safe.jpgAz internethasználat elválaszthatatlan a mindennapjainktól, életünket eluralják a hálóra csatlakozó kütyük, a fiataloknak és a gyerekeknek pedig szinte alapszükségletük lett az online élet. Az ezredforduló körül és után született Z generáció tagjai az internetet már alapadottságnak tekintik, és a lehető legnagyobb természetességgel használják a hálózatra kötött eszközeiket. Ugyanakkor nem árt, ha az interneten keresztüli veszélyekre felkészítjük a gyerekeket: az internetezők egyharmada 18 évesnél fiatalabb, és már a 9-16 éves korosztály 68 százaléka (!) rendelkezik legalább egy profillal valamelyik közösségi oldalon, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogyan használják biztonságosan az internetet.

Ennek elősegítésére indította el az Európai Bizottság – már a lakossági internetezés hőskorában, 1999-ben – a Biztonságos Internet (Safer Internet) Programot. A kezdeményezés nem csak a felhasználókat, hanem az online ipar szereplőit, nonprofit szervezeteket és az UNICEF-et is bevonja az együttműködésbe. 2004 óta rendezik meg minden februárban a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day), melynek során Magyarország mellett már a világ több mint száz országában hívják fel a társadalom főként a fiatalok és gyerekek - figyelmét az internet és az online technológiák, okostelefonok tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Hogy az EU döntéshozói megismerhessék a fiatalok véleményét és kérdéseit az internetről, létrehozták az évente összeülő Biztonságos Internet Fórumot (Safer Internet Forum). A Biztonságos Internet Központok (Safer Internet Centres) szintén segítséget nyújtanak a gondtalan netezés feltételeinek megteremtésében; a káros tartalom, visszaélés, zaklatás bejelentését pedig az INHOPE által működtetett Biztonságos Internet oldalon vagy a Kék Vonalon tudjuk megtenni. A biztonságos internet területén működő magyarországi szolgáltatásokat és szervezeteket a Better Internet for Kids oldalán foglalták össze. A témához kapcsolódóan nagyon sok hasznos anyagot gyűjtöttek össze a saferinternet.hu szerkesztői magyar nyelven, minden korosztály számára a témában.

A Bizottság kezdeményezésére nemrégiben önszabályozó együttműködés („Safer Internet for Minors”) jött létre a legnagyobb közösségimédia-szereplők alkotta szövetség tagjai között. Ez a fiatalokat veszélyeztető tartalmakat és visszaéléseket próbálja belülről, önszabályozással és önként vállalt korlátozásokkal lecsökkenteni.

Nem szabad félvállról venni az internet veszélyeit. Nem „csak” az eszközeinket tönkretevő, adatainkat, jelszavainkat ellopó vírusokat kell kivédenünk, a fenyegetettség ennél jóval szélesebb körű. Jogellenes, kéretlen és káros, veszélyes, nem az adott korosztálynak megfelelő tartalmak, adatainkkal való visszaélések, online zaklatás – ez az internet sötét oldala, amire érdemes figyelnünk, amikor fellépünk a hálózatra. Infografikánkban összegyűjtöttük a legfontosabb alapelveket a biztonságos internetezéshez – a tanácsokat nemcsak fiataloknak érdemes megfogadni! (Nagyobb méretben itt, vagy a képre kattintva nézhető.)

internet_biztonsag_v4-01.png

0 Vissza

marcius_program6.jpgMozgalmas és érdekes programokkal fordulunk rá a tavaszra: márciusban vendégünk lesz többek között Péterfy Bori és szerzőtársa, Tövisházi Ambrus, Kardos-Horváth János szerzői esttel jön hozzánk, és levetítjük a Lux-díjas és Oscar-jelölt német Toni Erdmannt is. Kiruccanunk egy kicsit Ausztriába, Európai gondolkodók sorozatunkban pedig a brüsszeli rendőrkapitány marokkói származású főtanácsadójával beszélgetünk korunk egyik legnagyobb kihívásáról, a sokszínűség menedzseléséről.

Az Európai Unió egyik alapvető értéke a nők és férfiak közötti egyenlőség, számos uniós kezdeményezés támogatja ennek megvalósulását és hívja fel a figyelmet a kérdés fontosságára. Márciusban a nőnaphoz kapcsolódóan kiemelten foglalkozunk a nemek közötti egyenlőség kérdéseivel.

A hónap első programján, rögtön elsején, a Café+ következő eseményén a fiatalok mobilitási lehetőségeiről lesz szó. Az európai polgársággal járó egyik legalapvetőbb szabadságjog a mozgás szabadsága. Az Erasmus+ lehetőségeket biztosít a fiatalok számára, hogy nemzetközi mobilitási és tanulási tapasztalatokat szerezhessenek. Fiatalok mobilitását támogató civil szervezetek képviselőivel jó gyakorlatokról beszélgetünk, arról, hogyan tehető könnyebbé az indulás, biztonságossá és eredményessé a részvétel és sikeressé a hazatérés. A rendezvényen való résztétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program szervezője a Tempus Közalapítvány.

marcius_program5.jpgMásnap, március 2-án 19 órától Lumière filmklubunkban egy remek filmmel és beszélgetéssel várunk benneteket. A Szerelemre hangszerelve (eredeti címén Begin again) a közös alkotásról és zenélésről, az ezek közben formálódó érzelmekről és az újrakezdés lehetőségéről mesél – Keira Knightley, Mark Ruffalo és a Maroon 5-ból ismert Adam Levine főszereplésével. A vetítés után a témát egy hazai alkotó- és zenészpárossal beszéljük át: vendégünk lesz az Amorf Ördögök két vezéralakja, a produkciót és a számokat jegyző Tövisházi Ambrus, valamint az együttes énekese, Péterfy Bori.

marcius_program2.jpgEurópai gondolkodók – European Thinkers programsorozatunkban március 13-án Saad Amranit, a brüsszeli rendőrkapitány főtanácsadóját látjuk vendégül. Terrorizmus és polarizáció című előadásában többek között beszél majd arról, szerinte miért nem volt minden esetben sikeres a muszlim bevándorló közösségek integrálása a többségi társadalomba, és miért továbbra is ez az Európa előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Brüsszel az EU „fővárosaként” a terrorizmus egyik fő célpontja. A főtanácsadóval egyebek mellett a terrorfenyegetettségről, az integrációról és az iszlámról beszélgetünk. A beszélgetés nyelve angol, angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. Az eseményre regisztráció szükséges, március 10-ig az euthinkers@eu.hu e-mail címen lehet jelentkezni a programra.

Különleges, nőnapi filmklubunkban, 9-én megnézhetitek nálunk az EP Lux-filmdíjának legutolsó díjazott alkotását, a német Toni Erdmannt, amely jelölt volt a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is. A film a karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését mutatja be. A filmet Cannes-ban vastapssal fogadták, később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját, öt díjjal tarolt az Európai Filmakadémia díjkiosztóján is. A magyar kritikusok „semmihez nem hasonlítható csodának”, „monumentális boldogságbombának” nevezték, egy kollégájukkal, Gyenge Zsolttal a film vetítése után beszélgetünk is erről. A tavalyi év egyik legszeretettebb és legsikeresebb európai filmjét kár kihagyni, már nagyon kevés helyen játsszák Magyarországon!

marcius_program3.jpg

Egy csésze sorozatunk következő alkalmával, 21-én Ausztriába utazunk Szederkényi Olga segítségével, itt rendezik meg idén a Speciális Téli Olimpiai Játékokat. Miközben bemutatjuk a rendezvényt és a helyszíneket, beszélgetünk a közös múltról is, illetve arról, hogyan ünnepli Ausztria Mária Terézia császár- és királynő születésének 300. évfordulóját. Az est díszvendége Elisabeth Ellison-Kramer Ausztria Magyarországi nagykövete lesz. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni március 1-jétől lehet az egycseszeeuropa@gmail.com címen.

Végezetül, 30-án Kardos-Horváth János szerzői estjére várunk benneteket. Kardos-Horváth János különlegesen szuggesztív előadó, aki egyszerre lírikus és kritikus, különleges hangszíne és sajátos átkötő szövegei pedig plusz ízt adnak a koncerteknek. Előadása előtt beszélgetünk vele aktuális kihívásairól, szerzői attitűdjéről és a szerzői jogokról, valamint arról, hogy a digitalizálódó világban hogyan tud egy szerző alkalmazkodni a megváltozott igényekhez.

marcius_program4.jpg


Az
Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

A borítókép készítője: Földházi Árpád

0 Vissza
süti beállítások módosítása