ep_20160113.jpg

Adele, Katie Melua, Lykke Li, Mø, John Newman… Ivan and the Parazol, Middlemist Red, Ocho Macho, Budapest Bár? Ma adják át az EU legrangosabb könnyűzenei díját, a nemzetközi sikerekre törő, feltörekvő zenekarok elismerését, a European Border Breakers Awardst. A díjjal a felsorolt előadók első felét már kitüntették – a második csapaton viszont most Európa szeme, hogy mit tudnak: ezek a magyar együttesek lehetőséget kaptak, hogy fellépjenek a díjátadóhoz kapcsolódó, most zajló többnapos zenei fesztiválon Groningenben.

0 Vissza
Címkék: zene kultúra ebba

ulrike.jpgEurópai Egyesült Államok vs. Európai Köztársaság; biztonság vs. adatvédelem – komoly ellentmondások és dilemmák kerülnek középpontba az év első hónapjában, az Európa Pontban. A jövő Európai Uniójáról ismét egy neves kortárs gondolkodó, Ulrike Guérot fejti ki nézeteit, filmklubunkban pedig az Oscar- és számos egyéb díjjal kitüntetett Citizenfour című dokumentumfilmet vetítjük a Snowden-ügyről.

0 Vissza

nlpres2_png.jpgJanuár elsején Hollandia vette át az EU egyik legfontosabb döntéshozó szerve, a Tanács irányítását. Alapító tagállamként Hollandia már elég rutinos az elnökségi feladatok ellátásában, ez idei már tizenkettedik elnöksége – igaz, legutóbb épp 12 éve, 2004-ben volt hasonló pozícióban. Azóta sok minden meg is változott a feladatköröket tekintve, hiszen a Lisszaboni Szerződés óta az EU-nak van állandó közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője, és a tagállamok uniós csúcsszervének, az Európai Tanácsnak is lett egy állandó elnöke. Ugyanakkor a feladat most is hasonló: elnökként a hollandoknak az unió napirendjén lévő legfontosabb kérdésekben kell segíteni a közös álláspont megtalálását.

0 Vissza
süti beállítások módosítása