amsterdam-2799491_960_720.jpgAz első tavaszi hónap rendezvényei elsősorban a férfiak és nők közötti egyenlőség mint alapvető jog témájához kapcsolódnak. Márciusi európai gondolkodónk Philippe Legrain brit író és közgazdász, aki sajátos megközelítésével ismertet meg minket többek között az Európai Unióról, a globalizációról, az európai gazdaságról és a bevándorlás hatásairól. Emellett folytatódik népszerű sorozatunk, sokak kedvence, az Egy csésze Európa is. Márciusi vendégünk Hollandia lesz – érdemes biciklivel érkezni! :-) Lumière filmklubunkban a Csajkor című filmet vetítjük, amelyben megismerkedhettek egy hátrányos helyzetből induló francia tinilány történetével. Az áprilisi költészet napjára való hangolódásként pedig Jordán Tamás és Sebő Ferenc irodalmi estjén vehettek részt, ahol prózában és dalban hangzanak el József Attila művei.

0 Vissza

foszereplok.pngA hétvégén osztják a filmvilág legnagyobb figyelemmel kísért díjait. Az Amerikai Filmakadémia elismerése sosem megy el a kimagasló európai alkotások vagy alakítások mellett – idén sincs ez másképp. Sőt, idén kiváltképp nagy figyelem övezi az Oscart itthonról is, hiszen Nemes Jeles László Saul fia című filmje a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjra esélyes – 28 évvel az utoljára a legjobb öt közé bekerült Hanussen után. Sőt, a Cannes-i nagydíj és a Golden Globe után a legesélyesebbnek tartja a szakma – van tehát miért figyelni és szorítani. A Saul fia legnagyobb "ellenfele" az Oscarért az idén az Európai Parlament Lux-díjával is kitüntetett Mustang című film lehet, amelyet szintén számos díjjal ismert el a szakma.

0 Vissza

europa_terkep_koszi_10000_full-01.pngKomoly mérföldkőhöz érkeztünk – átléptünk egy szimbolikus határt, már tízezren követitek a Facebookon az Európa Pontot. Örülünk neki, és büszkék is vagyunk, hogy ilyen sokan érdeklődtök az európai kultúra sokszínűsége, különleges személyiségek, európai érdekességek, történések és viták iránt, amelyeket az Európa Ponton keresztül bemutatunk nektek.

1 Vissza

san-sebastian-2000624_960_720.jpgIdén a sziléziai Wrocław mellett a baszk város, San Sebastián, vagy baszk nevén Donostia viseli Európa kulturális fővárosa címét. Donostia egy gyönyörű, tengerparti kikötőváros a Vizcayai-öbölben, amely kedvelt úti célja volt nemcsak a spanyol uralkodóknak, de évről évre egyre több turistát is vonz. A város a kulturális évad változatos programjával igyekszik bebizonyítani: a baszk városnak Európa kulturális térképén is ott a helye.

0 Vissza

mzs_dmt_gyd.pngKét nagy pályamódosító volt vendégünk legutóbbi estünkön: Mautner Zsófi, aki a diplomataéletet hagyta ott, hogy a gasztronómiáért (és abból) élhessen, vagy ahogy ő mondja „főzőnő” legyen; Dóra Melinda Tünde pedig gazdasági újságíróból / budai „úrilányból” lett különleges zöldségeket termelő kertész, aki a legmenőbb budapesti éttermeknek szállít alapanyagot. Irodából a sütő vagy az ágyások mellé – szokatlan pályamódosítások, de úgy tűnik, vendégeink cseppet sem bánják, és nagyon élvezik a váltást. Zsófival és Melindával Gyárfás Dorka beszélgetett.

0 Vissza

ug1.png

Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége, Ulrike Guérot provokatív előadásában az Európai Unió teljes megújításának szükségességéről beszélt. Szerinte ahhoz, hogy Európa túléljen, meg kell haladnunk a nemzetállamokra épülő, jelenlegi „Európai Egyesült Államokat”, és helyette teljesen új modellre van szükség. Ez az új politikai modell az Európai Köztársaság, amelyben minden állampolgár valóban egyenlő, amelyben a demokrácia nem csak üres szólam és az alapvető jogok is megfelelően érvényesülnek.

0 Vissza
süti beállítások módosítása