se_k_1.pngA karácsonyi szokások Európában nagyon sokfélék, de egy közös mindenképp van bennük: a családok ilyenkor összegyűlnek, és közösen, szeretteik körében ünnepelnek. A közös ünneplés egyik legfontosabb eseménye pedig a közösen elköltött karácsonyi ebéd vagy vacsora. Van, ahol a karácsonyi ünnepek fő étkezése a szenteste vacsorája, de sok helyen 25-i ebéd a legfontosabb. Az ünnepi asztalon nagyon sok helyen találunk halételeket, népszerű ilyenkor a (töltött) pulyka, vagy különböző malacsültek is. Sokszor egy országon belül is nagyon változatos, hogy mit fogyasztanak ilyenkor, de egy-egy közös finomság (általában valamilyen édesség) azért a legtöbb helyen beazonosítható.

Alábbi képgalériánkban minden uniós országból egy-egy jellegzetes karácsonyi ételt gyűjtöttünk össze (a képeket javasoljuk nem éhesen nézegetni). :-)

A karácsonyi fogásokhoz jó étvágyat, és nagyon szép ünnepet kívánunk!

at_k_1.png
Ausztria

Bár Ausztriában tartományonként eltérő hagyományos ünnepi ételeket készítenek, az osztrák családok karácsonyi asztalán sok más európai országhoz hasonlóan elsősorban a halételeket – főként pontyot és füstölt lazacot – találhatunk. Nyugati szomszédjaink emellett gyakran esznek ilyenkor virslit és kolbászkákat, valamint kacsából készült fogásokat.

be_k_1.png
Belgium

A belgák hagyományosan háromfogásos vacsorát készítenek karácsonykor. Halakból, rákokból áll az előétel, utána a főételként sült pulykát vagy vadhúst fogyasztanak, majd következik a kerststronk / bûche de Noël, a csokoládéval töltött fatörzstorta.  

bg_kk.png
Bulgária

Bulgáriában sok helyen fogyasztanak karácsonykor húsnélküli bablevest (bob csorba / Боб чорба), babbal, répával, paradicsommal, paprikával, hagymával, néha krumplival. Gyakran kerül még az asztalra mindenféle savanyított finomság (pl. paprika, karfiol, uborka). A bolgárok karácsonyra sütött kenyere a koledna pitka (коледна питка).

 

cy_k_1.png
Ciprus

A ciprusi konyha sokban hasonlít a göröghöz. Ahogy Görögországban, úgy Cipruson is nagyon gyakran kerül az ünnepi asztalra avgolemono leves (Σούπα αυγολέμονο), amely egy citromos-tojásos leves csirkehússal és rizzsel. A levest egész évben fogyasztják, karácsonykor leginkább bárány vagy sertéssült mellé készítik.

cz_k.png
Csehország

A hagyományos karácsonyi menüből nem hiányozhat a rántott ponty (smažený kapr), a krumplisaláta (bramborový salat), és a karácsonyi fonott kalács, a vánočka.

dk_k_1.png
Dánia

A hagyományos dán karácsonyi menü elengedhetetlen része a karácsonyi, mandulás tejberizs (Risalamande). A háziasszony ebben elrejt egy egész mandulaszemet, és aki ezt megtalálja, jutalmat (általában édességet) kap.

 

gb_kk.png
Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban december 25. az ajándékozás napja, ilyenkor jön össze a család is, és ekkor tálalják a hagyományos karácsonyi ebédet. Ebben a főszereplő leggyakrabban a sült pulyka, köretként mindenféle földi jóval („with all the trimmings”). Desszertként nagyon kedvelt ilyenkor a mince pie (gyömölcskosár) és a christmas pudding, azaz karácsonyi pudding (a képen), amely neve ellenére egy gyümölcskenyérhez hasonló, sötét színű, alkoholos ízesítésű édesség.

ee_k_1.png
Észtország

Észtországban hagyományos karácsonyi étel a malacsült savanyú káposztával, a fehér kolbász és a véres hurka. A tradíció szerint hét, vagy tizenkét fogást szokás készíteni, az ünnepi asztalra gyakran kerül házi készítésű sör (ale vagy mézsör).

fi_k_1.png
Finnország

A finn ünnepi asztalról nem hiányozhat a karácsonyi sertéscomb. A sonka lassú sütése igazi karácsonyi rituálé Finnországban, a legjobban házi készítésű mustárral csúszik. A karácsonyi vacsoráról megmaradt sonka általában a következő napi, hagyományos borsóleves kísérője. Finnországban nagyon népszerűek a különböző rakott (jénai tálban sütött) ételek, a laattikkók. Karácsonykor sok helyen fogyasztanak még halételeket, lazacot, heringet vagy rizskását.

fr_k_1.png
Franciaország

A karácsonyi asztalra gyakran kerül liba, dióval vagy gesztenyével töltött pulyka és osztriga. A desszert szinte mindenhol a csokoládéval töltött finomság, a „bûche de Noël” (csokoládéval töltött fatörzstorta).

gr_k_1.pngGörögország

A görög karácsonyi ételeknek nagy hagyománya és széles tárháza van. A számtalan tradicionális ünnepi fogás közül különleges a kereszttel díszített karácsonyi kenyér, a Krisztopszomó (Χριστόψωμο). A főételek közül a görögök leginkább töltött pulykát, malac- vagy báránysültet készítenek, desszertként pl. mézes-diós édességet (melomakárona / Μελομακάρονα), cukorba és mandulába forgatott gombócokat (kurabiedesz / κουραμπιέδες) fogyasztanak.

hr_k_1.png
Horvátország

A horvát karácsonyi tradíciók eltérőek a különböző régiókban, de az ünnepi menüből nem hiányoznak a halételek (főként a tőkehal), a sült pulyka mlincivel (tészta), a töltött káposzta (sarma), és a desszertek, mint a diókenyér (orehnjaca) és kis fánkok (fritule).

nl_k_1.png
Hollandia

A hollandok rákokból és egyéb tengeri állatból készült koktélszerű előétel után általában vadhúst (szarvast, nyulat) vagy sült pulykát készítenek karácsonyra, amelyhez köretként gyakran krumplit, káposztát és kelbimbót tálalnak.

 

ie_k_1.pngÍrország

Írországban klasszikus karácsonyi fogás a sült pulyka, gyakran kerül a karácsonyi asztalra még főtt sonka, füstölt lazac, finom kézműves sajtok, kelbimbó, sült vagy főtt krumpli.

pl_k_1.png
Lengyelország

Klasszikus karácsonyi étel Lengyelországban a smażony karp, azaz a sült ponty, amely előtt legtöbbször céklalevest (barszcz) fogyasztanak.

lv_kk.pngLettország

Hagyományos lett karácsonyi étel a Zirņi ar speķi, azaz a szalonnás (szürke) borsó. A hagyomány szerint, aki karácsonykor (lettül Ziemassvētki) kilenc fogást fogyaszt, annak gazdag lesz a következő éve.


lt_k_1.png
Litvánia

Litvániában – Lengyelországhoz hasonlóan – hagyományosan 12 fogás készül karácsonykor. Sok halételt esznek ilyenkor, például heringet különböző módokon elkészítve. Kerül még asztalra Kūčiukai, amely apró pogácsához hasonló mákos aprósütemény. Mák ilyenkor az italba is kerül: karácsonykor mákos tejet isznak reggelre vagy vacsorához.

 

lu_k_1.png
Luxemburg

A karácsonyi ételek között szinte mindenhol ott találjuk a Gromperekichelchert almaszósszal. Ez reszelt burgonya sütve, ami hasonlít a Magyarországon is ismert tócsnira vagy lapcsánkára. Édességként itt is a Franciaországban és Belgiumban is népszerű bûche de Noëlt fogyasztják ilyenkor leginkább.

hu_k_1.pngMagyarország

Magyarországon is egyre változatosabb, hogy milyen ételek kerülnek a karácsonyi asztalra, de talán a halételek, és leginkább a halászlé az, amely a mai napig a legnépszerűbb karácsonyi étel. A töltött káposzta szintén nagyon kedvelt étel ilyenkor, édességként pedig a mákos vagy diós bejgli szinte kötelező.


mt_k_1.png
Málta

A máltai ünnepi asztalra főtt tojással és sonkával töltött, tekert hússzeletek (braġoli) és nyúlragu (stuffat tal-fenek) kerül, amelyet desszertként a hagyományos máltai karácsonyi sütemény, szárított gyümölcsök és a mogyorós édesség, a qagħaq tal-għasel követ.

 

de_k_1.png
Németország

Tartományonként, régiónként változik a hagyományos karácsonyi menü Németországban, de a legjellemzőbb a kacsa-, liba- vagy nyúlsült. Kerül még az asztalra almaszósz, vöröskáposzta és burgonyagombóc (Kartoffelkloß) is. Desszertként népszerű a Stollen, azaz a sok asztalt gyümölccsel készített gyümölcskenyér (amelyek közül az egyik leghíresebbet, az uniós oltalom alatt álló Bremer Klabent korábban mi is bemutattuk).

 

it_k_1.png
Olaszország

A konyhájáról méltán híres Olaszországban nehéz a számtalan régió ünnepi fogásai közt közös elemet találni. Ahány régió, annyi szokás és hagyományos étel a tésztáktól a leveseken át a mindenféle sült húsokig. Egy viszont mindenképpen közös, hogy a családok ilyenkor összejönnek, és roskadásig rakják helyi finomságokkal az ünnepi asztalt. Édességek közül Olaszország nagy részén találkozhatunk ilyenkor fűszeres, szárított gyümölcsökkel készülő kuglófféleségekkel, a panfortéval, a pandoróval vagy a panettonéval (a képen e két sütemény látható).


pt_k_1.pngPortugália

Portugáliában az ünnepi menü fontos része a legtöbb helyen a tőkehal, klasszikus étel a képen látható Bacalhau com todos, azaz „tőkehal mindennel”.

ro_k_1.pngRománia

A karácsonyi vacsorára hagyományosan nagy családi körben kerül sor december 25-én; tradicionális karácsonyi ételnek számít a piftie (malachúsos kocsonya), a sarmale (töltött káposzta rolnik) és a hagyományos karácsonyi kalács, a cozonac.

es_kk.png
Spanyolország

Spanyolországban szintén nagyon sokféle lehet a karácsonyi menü. A legtöbb helyen valamilyen kis tapas-szal (például sajttal, sonkával, tenger gyümölcseivel) kezdenek előételként, ezt követheti egy gazdag húsleves (escudella, a képen ez látható), majd a legtöbb helyen pulyka-, bárány- vagy malacsült (chochinillo) követi.

se_k_1.png
Svédország

Svédországban karácsonyi vacsorához is kedvelt a smörgåsbord, azaz a „svédasztal” minden helyi finomsággal: karácsonyi főtt sonkával, kolbásszal, grubbrörával (tojásos szardellakrém), heringsalátával, pácolt heringgel, házi májpástétommal, húsgolyókkal, rozskenyérrel és krumplival.


sk_k_1.png
Szlovákia

A karácsonyi vacsora hagyományosan az oplatkyval (mézzel ízesített nagy ostya) kezdődik. Tradicionális karácsonyi ételnek számít a szárított gombával ízesített káposztaleves (kapustnica).

si_kk.pngSzlovénia

Bár kis ország Szlovénia, nagyon sokszínű mind földrajzi adottságai, éghajlat, mind hagyományos ételek tekintetében. Más kerül az asztalra karácsonykor az Alpok vidékein, a tengerparton, és más a Magyarországhoz közeli alföldi tájakon. De van egy édesség, amelyet szinte minden családnál biztos fogyasztanak karácsonykor: ez a potica, a dióval töltött tekert sütemény, amely a 16. század óta jellegzetes édessége a területnek.

 

Képek forrása: Bulgária, Csehország, Portugália, Lengyelország, Svédország, Észtország, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Ausztria; Belgium; Horvátország; Hollandia; Málta; Görögország; Ciprus, Egyesült Királyság, Szlovénia, Magyarország

9 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

http://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7212071369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

károly szántana 2016.12.25. 20:36:38

A Klaben az nem Stollen, csak hasonlít hozzá. Az igazi Stollen az drezdai és természetesen az is uniós védelem alatt áll.

Csak Norris 2016.12.25. 22:27:30

És a tócsnira hasonlító "Kartoffelpuffer" almaszósszal (Apfelmus) bár nem karácsonyi fogás, de a karácsonyi vásárok tartozéka.

siriq111 2016.12.25. 23:35:58

Nekem mar tele a t@kom ezekkel a karacsonyi menukkel. Inkabb eszek egy salatat.

ubul2000 2016.12.26. 02:27:54

Szerbia nem tagja az EU-nak

dunántúli gyerek 2016.12.26. 06:20:07

a tejberizsa azt nagyon hagyományos lehet Dániában, ahol köztudottan évente 3x lehet rizst betakarítani...

szerintem meg punnyadt heringet ettek párolt mohával, viking korukban

dunántúli gyerek 2016.12.26. 06:24:01

'A karácsonyi vacsora hagyományosan az oplatkyval (mézzel ízesített nagy ostya) kezdődik. Tradicionális karácsonyi ételnek számít a szárított gombával ízesített káposztaleves (kapustnica).'

Most hallom először h az oplatky karácsonyi kaja, szlovákiai vk. A kapustnica népszerü az egész téli időszakban...és tényleg jó, másnaposság ellen is véd.

conchita wurst 2016.12.26. 06:40:29

'A karácsonyi vacsorára hagyományosan nagy családi körben kerül sor december 25-én; tradicionális karácsonyi ételnek számít a piftie (malachúsos kocsonya), a sarmale (töltött káposzta rolnik) és a hagyományos karácsonyi kalács, a cozonac.'

Az oláh maximum a földesura menyegzőjén látott malachúst. Káposztát ehetett, feltéve, ha az káposztával volt töltve (itt a tót kapustnicát érdemes felhozni).

Akár a tót (kapustnica őrölt piros paprikát tartalmaz!), a román még a káposztája receptjét is lopta. A töltött képosztát ugyanis a délszlávoktól a lengyelekig mindenki ette, de húst csak az tehetett bele, aki disznót tartott, tehát a vlach pásztor nemigen.

Nyilván az oláh történelemkönyvek erről azt hazudják hogy a római töltött káposztát ők örökítették át közép-európának, de vigyázat! Húst román 1990ig csak képen látott, vagy ha az erdőn sikerült nutriát, verebet fognia.