ora_1.jpgÉvről évre az órák visszaállításával veszi kezdetét a téli időszámítás. Akik szeretnek és tudnak sokat aludni, ennek örülnek – legalább egy napig –, amikor ennek köszönhetően egy órával többet alhatnak éjszaka. Az óraátállítás a legtöbbeknek azonban inkább nyűg, támogatottsága egyáltalán nem egységes jelenleg – időről időre felmerül, hogy eltöröljék ezt a gyakorlatot. De mennyiben dönthet egy tagállam maga arról, hogy hány óra van a területén?

Miért ez az egész? Pro és kontra

Az átállítás eredeti célja az energiamegtakarítás volt, ám mára számos tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy az átállítással (az ébrenléti és a világos időszak közelítésével) elért energiaspórolás korántsem egyértelműen kimutatható. Emellett pedig egyre több kutatás figyelmeztet az óraátállítás lehetséges negatív egészségügyi következményeire. Tanulmányok támasztják alá, hogy az emberek mintegy ötödénél káros következménnyel jár: megzavarja a kialakult bioritmust, munkahelyi produktivitást, emellett sokkal több közlekedési baleset történik ilyenkor. (Érdekesség, hogy idén épp az emberek „belső órájának” kutatásáért kapta három amerikai kutató a Nobel-díjat.)

Sok ország követi a téli-nyári időszámítás gyakorlatát az EU-n kívül is, de például Oroszország, Kína és Japán nem. (Oroszország nem is olyan rég, 2011-ben törölte el a nyári időszámítást az országban a káros egészségügyi hatások miatt). Jelenleg valamennyi uniós ország használ téli és nyári időszámítást, a kérdés azonban régóta megosztja az európai országok közvéleményét. Számos országban gyűjtöttek aláírásokat is ellene. Az óraátállítás eltörléséről viszont nem dönthet egyoldalúan egy tagállam sem – az ezer meg ezer szálon összekapcsolt egységes uniós belső piacon komoly fennakadásokat okozna egy ilyen lépés. Az átállítás eltörléséről csakis uniós szinten határozhatnának a tagállamok, jelenleg egy uniós rányelv (2000/84/EK) szabályozza az óraátállítás pontos menetét.

ejjel.jpeg

Konkrétan mit szabályoz a kérdésben az EU?

A nyári időszámítást egy évszázaddal ezelőtt a háború miatti energiamegtakarítás céljából vezették be először Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában. Ez követően mások is átvették a gyakorlatot, a legtöbb mai uniós ország pedig az 1960-as, 70-es években állt át a nyári időszámításra. Nem létezett azonban egységes szabályozás arról, hogy pontosan mikor is kell átállítani az órát. Ez pedig a közlekedési ágazatban okozott sok bonyodalmat. Ezért az uniós kormányok az 1980 és 1994 között elfogadott több irányelvben végül arra jutottak, hogy a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján, a téli időszámítás pedig október utolsó vasárnapján kezdődjön, ez ma teljesen egységes az egész EU-ban.

A téli és nyári időszámítás, az EU-s szinten egyeztetett időzítés az átállásra tehát uniós harmonizáció eredménye, amelyre az egységes belső piac működése szempontjából van szükség, egyoldalúan nem dönthet már tagállam az átállítás eltörléséről. Emellett ugyanakkor a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy mely időzónához tartozzanak, ebbe a kérdésbe egyáltalán nem szól bele az EU. Jelenleg az EU-n belül három különböző időzónához tartoznak tagállamok.


Esély a változásra?

A kérdésről nemcsak tagállami szinten vitáznak, de a lehetséges eltörlés ötletét egyre többen támogatják uniós politikusok közül is. A kérdés számos alkalommal szerepelt már az Európai Parlament napirendjén. Legutóbb épp a napokban, a strasbourgi plenáris idején tartott sajtótájékoztatót a kérdésről Pavel Svoboda, az óraátállítás eltörlésének egyik fő EP-s szószólója. Az ott elhangzottak alapján hetven fős informális munkacsoport alakult a kérdésben, valamennyi EP-frakció képviseletével, akik most megpróbálják rávenni az Európai Bizottságot, hogy változtassa meg kapcsolódó szabályozását, és törölje el az óraátállítást.

Mi változna Magyarországon, ha eltörölnék az átállítást?

Fontos megjegyezni, hogy az „eredeti”, vagy sztenderd időszámítás a téli; a nyárit vezették be az addig egységes téli időszámítás korrigálására. Tehát, ha az EU-ban és így Magyarországon megszűnne a nyári időszámítás, akkor egész évben alapesetként azt az időt használnánk, amelyre minden év októberében térünk át. Ez azt jelentené, hogy nyáron a leghosszabb nappalok idején nem fél öt körül, hanem fél négy körül kelne a nap; és nem kilenc körül, hanem nyolc óra körül nyugodna, a télközépi világosság pedig reggel fél nyolctól háromnegyed négyig tartana.

Az átállítás eltörlésével, az állandó téli időszámítással tehát Magyarországon valójában a tavaszi-nyári-őszi esték világosságát csökkentenénk. Éppen ezért vannak, akik szerint nem az őszi-tavaszi óraátállítás a fölösleges, hanem Magyarország egyszerűen rossz időzónában van. Egyre többen érvelnek amellett, hogy Magyarországnak – amely a közép-európai időzóna keleti határán fekszik – érdemes lenne a kelet-európai időzónához csatlakoznia. Ezzel mindig egy órával később sötétedne, több programot tudnánk még világosban szervezni a nap végén, ugyanakkor ehhez a reggeli világosságot kellene beáldoznunk sok téli reggelen.

Ti mit választanátok?

reggel.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2113111782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dsteel 2017.10.29. 11:08:35

Talán mindegy is, melyik időzonában vagyunk, csak legyen elég sör.

Fejlődés 2017.10.29. 11:18:08

Szerintem a nyári időszámítás a jobb és nincs szükség a téli időszámításra. Tehát én csak a nyári időszámításra szavaznék és eltörölném a télit.
Inkább tovább legyen világos este, mint korábban világos reggel, mivel este 20-21 óra körül még szinte mindenki fent van, míg reggel 5-6 óra körül sokkal kevesebben.
Az, hogy télen délután 16-17 óra között már sötét van nagyon rossz.

miketbeszéltek 2017.10.29. 11:34:10

@Fejlődés: Nincs tökéletes megoldás. Egyetértek, pláne az ország keleti felében, ahol 20 perccel jár előrébb a nap, hogy nagyon rossz, hogy télen 4h-kor már sötétedik, itt +egy óra sokat számítana. De nem tudom, hogy egy egységes nyári időszámításban nem lenne-e legalább annyira kellemetlen, hogy "éjszaka" indulna a nap-sötétben felkelni is rossz, és ez akár a munka/tanulási teljesítményeket is ronthatná....

dukeekud 2017.10.29. 11:52:22

Engem nem erdekel melyik idozona, csak ne valtozzon.

elvis56 2017.10.29. 11:52:36

Szeretem hogy ma egy orával aludhatam.

histar007 2017.10.29. 11:56:26

Inkább az a vicc, hogy a spanyol Vigoban ugyanannyi az idő mint Nyíregyházán, pedig az 3000 km-re nyugatabbra van és szűk 2 órával kel/nyugszik ott később a nap.
A gazdasági hatás ugyanakkor elvitathatatlan: a Nyugti országokkal üzletelünk a legtöbbet, praktikus ha ugyanannyi az idő ott is.

HgGina 2017.10.29. 12:23:39

Felezzük meg és legyen helyi idő. Akkor nem kell semmit se állítgatni soha. Mindig mindenkitől legalább fél órával eltérnénk. Ezzel a kismutató is feleslegessé válik az órákon. Elég lesz tudni, hogy negyed, fél vagy háromnegyed van.
Ehhez az ország lakossága már régóta elég hülye, ez nem oszt, nem szoroz.

Duplaxiii 2017.10.29. 12:54:47

Könyörgöm, hagyjátok már abba!
Évente kétszer előhozzátok és minden esetben megy a hangulatkeltés.
Igen van SZÁMOS tanulmány, ami EZT igazolja, hogy felesleges. És van SZÁMOS, ami meg azt hogy NEM!
És ti félévente jellemzően csak az EGYIK tanulmányt emlegetitek.
A problémát felvetők jellemzően a nem családos, gyereket nevelő, kötött munkarendben dolgozók, hanem az Y generációs kockásinges "szabadok".
Értem, hogy akik nem dolgoznak, azoknak tökmindegy 9-kor, hogy hatkor sötét vagy világos van-e? És az is, hogy ha délutántól úgy is a romkocsmában szipuznak, akkor nem számít, hogy délután 5-kor sötétben szedig össze a gyerekeiket az anyukák vagy még világos van és megállhatnak egy játszótéren.
Egyszerűen aberrált dolog megint önző kénye,mi szempontokból leszarni mindenki mást, a többséget.
(De a genderhalmaz figyelmét azért felhívnám pár egyéb dologra is, mint az energiafogyasztás!
Utazások, menetrendek, üzelti kapcsolatok, média, tőzsde, bankok, cégek szállításai stb.
Mind esetében fontos, hogy egy-egy földrajzi és gazdasági térség azonos időt használjon!
OK, egyszerűbb az időzónákat ősszekeverni a téli/nyári időszámítással, a lényeg, hogy ne legyen, mert a kritizálóknak egyeteln gondot okoz: egy-két mechanikus óra áttekereése...)

Duplaxiii 2017.10.29. 12:56:20

@dukeekud:
Ja én meg elfelejtettem...
Aztán reggel látom, nem fél kilenc, hanem csak fél 8 van, nyertem egy órát!

Duplaxiii 2017.10.29. 13:00:36

@miketbeszéltek:
Erről van szó!
Reggel, télen sötétben kelni, készülődni az iskolába, a munkába nem csak energiakérdés, hanem teljesítményromboló hatású! Ahogy délután 5-kor (a dolgozó tömeg nem kötetelen időbeszotású) meg szintén káros, ha már sötét van.
Az is zavaró, ha 9-kor még nappali a világosság...
Ez nem csak energia, hanem az emberi életfunkciókat is alapvetően befolyásoló dolog.
Sokan fel sem fogják, hogy a ma már sokszor emlegetett fozokatos iskolakezdés, munkakezdés is a munkavállalók meghatározó számával van kapcsolatban, így hagyjuk már rájuk ez az idő-dolgot is.

Leylandi 2017.10.29. 13:06:36

@histar007: na itt a lényeg. Azért kell szopnunk, hogy a Nyugatnak ne kelljen igazítani az órát a gyarmataihoz. Még a német szíónak jártatni kéne azt a tököt a nyakán, hogy amott vajon már vége van-e a munkaidőnek, vagy még baszkurálhatja őket, mielőtt hazamegy.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.29. 13:10:53

A brüsszelita elnyomás egyik eleme az órabaszogatás.

Andy73 2017.10.29. 13:16:45

Bevált a mostani rendszer, nem kell változtatni. Ez a kérdés mindig ilyenkor merül fel, amikor hirtelen korán sötétedik és hosszabbak lesznek az esték.
Most még tényleg nincs sötét reggel, de ha télen is maradna a nyári időszámítás, akkor 8 óra után kelne a nap, és nem csak sötétben kellene kelni reggel, hanem a legtöbb embernek és a gyerekeknek is sötétben kellene munkába és iskolába menni.
Tehát tavasztól őszig jó a nyári időszámítás, hogy hosszabbbak a nappalok, télen viszont jobb a téli, mert a téli reggeleken a hidegben így is nehezen indul a nap; ha még sötét is lenne 8-ig, akkor sokkal rosszabb lenne.

ComLo 2017.10.29. 13:17:57

Elég populista dolog az időzóna váltás/nyári időszámítás elhagyása ahhoz hogy előbb utóbb valaki meglépje. Oroszországban már úgysem állítgatnak. Mit számít az hogy milyen gazdasági hatásai lennének.

Andy73 2017.10.29. 13:20:37

Az jó ötlet volt, hogy októberben is marad a nyári időszámítás: nem szeptember végén, hanem csak október végén állunk át a télire. Télen viszont jobb, hogy nem tök sötétben indul a munkanap és a tanítás, ahogy azt már leírtam én is és mások is.

cirrocumulus 2017.10.29. 13:29:19

@Fejlődés: teljesen egyetértek. Sokkal inkább beáldoznám a reggeli világosságot azért, hogy munka után még legyen értelmesen eltölthető időm a családommal vagy magammal, ne csak május és szeptember közt. Nekem rettenetesen elveszi az életkedvem, hogy fél éven keresztül mindig rámesteledik a munkahelyemen, ettől úgy érzemkb. hogy már vége a napnak, jóval korlátozottabb, h mit csinálhatok még.

Amúgy, ha az EU-ban tényleg eltörölnék az állítgatást, lehet esélye annak, hogy ne a sztenderd télire térjünk át - az oroszok is a nyárit hagyták meg állandónak. Akkor kellene jól tárgyalni, megvizsgálni a lehetséges hatásokat, és meggyőzni a CET keleti határán lévő országokat, hogy jöjjenek velünk (egyébként eléggé kilógnánk a régiónkból). Igazi jó kis V4-es téma.

cirrocumulus 2017.10.29. 13:32:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: az EU irányelvével csak a már meglévő gyakorlatot tette rendbe: egyenként minden tagállam már állítgatta az órát, de nem ugyanakkor váltottak - ez okozott és okozhat kavarodást az EU belső piacán. Tehát nem az EU miatt tértek át a nyári és téli időszámításra, az EU csak az átállítás időzítését haronizálta. Tény, hogy viszont mivel most már uniós szinten van róla jogszabály, a témáról már uniós siznten kell tárgyalni. Kell és lehet tárgyalni.

ÁcsKalapÁcs 2017.10.29. 13:42:25

@cirrocumulus:

"az oroszok is a nyárit hagyták meg állandónak."

www.origo.hu/tudomany/20140702-oroszorszag-nyari-idoszamitas-vege-felhagy-oroszorszag-az-orok-nyarral.html

Visszaállítja az egész éves téli időszámítást Oroszország – döntött kedden a törvényhozás alsóháza, az állami duma.
A világ legnagyobb területű államában jelenleg folyamatosan nyári időszámítás van érvényben.
Megszüntetik a nyári időszámítást Oroszországban, az áttérés október 26-án történik meg. A keddi döntést többek között azzal indokolta Szergej Kalasnyikov, a duma egészségvédelmi bizottságának elnöke, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak. A legújabb reform szerint a „moszkvai idő” a következő lesz: koordinált világidő (UTC) plusz három óra.

2011-ben még a lakosság 73 százaléka támogatta a Medvegyev-féle időszámítási reformot.
A folyamatos nyári időszámítás sem bizonyult tartósan népszerűnek, mert a rövid téli nappalok egy órával később kezdődtek miatta: a nap csak 11 órakor kelt fel az olyan északon fekvő városokban, mint Szentpétervár. A mezőgazdasági dolgozók, állattenyésztők például arra panaszkodtak, hogy az állatok nem tudták megszokni az új időszámítást, például a tehenek nem tejeltek annyit, mint korábban. Két évvel alatt a támogatók aránya 32 százalékra olvadt a német DPA hírügynökség tudósítása szerint.

cirrocumulus 2017.10.29. 13:46:42

@ÁcsKalapÁcs: köszi, ez érdekes, akkor nekem csak a sztori eleje volt meg! Viszont sztem akkor is adott, h egy ilyen horderejű döntésnél minden ország mérlegelhesse, h melyikre tér át a két alkalmazott időszámítás közül. Személyesen én jobban örülnék a nyárinak.

ÁcsKalapÁcs 2017.10.29. 13:53:01

@cirrocumulus:
"Személyesen én jobban örülnék a nyárinak."

24.hu/belfold/2017/10/26/oraatallitas-kesobb-kezdodhetne-az-iskola/
Nyári időszámítás szerint 2017. november 1-jén 7:26-kor kelne a Nap, december 15-én már 8:23-kor,és egészen február elejéig reggel nyolc óra után. Gyerek és felnőtt sötétben kezdené a napot, sőt hetekig még napkelte előtt becsöngetnének az iskolákban.
Karácsonykor csak 8:29-kor kelne fel a nap.
www.met.hu/ismeret-tar/naphold/index.php?ful=12#aktp

Az Oroszok is ezek miatt váltottak a télire. (a normálra)

-

Ha a téli időszámítást alkalmaznánk egész évre, télen maradna minden úgy, mint most, nyáron viszont jó ideig hajnali négy előtt kelne a Nap, cserében persze előbb, már nyolc óra körül kezdene sötétedni.
www.met.hu/ismeret-tar/naphold/index.php?ful=6#aktp

cirrocumulus 2017.10.29. 13:56:14

@ÁcsKalapÁcs: mindezt ismerve örülnék én személyesen jobban a mindig nyárinak. Itt amúgy nagyon jól össze van szedve, hogy melyik verzió pontosan mivel járna: drive.google.com/file/d/0B-E6AaHP_IL4aC1zd3RhN1JtTTQ/view

ÁcsKalapÁcs 2017.10.29. 14:11:23

@cirrocumulus:
Tényleg jól össze van szedve.

De tényleg ide is igaz, hogy ("ahány ház, annyi szokás") ahány ember típus annyi elképzelés.

"GMT+1 + óraigazítás, jelenlegi rendszer
Bevált rendszer, ami a korán kelők számára megfelelő."
És milyen igazuk van, .....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 14:51:15

Alapvetően a Föld Nap körüli pályájának kis mértékű excentricitásával van baj (afélionban a Föld lassabban, perihélionban gyorsabban kering a Nap körül, ezért változik a napok hossza), kisebb mértékben pedig a Föld forgástengelyének dőlésével (emiatt változik a nappalok hossza).

Ebből adódik a végleges megoldás: tökéletes kör alakúvá kell tenni a Föld Nap körüli pályáját! Hozzon az Európai Bizottság egy olyan határozatot - elég a többségi, nem kell egyhangú döntés -, hogy a Föld ezentúl köteles legyen tökéletes körpályán keringeni, s ha ezt nem teszi, kötelezettségszegési eljárást kell idítani a Nap ellen.

A forgástengely dőlésszögének megszüntetése rázósabb dolog, mert ettől megszűnnének az évszakok, de megfelelően súlyos szankciók bevetésével az EU erre is rá tudná kényszeríteni a Földet.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.29. 15:03:14

Maradhat a nyári időszámítás oszt kalap.
Az a tuti.

A téli egy szar.

Egyébként Orbán a hibás.

HgGina 2017.10.29. 15:24:20

Állítsuk meg a Földet! Azzal egyszer s mindenkorra vége ennek a hajcihőnek.

Harmatpont 2017.10.29. 15:30:23

Szerintem ez a probléma egy felfújt buborék, és a jelenlegi, azaz a megszokott állapotok az optimálisak.

Azok találták ki ezt a problémát, akik nem tudnak más hasznosabb és értelmesebb gondolattal vagy ötlettel hozzájárulni a társadalom vagy a gazdaság működéséhez. (Analógia Parkinson törvénye azon fejezetével, amelyben néhányan a kerékpártároló megépítéséhez szólnak hozzá nagy aktivitással, hiszen a szintén napirendi erőművi blokk terveit úgysem érik fel ésszel. Mások ehhez kitalálták maguknak a Lapos Föld elméletét. Azon legalább lehet mosolyogni.)

Mindig lehet találni olyan idős embereket, akik szívesen elmondják, hogy mennyire megviseli őket ez az óraátállítás. Ez nem érv. (Mintha egy nyugdíjas nem tudná ezt a saját napirendjével egy-két napig vagy hétig korrigálni. És ha repülővel meglátogatja az unokáját, átrepül több időzónát, és oda-vissza át kell állnia a szervezetének, akkor nem panaszkodik?)

A jelenlegi rendszer a reggeli világosodással és az esti sötétedéssel télen is és nyáron is jól illeszkedik az emberek többségének életritmusához.

A gazdaság, a kommunikáció, a közlekedés, a szállítás stb. megköveteli, hogy az óráink Európával együtt járjanak. Csak akkor kellene változtatnunk, ha ezt Európa egységesen tenné.

Ha mégis áttérnénk valamilyen más, előnyösebbnek vélt rendszerre, mi a garancia arra, hogy az életritmusunk nem fog-e hozzáidomulni, és az előnyök elveszni? (Például valamikor még este 8 órakor kezdődtek a TV-kben a filmek, ma már többnyire 9-kor. Stb.)

Szerintem akik ezt a témát kitalálták és erőltetik, gondolkodjanak tovább. Talán valami értelmesebb is eszükbe fog jutni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 15:44:02

@Harmatpont:

"Mindig lehet találni olyan idős embereket, akik szívesen elmondják, hogy mennyire megviseli őket ez az óraátállítás. Ez nem érv. (Mintha egy nyugdíjas nem tudná ezt a saját napirendjével egy-két napig vagy hétig korrigálni. És ha repülővel meglátogatja az unokáját, átrepül több időzónát, és oda-vissza át kell állnia a szervezetének, akkor nem panaszkodik?)"

Meg fiatalabbakat is. Na meg szerinted a nyugdíjasok hány százaléka repül évente kétszer több időzónányi távolságra? És hány százalékuk szenved az óraátállítástól?

Persze ettől függetlenül engem nem zavar az átállítás, csak a cordless telefon óráját kell kézzel átállítani, minden más órás eszközöm vagy netről frissít, vagy DCF77 szinkronnal megy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 15:48:00

@HgGina:

"Állítsuk meg a Földet! Azzal egyszer s mindenkorra vége ennek a hajcihőnek."

Ha a tengelyforgásra gondolsz, az nem lenne jó ötlet, mert az USA, Kína és az oroszok hajbakapnának azon, melyikőjüknél legyen örök dél.

Ha a Nap körüli keringésre gondolsz, az sem lenne jobb, mert belezuhannánk a Napba.

Ajánlom figyelmedbe a fentebb részletezett javaslatomat: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

2017.10.29. 16:04:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "minden más órás eszközöm vagy netről frissít, vagy DCF77 szinkronnal megy"

Na még kiderül, hogy valami cébé rádiós majom vagy. A dög macskád milyen szinkronnal megy, gyökér troll?

2017.10.29. 16:08:45

Ami az időzónát illeti, a magyaroknak az ázsiai zóna a legjobb. Nem csodálom, hogy sokan itt rinyálnak vagy a reggeli, vagy az esti sötétség miatt, közben az a fejükben van meg állandó jelleggel. Talán nem kellett volna idevándorolni ezer évvel ezelőtt, hanem ott kellett volna maradni Ázsiában. No migration, no problem.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2017.10.29. 17:30:34

@cirrocumulus: Nézz utána, mert rosszul tudod. Az oroszok 2011-ben a nyárit hagyták meg állandónak. Aztán rájöttek, hogy mekkora szopás, mindenki fáradt volt, a tehenek nem adtak tejet, erre próbálták visszacsinálni, de a kormány nem akarta, aztán visszacsinálták, 2014 óta a téli az állandó. (Óraátállítgatás nincs, de az eredeti UTC+2, a kelet európai időzónájukban vannak.)

konrada 2017.10.29. 17:38:36

@ÁcsKalapÁcs:
Vazze, ezen besz. rok! ;))
A hülye marhája nézegeti az órát, és ha az másként jár, nem tejel... ;)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 17:54:26

@kutyás majmok népe:

"Na még kiderül, hogy valami cébé rádiós majom vagy. A dög macskád milyen szinkronnal megy, gyökér troll?"

A majom te vagy. :D

Visceroid 2017.10.29. 17:54:44

"Ki mondja meg, hogy hány óra van Magyarországon?"

Orbán?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 17:55:23

@kutyás majmok népe:

Neked meg nem kellett volna lemásznod a fáról, jó helyen voltál ott, te banánzabáló csimpánz.

doppeladler 2017.10.29. 18:32:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha a Föld tengely körüli forgása megszűnne, sehol sem lenne örök dél, hanem egy nap egy évig tartana.
Amire te gondolsz az a kötött forgás: keringési idő=forgási idő. A Hold pl. így forog.

Bolshevik 2017.10.29. 18:37:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez egy jó ötlet, és ha az EU a szokásos határozottsággal és elszántsággal jár el, akkor pont ugyanolyan hatásos lesz, mint a többi intézkedése! :D

conchita wurst 2017.10.29. 19:18:38

ugy kellene állitani az órát hogy 11ig este legyen világos

reggel meg kelnénk később azt jónapot

este meg mindenki le a zuccára mind az olaszok

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.29. 19:20:41

@doppeladler:

Igazad van, de mégsem, és ezt pont a Hold példája mutatja. Mivel egy bolygó tömegeloszlása sohasem abszolút pontosan gömbszimmetrikus, a tengelyforgás árapályerők okozta lelassulása, majd megállása épp a Holdéhoz hasonló kötött forgást fog eredményezni. Kivéve persze, ha nagy a pálya excentricitása, mert akkor olyan rezonancia alakulhat ki, mint pl. a Merkúré (3:2). De a Föld pályaexcentricitása minimális (akár a Holdé a Föld körül), ezért a Föld esetében 1:1 rezonancia, vagyis kötött forgás lenne.

Azért köszönöm a helyesbítést, jó látni, hogy vannak, akik gondolkodnak is.

Thrasher 2017.11.17. 15:13:45

@HgGina: bocsbocs, természetesen a húgyagyúnak szántam alattad...
süti beállítások módosítása