schengen_k.jpg

Az elmúlt hónapokban a menekültválság kapcsán ismét sokat szerepeltek a közbeszédben az EU tagállamait elválasztó, sok esetben évtizedek óta szabadon átjárható határok. Már megszokhattuk, hogy a schengeni térség országainak határait szinte észrevétlenül léphetjük át, és fontos, hogy ez a hétköznapi életünkre is hatást gyakorló vívmány, a határok nélküli Európa továbbra is fenntartható legyen.

0 Vissza


cherry-blossom-wallpapers_2.jpgHa április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban hagyományosan a zöld témákat járjuk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom legizgalmasabb személyiségeit is. Alternatív energiaforrások és fenntartható fejlődés mellett ebben a hónapban a szerzői jogok XXI. századi védelméről beszélgetünk Presser Gáborral – aki fel is lép nálunk –, Lumière Filmklubunkban pedig Ciro Guerra, az idei legjobb idegennyelvű Oscar-díjra jelölt filmjét, A kígyó ölelését vetítjük.

0 Vissza

holloko.jpgIdén korán jön a húsvét, amely az egyik legváltozatosabb hagyományok által kísért ünnep szerte Európában. Tojás, nyuszi, locsolkodás, körmenet – a magyar szokásokat jól ismerjük, amelyekben a pogány és a keresztény elemek különös keverékét figyelhetjük meg. A legtöbb európai országban hasonlóképpen vegyes képet mutat az ünnepi szokások eredete.

Infografikánkon (nagyobb méretben itt) néhány különleges (svéd, lengyel, német, görög és spanyol) húsvéti szokást gyűjtöttünk össze szerte Európából. Ha ismertek ezeken kívül egyéb különleges európai ünnepi tradíciót, osszátok meg velünk!

Szép ünnepet Nektek! :-)

husveti_szokasok.pngKépek forrása: holloko.hu, PL: culture.pl; DE: ©picture-alliance/dpa; ES: elmundo.es; GR: pappaspost.com; SE: thefeathergirl.com

 

0 Vissza

nl_cover.PNGA sokak fejében élő sablonos holland képet igyekezett árnyalni és mélyíteni Szederkényi Olga vendégei segítségével az Egy csésze Európa sorozat aktuális, holland estjén. Az est folyamán sokszínű, nyitott, dolgos és toleráns társadalom képe rajzolódott ki, amelyben az emberek panaszkodás és pesszimizmus helyett inkább megoldják a problémáikat – ami a holland elnökség felfogásán is tükröződik.

0 Vissza

epuletek_highburycover.jpg
Egy nagyváros folyamatosan változik. Egyes elemei – funkcióiban, használhatóságukban, megjelenési formáiban – elavulttá válhatnak a szokások és trendek megváltozásával, a városi közlekedés hálózatának és módozatainak átalakulásával. Egyes kerületek, utcák felkapottá válnak, ennek hatására kicserélődik a lakosság, ellepik a turisták, vagy épp fordítva, elnéptelenedik és bezárnak az addig szeretett helyek. Elég csupán gondolatban összevetni a Budapest belvárosában található Kazinczy utca mai és tíz évvel ezelőtti kinézetét. Vagy idézzük fel gyerekkorunk kedvenc moziját, amely közelébe azóta pláza épült: mi lett belőle? Könyvtár, kávézó, bankfiók, csavarbolt? Ha a nosztalgia néha el is szomorít minket, egy város életében természetes az épületek funkcióváltása, és tulajdonképpen jó érzés is, ha egy régi szerepétől megfosztott helyiség nem bezárva, romosan vár a sorsára évekig, hanem valamilyen új formában ismét hasznosítják a tulajdonosok.

0 Vissza

languages1.jpgA baszk kulturális fővároshoz, Donostiához / San Sebastiánhoz kapcsolódóan már írtunk a spanyol kulturális évad kisebbségi nyelvekhez kapcsolódó programjairól és Spanyolország nyelvi sokszínűségéről; ezúttal kisebb kitekintésként az európai kisebbségi nyelvekről készítettünk egy rövid összefoglalót.

7 Vissza

Miq2.jpgilyen a nagyon magas intelligenciájú ember? Szemüveges, rettentően unalmas, folyamatosan matekozó férfi; esetleg lobogó, fehér hajú professzor, aki a világ megváltásán munkálkodik napi 24 órában, űrhajós, de legalább csillagász… Ilyen sztereotípiák kapcsolódnak a világ legmagasabb intelligenciájú 2%-ához, akik a Mensa tagjai lehetnek. Persze ezek az elgondolások távol vannak a valóságtól – ahogy arról legutóbbi vendégünk Balanyi Bibiána, a Mensa International jelenlegi elnöke mesélt nekünk. Balanyi Bibiánával Gyárfás Dorka beszélgetett nőnapi programunkon.

0 Vissza

esp_nyevek_cov.PNGAhogy arról korábban is írtunk, 2016-ban a lengyel Wrocław mellett a spanyolországi város, San Sebastián, vagy baszk nevén Donostia lett Európa kulturális fővárosa. A város büszke baszk mivoltára, nyelvére, hagyományaira és történelmére: ennek jelzéseként a hivatalos programok honlapja is baszk nyelven nyílik meg, a spanyol, francia és angol nyelvű verzió további kattintással érhető el. De miért is használják tulajdonképpen ezt a nyelvet, és mit jelent a baszk nyelv a helyieknek?

0 Vissza