petanque.jpgEurópai különböző tájait járva számos jellegzetes helyi játékkal találkozhatunk, legyen az táblajáték, labdajáték vagy valami teljesen őrült érdekesség az extrém hintázástól a mocsárfocin keresztül az emberi toronyépítésig.

Az angoloknak számos játékot köszönhetünk, amelyet a világ minden szegletében ismernek (ilyen a foci, a rögbi vagy a krikett), de számos olyan nemzeti játék van, amelyet nem feltétlenül ismernek széles körben az országok határain kívül.

Számos ország vagy nemzetiség büszke hagyományosnak tekintett játékára. Tudtátok például, hogy évszázados hagyományra tekint vissza az észtek „extrém hintázása”, a Kiiking? A franciák pétanque-jához hasonló játék kedvelt több európai országban (ilyen a római időkből fennmaradt olasz bocce / bocci, vagy az angoloknál a bowls. Az Amerikában óriási népszerűségnek örvendő baseballnak is számos európai változata van: ami a finneknek a Pesäpallo, az a lengyeleknek a palant, a svédeknek a brännboll, az oroszoknak a lapta, a briteknek és íreknek a rounders vagy épp hasonlóan a méta a magyaroknak– mind a baseball távoli, európai rokonai.

Az észt extrém hintázáshoz hasonló örültségnek tűnik elsőre a holland (frízlandi) fierljeppen, ami tulajdonképpen víz feletti rúdugrást jelent, vagy a katalánok emberi toronyépítése, a Castell. Érdekes játék a hollandoknál a kézilabda-szerű kaatsen, a kosár- és kézilabda közötti korfbal, esetleg a hosszú távú korcsolyázás vagy a gael kézilabda, a finnek és a skótok mocsárfocija.

A sort nagyon sokáig lehetne még folytatni – a május 8-i Európa-napon ráadásul ezek közül párat ki is próbálhattok. A mi kedvenceinket alább mutatjuk. Ti milyen különleges nemzeti játékokat ismertek más országokból?

nemzeti_jatekok_infografika.jpgTovábbi érdekes "nemzeti sportok":

A Kiiking (extrém hintázás) Észtországból:


Mocsárfoci-bajnokság Finnországban:
nemzeti_jatekok_finn.jpg


Fjerleppen
(kanálisugrás) Hollandiában:
nemzeti_jatekok_holland.jpg

 

A Castell Katalóniából:
nemzeti_jatekok_katalan.jpg

Hosszú távú korcsolyázás befagyott tavakon / folyókon / polderen Hollandiában:
nemzeti_jatekok_holland2.jpg

Curlingezés Pieter Bruegel téli tájképén:
nemzeti_jatekok_bruegel.jpg

Kiiking egy XIX. századi észt festményen:
nemzeti_jatekok_eszt.jpg


Címlapfotó forrása: cityzens.fr

2 Vissza

europanap3.jpg

Idén is színes fesztivállal készülünk az EU „születésnapjára” – Rúzsa Magdi, a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és a Jónás Vera Experiment koncertjével, és számtalan érdekes és hasznos programmal várunk benneteket az idei Európa-napon. Kicsik és nagyok, sportosak és kényelmesek, jazzesek és poposok, uniós tudásra éhezők vagy csak szórakozásra vágyók – május 8-án irány a Margitsziget!

0 Vissza

konyv3.PNGÁprilis hagyományosan a költők és írók hónapja Magyarországon. Az április 11-én, József Attila születésnapján ünnepelt magyar költészet napja után április 23-án tartják a könyv és a szerzői jog világnapját, amely már huszonharmadszorra szolgáltat apropót a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezésére.

0 Vissza

futas_cover2.PNGImmár hagyományosan futóversenyre invitálunk benneteket az Európa-naphoz és Magyarország uniós csatlakozásához kapcsolódóan: idén 12 éve, hogy hazánk az Európai Unió teljes jogú taggá vált, ehhez idén már 12 leküzdendő kilométer dukál. A május 8-i futóverseny útvonala idén is uniós támogatással megvalósult budapesti fejlesztések mentén vezet.

Az alábbi infografikán összefoglaltuk, melyik tizenkét állomást ejtik majd útba a futók a Margitszigetről indulva és ugyanide érkezve (a grafikát megnézhetitek nagy méretben ide, vagy a képre kattintva):

infografika_12ev_12km_futas2.png


A versenyről – a nevezésről, a díjakról, útba ejtett épületekről mindent megtaláltok a futás hivatalos oldalán (http://www.bbu.hu/eu12) – 4000 indulót tudnak fogadni a szervezők, és még van pár hely, hajrá!


A versenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a BBU Szervezőiroda rendezi meg. Az esemény támogatója az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökség és a Főváros.

0 Vissza

cover.pngNagyjából valamikor április első heteiben jön el a pillanat, amikor a levegő illatokkal telik meg, a fák a téli pihenőjük után ismét elkezdenek zöldellni, egyre több virágot látni az utak mentén… és egyszer csak érzi az ember: végre itt a tavasz! :-) Az utóbbi napokban ezt lehetett érezni Budapesten és szerte az országban, sőt néhány napon keresztül úgy tűnt, mintha nem is a tavasz, de már a nyár kopogtatna. Persze aztán jött a hűvös, esős idő – ahogy egy igazi áprilishoz illik.

Nemcsak Magyarországra, de Európa legtöbb országába is beköszöntött a napokban a várva várt évszak – erről mutatunk most nektek egy képes összeállítást.

sw.jpg

Vårkänslor, azaz tavaszi láz Stockholmban

dk.png

Cseresznyefavirágzás a koppenhágai Bispebjerg Kirkegårdban

dk2.jpg

Tavaszi fasor, Koppenhága

cz.jpg

A prágai Szent Vitus székesegyház, Csehország

si.jpg

Kora reggeli köd, Malečnik, Szlovénia

pl_krokusz.jpg

Krókuszvirágzás a Tátrában, Lengyelország

fr2.jpg

Párizsba is beszökött a tavasz…

es_1.jpg

Tavaszi táj Spanyolországban

gr_1.jpg

Tavaszi életkép Leszbosz szigetéről, Görögország

schonbrunn.jpg

A schönbrunni kastély tavaszi kertje

de_1.jpg

Virágalagút a Bonn-i Heerstraße-n

de2.jpg

Frankfurti tavasz

uk2.png

Cseresznyevirágzás egy londoni parkban

bxl.jpg

Az Európai Parlament strasbourgi székháza

bp.jpg

Tavaszi napfelkelte Budapesten

További tavaszi képeket találtok Pinterest oldalunkon.

0 Vissza
Címkék: tavasz magazin

legrain_cover.jpg

Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége Philippe Legrain volt, aki korábban Barroso elnök tanácsadójaként kivételezett pozícióból figyelhette – és egyengethette – az európai integráció folyamatát. Most független gondolkodóként elég sok aggasztó folyamatot lát, amelynek következtében szerinte teljesen új irányt vehet Európa. A második világháború óta integrálódó és egyre jobban prosperáló Európába hamarosan beköszönthet a dezintegráció beláthatatlan időszaka, amellyel szerinte mindenki – kiváltképp Magyarország – csak veszíthet. Philippe Legrainnel Feledy Botond beszélgetett Európa kilátásairól.

5 Vissza

cop21_cover.PNGTavaly decemberben végre megszületett a várva várt megegyezés: a világ országai elfogadtak egy jogilag kötelező erejű megállapodást az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális csökkentéséről. A nemzetközi közösség régóta várt erre a pillanatra: a világsajtó hosszan és hangosan ünnepelte és méltatta a COP21 csúcs eredményét. A klímatárgyalások hosszú évek után, úgy tűnik, eredményre vezettek.

0 Vissza