karacsonyi_dekoracio.pngA karácsonyra készülve, advent időszakában a legtöbb európai ország utcái díszbe és fénybe öltöznek, ugyanígy az otthonokban is előkerülnek a karácsonyra jellemző dekorációk. A legsötétebb hónapban a fények, az izzósorok, gyertyák a díszítés közös elemei, amellyel mindenhol találkozhatunk; de minden országnak / régiónak emellett megvannak a maga hagyományos díszítései. Ezekből mutatunk most be egy válogatást – ha ismertek még ilyeneket, írjátok meg kommentben! :-)

Dániában – ahol szokás a karácsonyfát a dán zászlóval, a Dannebroggal díszíteni – sok helyen kerülnek még a fára dekorációként kézzel készített, kicsi, jellemzően fehér-piros kis szívek (Julehjerter). A hagyomány állítólag Christian Andersen nevéhez kapcsolódik, aki közel 200 évvel ezelőtt először készített ilyen dekorációt.


Svédországban a karácsonyi készülődés egyik jelképe a szalmából készített kecske, amelyből a leghíresebbet Gävle városában találhatjuk. Itt, a hatvanas évek óta a város főterén minden évben felállítanak egy közel 13 méteres kecskeszobrot. Az installációt sajnos az utóbbi évben rendre felgyújtották.:-( A szalmakecskének saját Twitter oldala is van, ahol idei, november 27-i felégetésekor megígérte, hogy hamvaiból újjáéledve jövőre ismét visszatér.

Írországban minden család gyertyákat / fényeket helyez az ablakba. E szokás eredete azokhoz az időkhöz köthető, amikor a katolikus vallás tiltott volt – az ablakba kitett gyertyával a ház lakói a lelkipásztoroknak jelezték, ebben a házban celebrálhatnak katolikus szentmisét.

Horvátországban a Luca napkor (december 13.) elültetett karácsonyi búzát (Božićna pšenica) karácsonykor nemzeti színű szalaggal kötik át, és közepébe gyakran gyertyát tesznek.

Ausztriában szokás Barbara napján (december 4-én) egy-egy hajtást valamelyik gyümölcsfáról levágni, és a lakásban vázába állítani, ez a Barbara-ág (Barbarazweig). Ha karácsonyra kivirágzik az ág, szerencsét hoz a családnak (hajadonoknak pedig házasságot).

Németországban, különösen Erz-hegységben jellemző az adventi időszakban karácsonyi malmok (Weihnachtsmühle) és karácsonyi piramisok (Weihnachstpyramide) felállítása, amelyeket akár több szinten kis angyalfigurák vagy Jézus születésének jelenetei díszítenek. A kis installációkban gyertyák égnek, ezek lángja forgatja a dekoráció különböző részeit. A dekoráció német nyelvterületeken elterjedt, egyszerűsített változata az angyaljáték (Engelspiel).

A magyar karácsonyfákat díszítő szaloncukor ősét Franciaországban készítették a 14. században, ahonnan német közvetítéssel jutott el Magyarországra a termék a 19. században.

Az Egyesült Királyságban szokás zoknikat kikészíteni az ajándékoknak, de nem a kandallóra, hanem az ágy végébe. Míg a gyerekek alszanak, a Télapó (Santa Claus vagy Father Christmas) megtölti őket kis ajándékokkal és finomságokkal.

Képgaléria a díszekről:

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2012057621

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása