettel szembesülők történeteit. Tudnunk kell róla, hogy Venezuelában milyen módszerekkel próbálják elhallgattatni a demokratikus ellenzéket – akik idén részesültek a Szaharov-díj elismerésében. Értesülnünk kell róla, hogy mivel néz szembe az a szaúdi állampolgár (Ráif Badavi), ha rendszerkritikus cikkeket közöl az interneten. Badavi a Szabad Szaúdi Liberálisok elnevezésű honlap szerkesztőjeként hitehagyásért és az iszlám megsértéséért tartoztatták le, és tartják ma is fogságban. Ismernünk kell az iráni igazságszolgáltatás visszaéléseit, vagy az iráni nők és gyermekek nehéz helyzetét bemutató irániak (Naszrín Szotúdeh és Dzsafar Panahi) történetét. Naszrín Szotúdeh ügyvédként a bebörtönzött iráni ellenzéki aktivistákat és politikusokat képviselte, míg Dzsafar Panahi nemzetközi díjnyertes filmjeivel mesélt az iráni nők és elesettek helyzetéről – mindkettőjüket bebörtönözték ezért.

És még tudnunk kell számos nagyon kemény, szívbe markoló történetről, amelyeket az Európai Parlament emberi jogi díjával kitüntetettek ismernek és a világ elé tárnak. A nyilvánosság ereje és a nemzetközi szervezetek nyomásgyakorlása segíthet azon, hogy ilyen esetek minél ritkábban fordulhassanak elő. Addig pedig ezeket a történeteket – sajnos – el kell mondani.

 

A Szaharov-díj

Lámia Adzsi Bassár társával, Nádia Muráddal tavaly vehette át az Európai Parlament emberi jogi elismerését, amelyet közösségük, az iraki jeziditák és jezidita nők jogainak védelméért és ügyük képviseletéért kapták. Felépülése óta Adzsi Bassár a jezidita közösség nehéz sorsával kapcsolatos figyelemfelhívással foglalkozik, és tovább segíti az Iszlám Állam rabszolgáivá és támadásainak áldozataivá vált nőket és gyermekeket – akik közül ma is sokan élnek az ISIS fogságában.

Nádia Murádnak 2014 novemberében sikerült egy észak-iraki menekülttáborba szöknie, ahonnan ő is Németországba került. 2015 decemberében Murád saját tapasztalatairól szóló, nagy hatású beszédet mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt. Azóta nemzetközi támogató kezdeményezésekben vesz részt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelem áldozatainak szenvedéseire – a TIME magazin 2016 egyik legbefolyásosabb emberének választotta.

Az Európai Parlament mindig is fontosnak tartotta az emberi jogok védelmét, és 1988 óta jutalmazza a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy csoportokat tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak, egyben felhívja a figyelmet a díjazottak ügyére és az emberi jogok világszerte jellemző megsértésére. A jelöltekre az Európai Parlament egy nagyobb csoportja tehet javaslatot, amelyek közül az emberi jogokhoz kapcsolódó tevékenységű szakbizottságok választják ki a három döntőst. Végül az Elnökök értekezlete dönti el, hogy kinek ítéli oda az 50 000 eurós díjazással is járó elismerést.

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8813550907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.01.05. 07:37:17

ez a legütősebb MAI HOLOKAUSZT e!!!

VaradiJanos 2018.01.05. 08:03:40

Köszönjük usa bácsi

Kampfer 2018.01.05. 09:51:05

Már a 'logo', ami előtt folyik ez az ömlengés, sokmindent elmond ennek az egész 'marketing' tevékenységnek a céljáról. Persze. A rohadtnáci magyarok sötétségét meg kell törje az ep felvilágosult és végtelenül humánus világlátásának fénye és végtelen bölcsessége. Hurrá!

"Történetek, melyeket nem lenne szabad megismernünk"

Mégis toljátok ezerrel, mintha nem lenne se múlt, se jelen, se jövő!

"Jó lenne nem hallani és nem ismerni az ő történetét. Jó lenne, ha ilyen nem történhetne meg. De sajnos megtörténik..."

És ezzel mit akartok mondani? Mi a hozzáadott érték ebben a szánalmas közhelyben? Tudjátok a megoldást? Vagy csak bölcselkedni akartok a szánalmas politikai vergődéseitek igazolására?

"Nekünk pedig meg kell ismernünk a történetét."

Hazugság! Nem kell. Alapvető jogunk, hogy ne érdekeljen minket, illetve azt mondjuk, hogy a problémát nekik kell megoldani, az újrakezdéshez viszont segítséget adunk. De addig nem tudunk segíteni, amíg a probléma fennáll, a konfliktus adott.

"És ismernünk kell a többi hasonló, jogtipró és embertelen helyzettel szembesülők történeteit."

Nem kell! Talán nektek propagálnotok kell mindezt, hogy igazolhassátok az ep ezzel kapcsolatos ostobaságait. De nem kell mindenről tudnunk. Akit érdekelhet, megismerheti a körülményeket, de akkor ne csak a ti szempontjaitok szerint!
De ne csodálkozzatok, ha ez kontraproduktívnak fog hatni.

"A nyilvánosság ereje és a nemzetközi szervezetek nyomásgyakorlása segíthet azon, hogy ilyen esetek minél ritkábban fordulhassanak elő."

Csak egy lila ködben tenyésző igazán ostoba ember vagy szervezet hiheti, hogy ez a mondat igaz! Az ILYEN esetek előfordulását sem a nyilvánosság, sem a nyomásgyakorlás nem fogja megakadályozni. Sem Afrikában, sem Ázsiában, de Európában és Amerikában sem. A szőnyeg alá söpört és eltemetett(nek hitt) emberi és társadalmi konfliktusok, a szimpla pénzügyi érdekek mentén gerjesztett ellentétek és az erőforrásokért folytatott küzdelmek újra és újra ilyen és ehhez hasonló eseteket fognak generálni. Mindezt meg lehet fejelni a nagyhatalmak stratégiai játékaival, a fegyverkereskedelem érdekeivel és a politikai zavarkeltés mögött végzett pénzügyi haszonszerzésekkel. Ezek mozgatják az ilyen és ehhez hasonló eseményeket, illetve az azokat kiváltó okok mögött is ezek húzódnak meg. Persze, sokkal egyszerűbb a sok 'választónak' könnyes és bociszemű áldozatokat mutogatni, mintsem a valódi okokat feltárni és megmutatni. Nagyjából ennyi értelme van ennek az 'ep' nevezetű gittegyletnek is. Pont semmi.
Kamp.

exterminador 2018.01.05. 10:21:20

@dunántúli gyerek: az utolsó mondatod neked sem ártana, sofort.

erkölcsi hulla 2018.01.05. 12:39:33

@Kampfer: "Történetek, melyeket nem lenne szabad megismernünk"

Ez csak sima femcafé szintű clickbait cím.

A többi állításoddal egyetértek.

Igazából nem is az Iszlám állam ellen lépnek fel, hanem magával a vallással. Nem hiába nem léphet iszlám nő férfi kíséret nélkül amúgy sem, mivel ha megtenné, rögtön elrabolnák szexrabszolgának.
Csak az iszlám ellen nincs mersze fellépni, marad a kihalófélben lévő IÁ. De külön imádom a feministákat akik támogatják az iszlámot. Keress rá youtubon, magyar agyhalott femnácit is találni.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.05. 12:43:51

Elhiszem hogy az ISIS ilyen kegyetlen simán.

A kérdés, hogy a Soros-Clinton adminisztráció miért fegyverezte fel őket, ahelyett hogy elpusztította, és lebombázta volna őket !?

Ugyanis az egykor szír ellenzéknek nevezett banda ( a forrás megszűnésével, azaz Trump megválasztásával egyidőben) egy az egyben ma az ISIS tesójához az Al-Kaida-hoz állt be.

Kampfer 2018.01.05. 14:09:57

@erkölcsi hulla: "Ez csak sima femcafé szintű clickbait cím."

Üdv! Igen, igazad van. És ezért ez szerintem még szomorúbbá teszi ezt az egész helyzetet.
Mivel a poszter is simán tisztában van azzal, hogy a hatásvadász és semmitmondó kijelentései semmilyen hasznos információt nem tartalmaznak, csak mantráznak egy ostoba politika és immár megvetett ideológia mentén fölbukkant lózungokat ("...nyilvánosság ereje és a nemzetközi szervezetek nyomásgyakorlása segíthet..."), nosza kerített egy klikkvadász címet. Sebaj.

"De külön imádom a feministákat akik támogatják az iszlámot."

Picit off, de ebben is igazad van. Sosem feledem a pillanatot, mikor egy liberálistól próbáltam megérdeklődni, hogy hogyan képzeli a hithű muszlim migrik és a 'kitudjahanyadik'nemi identitásával vesződő transzik, a hithű zsidók, a széljobboldali nacionalisták és a szélbaloldali anarchisták békés egymás melletti életét! Ami ugye egy utópia. Nem volt válasza rá...
Nos, nekem van egy elképzelésem. Mégpedig épp ennek a posztnak a tárgya. Igen! Ilyen események újabb előfordulása, azok egyre nagyobb esélye. A fotón látható jólöltözöttnek tűnő személyek és az ilyen posztokat írogatók a sok ok közül az egyiket jelentik az ilyen események újabb előfordulásának. Ha ezt nem hajlandóak belátni, akkor is. Nyugat-Európa nagyon jó példa minderre.

@Ballib vagyok rettegek: "A kérdés, hogy a Soros-Clinton adminisztráció miért fegyverezte fel őket, ahelyett hogy elpusztította, és lebombázta volna őket !?"

Látod? Erre a kérdésedre nem fogsz SOHA választ kapni tőlük! Akik az 'ep'-ben csücsülnek, azoktól biztosan nem.
Már a kérdés feltevése is abszurd, ahelyett, hogy szegény bociszemű kislány fájdalmát hallgatnád átszellemülten és fátyolos tekintettel! Mert ha ilyeneket kérdezel, akkor náci vagy, esetleg radikális vagy csak egy 'a világ változásait követni képtelen' szerencsétlen. De ha elkönnyezve hallgatod szegény kislányt, okosan bólogatva, ahogy az a fotón is látható 'nyakkendőtől' alapvető, akkor egy jóravaló és 'ajrópéer' polgár vagy. Vagyis a promo célközönsége.

@Willkommenskultur: Üdv! Nos, ez egy kissé radikális megfogalmazása egy valóban lényeges kérdésnek...

Mellesleg fölvetnék egy kérdést, amit már kiretusált társunk is feszegetett.

"Lámia Mirza Dinnayi emberjogi aktivistával érkezett hozzánk, aki kurdról angolra fordítva tolmácsolta Lámia szavait. Dinnayi, aki maga orvos, a „Luftbrücke Irak” elnevezésű program segítségével több mint ezer jazidi nőt és férfit menekített ki az Iszlám Állam fogságából, akiket a németországi Baden-Württembergben orvosi és pszichológiai segítséghez juttatott."

Egyrészt vizsgálta-e bárki ezt a tényt a német társadalom szemszögéből (mekkora áldás nekik ezernyi újabb segélyezett, illetve integrálandó idegen). Kell-e ez egyáltalán a németeknek??? Másrészt miből gondolja bárki, hogy annak az ezernyi szerencsétlennek csak és kizárólag Németországban vagy Európában lehet újrakezdeni az életét??? Fölmerült-e a lehetőség, hogy máshol, esetleg (visszatelepülve)otthon próbálják újra??? Megspórolva ezzel az integráció igencsak kérdéses sikerű erőltetését?
Továbbá miért érzem úgy, hogy ezen tények ismeretében csak egy újabb 'legalizált emberkereskedő' tevékenységének a promoját láthatjuk??? Esetleg mégiscsak 'tanmese' szerepet szántak neki valakik? Vajon kik? Az 'ep'??? És ha igen, milyen céllal és milyen forrásokból?
Kamp.

haXXor 2018.01.05. 15:00:39

Csak nekem folyik ki a szemem az 5pixeles fontmérettől?

Sokan szopnak a világban. Menj el afrikába ahol kisgyerekeket beleznek ki majd húzzák végig egy falun mert épp más a törzsi vallása a szüleinek. Aztán persze ugyanezen emberek röhögve jönnek Európa fele azzal az indokkal, hogy ez a jóllét 'nekik jár'.

@kvadrillio: Azt tudtad, hogy egy adott ország milliárdosainak száma tükrözi az adott ország állapotát? Azt hiszed az a jó, ha egy országban mindenki olyan csóró mint te? Buta vagy, pénzügyi/gazdasági téren fixen.

Brix 2018.01.05. 20:55:09

Ez a történet azt mutatja, hogy a tehetetlen , liberális , feminista EU nem globális hatalmi tényező. Csak picsogni tudnak , meg díjakat osztogatni, ahelyett hogy az EU közvetlen szomszédságában lévő terülteken rendet tennének katonai erővel. A jövő útja az, hogy fel kell állítani egy közös, erős európai haderőt, amely közbelép az EU érdekszférájában, ha szükséges. Másrészt, haza kell telepíteni az összes menekültet, és véget kell vetni az Európába irányuló tömeges népvándorlásnak.

2018.01.06. 00:48:44

El kellene már törölni ezt a totalitárius ideológiát, az iszlámot, akkor vissza lehetne oda telepíteni minden migránst.
A kelet-európai országokban is uralkodott egy totalitárius ideológia, kvázi-vallás, ami az élet minden területét behálózta, ez volt a kommunizmus, de eltörölték.
Németországban is volt egy totalitárius ideológia, a nácizmus, ami teljesen áthatotta a társadalmat, de sikerült eltörölni.
Egész Európában 200 éve még javában feudális viszonyok voltak, de azt is sikerült eltörölni és ma emiatt élhető Európa.
Japánban pár évtized alatt a középkorból beléptek a modern ipari korszakba az 1860-ad évektől kezdve.

Ezeket csak azért írom le, mert nem gondolom, hogy a közel-keleti emberek alacsonyabbrendűek lennének, nem gondolom, hogy ha akarnának, akkor ne tudnának modernizálódni, levetni a sötét középkor szokásait, vallását, totalitárius politikai ideológiáját, az iszlámot.

Azt végképp nem tudom felfogni, amikor egy migráns elmenekül a muszlim országából, mert állítólag üldözik, de amikor megérkezik Európába, akkor ugyanúgy az iszlám szerint akar élni. Ez olyan bizarr jelenség, mintha egy zsidó elmenekült volna 1943-ban egy német koncentrációs táborból, bevándorol Amerikába, majd ott ugyanúgy a náci Németország szabályai szerint akar élni, viselni a sárga csillagot, tetvesen, tífuszosan feküdni egy zsúfolt barakkban és kényszermunkát végezni napi egy tál híg krumplilevesért.

Az iszlám láthatóan nem toleráns a jezidi kisebbséggel szemben. Ahogy általában semmivel szemben nem toleráns. Akkor miért kellene egy ilyen intoleráns ideológiával szemben toleranciát mutatnunk?

Azt is megjegyezném, hogy a jezidi kisebbség is nagyon durván bánt a nőtagjaival. Ugyanis tilos nem-jezidihez feleségül mennie egy jezidi nőnek, csak egymás közt házasodhatnak.
És aki ez ellen vétett, az becsületgyilkosság áldozata lett, a saját családja ölte meg. Szóval nem egy normális csapat ők se, csak ők nem terjeszkedtek, nem térítettek erőszakkal, mint a muszlimok. Pont ezért folyamatosan csökkent is a számuk már régóta.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.06. 08:18:31

Ide vezet, ha liberálisok kontroll nélkül akciózhatnak.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.06. 09:18:28

Szaharov?

Budapesten a Ramil Szafarov dijat fogjuk megalapitani.

S minden evben a legnagyobb brusszelita durung kapja majd. Iden a 8osztalyos Sulc es a rothado szaju Timmermans a legeselyesebb a szafarov dij jelolesre.

Muzsikok közt 2018.01.06. 09:25:38

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Legyen koppány díj. Ezt a magyarok ellensegei kozott kell minden evben kiosztani belfold-kulfold kategoriakban.

Hohó60 2018.01.06. 09:32:52

És hálás szívvel köszönetet mondtunk már a Clintonné-Obama adminisztrációnak?
Mert hogy ők hívták életre az ISIS-t. Tehát azon a pár százezer emberen túl, akiket közvetelnül ők öltek meg a hazug vádak alapján, nemzetközi tiltakozàs ellenére indított iraki háborúban, még sok százezer ember halála, elüldözése száraf a lelkükön. Nyilvánvalóan előre megfontolt szándékkal rombolták le a stabil iraki, szír és líbiai rendszereket. Ezek a rezsimek kordában tartották az iszkamistákat, nem engedték felszínre kerülni a síita-szunnita ellentéteket. Erre jöttek az amerikai internácik, és kiszabadították a szellemet a palackból, polgárháborúba sidorták a térséget, és ezzel létrejött az ISIS.
Ha egy emberiség ellenes bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróságnak van dolga, akkor az internácik megbüntetése nyilvánvalóan az...

Hohó60 2018.01.06. 10:00:05

@Ballib vagyok rettegek:

Azt írod -eléggé el nem ítélhető módon- hogy a Soros-Clintonné csapat mocskos keze fegyverezte fel az ISIS-t.
Látszik, hogy ideológiailag nem vagy elég képzett, nem olvasol elég Indexet. Szerintem még az ÁVO Rádiót sem hallgatod, ahol pedig megfelelő iránymutást kaphatnál, higy ne írj ilyeneket. Ezen változtass!

Ugyanis az Index pár napja megírta, hogy az ISIS fegyvereinek több mint 10%-a magyar, FÉG gyártmány. Tehát nem az amerikai internácik voltak, hanem a Zorbán - sugallták már a cikk címében is és a lead-ben is. (Bentebb persze, a cikk vége felé már kénytelenek voltak megemlíteni mellékesen a valóságit is. De aki csak a címet olvassa, az már kész nyereség nekik...

Kicsit elgondolkodtam azért (mert én ugyan olvasok elég Indexet, meg hallgatom Bolgárékat, de csak azért, hogy tudjam, minek az ellenkezője az igazság...).
Mert a "leleplező" cikk szerint valmi 720db nagyar gyártmányú fegyvert találtak, és ez szerintük az ISIS fegyvereinek 10%-a. Tehát az ISIS-nek kb. 7.200db fegyvere volt szerintük.
NOOOOORMÁÁÁÁLIS????
süti beállítások módosítása