bolhapiac1.jpgFolytatjuk összeállításunkat a legizgalmasabb európai bolhapiacokról. Ezúttal egy kis londoni és párizsi kitekintés után olasz és spanyol városokban található helyszínek közül mutatjuk be a legérdekesebbeket – illetve hazai kedvencünket.

Portobello Road Flea Market (London, Egyesült Királyság)

A menő Notting Hillen található Portobello Roadon tartott piac egész héten nyitva tart, de szombatonként akár kétezer árus is kínálja itt a termékeit. Meglehetősen széles választékot találnak az odalátogatók: a hagyományos bolhapiacos használt kacatokon, antikvitásokon túl egyebek mellett friss gyümölcsöket és zöldségeket, ruhákat és fűszereket vásárolhatnak az tömegben érkező érdeklődők a nagy forgalmú piac utcára kihelyezett standjain.

bolha_portobello.jpg

Puces de Saint-Ouen (Párizs, Franciaország)

A francia fővárosban több ismert bolhapiac, vagyis a M.A.P. (Marché aux Puces) is működik, ezek közül talán a legfelkapottabb a Puces de Saint-Ouen, amely a helyiek kedvence is. A 15 piacot magában foglaló Saint-Ouen-i M.A.P. mindegyik „részlege” eltérő hangulatú. A magát a világ legnagyobb antik- és használttermék-piacaként hirdető bolhapiac részben nyitott, részben fedett területén ruhák, bútorok, kézműves termékek és művészeti alkotások közül válogathatnak az érdeklődők. 

bolha_puces.jpg

El Rastro (Madrid, Spanyolország)

Európa egyik legrégebbi, és Madrid legnagyobb bolhapiaca a helyiek és a turisták körében is óriási népszerűségnek örvend. A vasárnapi nyitva tartáskor valóságos tömegek vadásznak jobbnál jobb fogásokra az akár 3500 árus végeláthatatlan kacatkínálatában. Az El Rastrón minden hagyományos bolhapiacos termék kapható, legyen az modern vagy tradicionális: a régi képeslapoktól az új dizájntárgyakig, a használt ruhától a kopott bútorokig, a régi játékoktól az antik műtárgyakig. A piacot tematikus utcák alkotják: ilyen például a Calle San Cayetano, amely a festők utcája, a Calle Mira el Sol, a filmesek Mekkája, a Calle Carnero és a Calle Carlos Arniches, ahol a könyvekre koncentrálnak, a Plaza de Cascorrón pedig trendi ruhákat vehetünk.

bolha_rastro.jpg

Mercatone dell’Antiquariato del Naviglio Grande (Milánó, Olaszország)

A Naviglio Grande partján, havonta egyszer, a hónap utolsó vasárnapján felállított piacon közel 400 árusítóhely kínálatából válogathatnak a vásárlók. A divat egyik fővárosához méltó módon gazdag a kínálat ékszerek és ruhák tekintetében, de emellett antik bútorok, dísztárgyak, régi könyvek, játékok, lakberendezési tárgyak és egyéb bolhapiacos kacatok közül lehet szemezgetni.

bolha_milano.jpg

Fiera Antiquaria di Arezzo (Arezzo, Olaszország)

Csodálatos középkori hangulatú falak között, a történelmi belváros szűk utcáiban és tágas terein járhatjuk be a toszkán Arezzo havonta megrendezett bolhapiacát, amely túl a szokásos használt bútorokon, festményeken, régi használati tárgyakon, antik szobrokon, könyveken, érméken és órákon, igazi kuriózumokat is kínál a hozzáértő közönségnek: egyes kutatók és gyűjtők különleges értékeket – ékszereket, műtárgyakat, ritka könyveket – tudnak kiemelni az akár 500 árus kínálatából.

bolha_arezzo.jpg

Ecseri piac (Budapest)

És végül egy kis hazai: a fővárosiak többsége bizonyára hallott már az Ecseri bolhapiacról. Még ha nem is mindig kellemes kontextusban emlegetik a Nagykőrösi úton található zsibvásárt, és a köznyelvben a hamis okiratok Mekkájaként is fel-feltűnik a piac, érdemes kilátogatni és elmerülni a számtalan használt limlom és kacat, bútor, illetve műtárgy rengetegében. Bár az Ecseri a hét minden napján nyitva tart, a legkomolyabb piacozók a szombati 6 órás nyitva tartás előtt már szemrevételezik az árusok autóinak csomagtartójából előkerülő kincseket. Az Ecserin egy szokásos trendi romkocsma teljes berendezése pillanatok alatt összevásárolható, és az értő szem még akár komolyabb művészeti értékkel rendelkező alkotást is kitúrhat magának az antik, ódon, retró – valós használati értékkel nem mindig bíró – tárgyak közül.

bolha_ecseri.jpg

A képek forrása: borítókép, Portobello, Marché aux Puces, El Rasto, Mercatone dell’Antiquariato del Naviglio Grande, Fiera Antiquaria di Arezzo, Ecseri piac

0 Vissza
Címkék: magazin bolhapiac

montazseuropapont.pngEzúttal az Európa Pont egyik fontos szolgáltatására szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Programjainkat biztos ismeritek, amellett fordulhattok hozzánk uniós témájú kiadványokért és szakkönyvekért is; emellett azonban érdemes tudnotok róla, hogy az Európa Pontban EU-s tanácsadóink választ adnak az EU-val kapcsolatos kérdéseitekre is. Legyen szó akár ösztöndíj-lehetőségekről, európai munkavállalásról, európai utazásokhoz kapcsolódó teendőkről, civil szervezetek számára elérhető lehetőségekről, uniós jogokról vagy kötelezettségekről – kollégáink mindezekkel kapcsolatban naprakészek, és szívesen segítenek, a szolgáltatás teljesen ingyenes.

0 Vissza

gyakornok.jpgLassan vége a vizsgaidőszaknak, a diplomavédéseknek; jön a lazulás, bulizás és nyaralás ideje. Egyetemistaként a nyár sokszor úgy repül el, mintha nem hónapokig, csak legfeljebb hetekig tartana – a nagy lazsálás mellett ezért érdemes egy picit előre is gondolkodni, a „kellemes” mellé némi „hasznosat” is beiktatni. Ebben segítünk mi most minden frissdiplomásnak és hamarosan végzőnek: aktualizáltuk az uniós intézményeknél elérhető fizetett gyakornoki lehetőségekről készült összefoglalónkat, hogy minden fontos adat egy helyen megtalálható legyen. Szinte minden uniós intézmény fogad gyakornokokat hosszabb-rövidebb időre – ha nemzetközi vagy uniós tanulmányokat folytat(ta)tok, vagy csak érdekel benneteket az EU működése, ezek remek lehetőséget jelentenek egy kis tapasztalatszerzésre.

Az intézmények többsége öthónapos gyakorlatokat hirdet meg, minden évben azonos időszakokban – általában egy tavaszi és egy őszi turnusban. Jelentkezni egy-egy programra általában legalább fél évvel az aktuálisan megpályázott gyakornokság előtt kell – a 2017 tavaszán induló programokra például most augusztus / szeptember végéig, illetve októberig lehet jelentkezni. A gyakornoki munkáért kapott ösztöndíj általában fedezi a megélhetés költségeit, a részvételhez a legtöbb esetben sikeresen befejezett BA diploma szükséges, de számtalan egyéb lehetőség áll rendelkezésre akár még a tanulmányok idejére, vagy az MA diploma megszerzése utáni időszakra is.

Az alábbiakban a frissdiplomások előtt nyitva álló fizetett lehetőségekről találtok rövid összefoglalót a legfontosabb alapinformációkkal az ösztöndíjak időtartamáról, a támogatás megközelítő összegéről, a túljelentkezés mértékéről és a nem kevésbé lényeges jelentkezési határidőkről. Mindent egy helyen. Részletes információt valamennyi típusú gyakornoki programról az Európa Portál összefoglaló oldalán, valamint az egyes intézmények hivatalos oldalain olvashattok – mindehhez a táblázat alatt megtaláljátok a linkeket.

A táblázatra (vagy ide) kattintva nagy méretben láthatjátok az információkat. Jó böngészést és készülődést! :)

Információs oldalak az uniós intézmények gyakornoki programjairól:

 

További gyakornoki lehetőségek az Európai Unió ügynökségeinél:


gyakornoksag_2016.jpg

A borítókép az Európai Parlament oldaláról származik. 

0 Vissza

3cote.jpg

Legyen homokos, vagy sziklás; sekély, vagy mély parttal rendelkező; fás, vagy kopárabb környezetbe illeszkedő – bármilyen is a kedvencünk, nem feltétlenül kell ahhoz a világ távoli pontjára utazni, hogy csodaszép tengerpartokat találjunk. Az alábbiakban Európa legszebb tengerpartjaiból mutatunk egy válogatást. Nektek van kedvencetek? (Pinterest oldalunkon további képeket találtok.)


A képgalériáért és a rövid leírásokért kattintsatok:

 

foci_uefa.jpgA keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

A Franciaországba utazók részére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata egy részletes tájékoztatót állított össze, amelyben minden tudnivaló megtalálható, amelyet érdemes figyelembe venni elindulás előtt, utazás alatt, vagy a helyszíni tartózkodás során. A hivatalos tájékoztató anyag mellett az alábbiakban mi is összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyekkel a szurkolóknak érdemes tisztában lenni.

0 Vissza

seminar_future_of_families_istock.jpgAhány ország, annyi szokás: ez olvasható ki az egyes tagállamokra jellemző, családi és együttélési modellekből, társadalmi szokásokból is. Hogy valaki mikor költözik el otthonról, mikor köti (első) házasságát, vagy mikor születik az első gyereke, azt rengeteg dolog befolyásolja. Fontosak a nemzeti és családi hagyományok, a látott minta, az anyagi helyzet, és természetesen nem kevésbé az egyén mentalitása és személyes sorsának alakulása.

Ezt vizsgáltuk meg most; kizárólag hivatalos, uniós vagy nemzetközi szervezetek által publikált statisztikák alapján, erről készítettük nektek egy átfogó infografikát, amiből nagyon sok érdekes dolog derül ki. Elsőre talán sokan gondolnák, hogy az élet jelentős mozzanatai kb. ebben a sorrendben követik egymást: megszületés, első intim együttlét, elköltözés a szülői házból, házasság, első gyerek megszületése, majd sok év után a halálozás. A statisztikákat megnézve azonban feltűnik, hogy a legtöbb esetben nem ez az átlagosnak vélt sorrend a jellemző. A legtöbb tagállamban például átlagosan később házasodnak a párok, minthogy az első gyermekük megszületik; sőt, több országban előfordul, hogy csak mindezek után következik a szülői ház elhagyása. Erre számos magyarázat létezik – például az a jelenség, hogy a modern társadalmakban egyre inkább kitolódik a házasság időpontja, vagy, hogy manapság rengeteg gyerek születik házasságon kívüli kapcsolatból.

Teljes megfejtést most nem adunk azonban az infografikához, de érdemes bogarászni: számos vélt és valós összefüggésre lehet rábukkanni. Véletlen lenne csak, hogy átlagosan a mediterrán országokban élnek a leghosszabb ideig az emberek, és ugyanitt hagyják el a legkésőbb a szülői házat a fiatalok? Sokan tudjuk, hogy az édesanyák főztjénél nincsen jobb a világon, de eszerint ez lehet a hosszú élet titka is…

Jó bogarászást (kattintásra megnő)! :-)

elet_fordulopontjai_infografika.jpg

0 Vissza

bp7.pngPatinás ereklyék, vicces mütyürök, antik és retro holmik, egyedi és vicces kiegészítők, ezeréves és akár kortárs kézműves cuccok – mindezekkel találkozni egy bolhapiacon, ahol az alkudozás kötelező. Mindegy, hogy valakinek életforma, vagy csak egyszer-egyszer téved ilyen helyre: a bolhapiacok világa minden nagyvárosban különleges élményt nyújt. Mostani posztunkban bemutatunk egy válogatást Európa legjelentősebb és legtrendibb bolhapiacairól.

0 Vissza
Címkék: magazin bolhapiac

focieb_cover.jpgMost már tényleg nem sokat kell aludni, és a Franciaország-Románia mérkőzéssel június 10-én 21 órakor Párizsban elindul a 2016-os Európa-bajnokság, amely egészen július 10-ig meghatározó program lehet a nyári délutánokon és estéken. Az idei EB több szempontból is más lesz, mint a korábban megszokottak (erről írtunk egy korábbi posztunkban is). Idén már kibővített mezőny, 16 helyett 24 csapat vetélkedik a bajnoki címért, és hosszú idő, 44 év után lehet ismét a magyar válogatottnak szurkolni. A helyszínen vagy otthon, a képernyők előtt figyelemmel kísérhetjük a Bordeaux-ban (június 14., Ausztria elleni), Marseille-ben (június 18., Izland elleni) és Lyonban (június 22., Portugália elleni) csoportmérkőzéseket – és reméljük, a kiesési szakaszban is lesz okunk a magyaroknak szurkolni.

Aki a franciaországi stadionok egyikében drukkol kedvenc csapatának, érdemes tisztában lennie a Külgazdasági és Külügyminisztérium figyelmeztetésével: Franciaországban jelenleg szükségállapot van érvényben, és a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú. Ezért többek között arra kérik a labdarúgó Európa-bajnokságra utazó magyar állampolgárokat, hogy a hatékonyabb konzuli védelem érdekében regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Vajon a világbajnok Németország el tudja nyerni az Európa-bajnoki címet is, vagy 2008 és 2012 győztese, Spanyolország ismét képes lesz a címvédésre? Esetleg egy harmadik ország válogatottja lesz a végső befutó? Ráhangolódásként infografikánkban megtalálhatjátok az eddig Európa-bajnokságok helyszíneit, döntőseit, győzteseit és az EB-gólkirályok örökranglistájat (nagyobb méretben a képre kattintva, vagy itt találjátok). Jó szurkolást!

Kép forrása: UEFA

foci_eb.png

0 Vissza