kastelyok1.jpgA napfény és a vízpart nyári élvezete után ősszel sokan szeretünk olyan úti célt választani, ahol a természetet és a kultúrát együtt tudjuk megcsodálni. Erre nagyszerű lehetőséget ad egy-egy kastélylátogatás, ahol számtalan történelmi és kulturális érdekességet is megismerhetünk, a kastélyokat körülvevő parkok, színesbe forduló erdők pedig remek kirándulóhelyek.

Mostani válogatásunkban olyan kastélyokat mutatunk be, amelyek Magyarországról is elérhető közelségben találhatók, és szépségük, környezetük, vagy más vonatkozásaik miatt különösen érdekesek lehetnek. A lista természetesen bővíthető, várjuk javaslataitokat! :-)kastelyok2.jpg

Neuschwansteini kastély
– Németország

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb kastély Európában a neuschwansteini. Klasszikus, mesebeli arányaival, csúcsos tornyaival és cakkos bástyáival, illetve lenyűgöző alpesi környezetével látványa felejthetetlen. Az épületet 1886-ban, alig hét héttel II. „Őrült” Lajos bajor király halála után már megnyitották a nagyközönség számára. Ironikus módon az uralkodó az idilli bajor erdőben felépített Csipkerózsika-kastélyával éppen magányát szerette volna biztosítani, ma mégis évente közel 1,4 millióan látogatják az épületet. Az egyik teremben Szent István magyar király képmását is megtalálhatjuk.

kastelyok3.jpg

Hohenzollern-vár
– Németország

A Schwäbische Alb erdejéből kiemelkedő magaslaton már közel ezer éve áll vár: feltételezhetően a 11. században épített ide először nemesi lakóépületet a Hohenzollern-ház. Az épületet a történelem viharaiban többször teljesen lerombolták és újraépítették. A kastély jelenlegi formáját a 19. században nyerte el. A vár változatlanul a Hohenzollern család tulajdonában áll, de szabadon látogatható. Stuttgart közelében járva érdemes felsétálni a kastélyhoz, ahol kiállítások, koncertek, szabadtéri színházi előadások mellett decemberben az egyik legszebb németországi karácsonyi vásár is helyet kap.

kastelyok4.jpg

Hohenwerfen vára
– Ausztria

Ausztria még közelebb van, ha itthonról indulunk vártúrára. A Salzburg tartományban található hohenwerfeni erőd a 11. század óta áll, noha a történelem során ezt is többször részlegesen lerombolták és átépítették.  A 20. században katonai és csendőriskolaként használt kastély csupán 1987 óta látogatható, és mára Salzburg környékének egyik legnépszerűbb látnivalójává vált. A több mint 100 méter magasságban, egy sziklára épült várból gyönyörű kilátás nyílik a Salzach völgyére. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, kipróbálhatja a kalandvárként is funkcionáló épület szolgáltatásait: a várban fegyver- és solymászkiállítás is látogatható.

kastelyok5.jpg

Esterházy-kastély
– Ausztria

Az Esterházyak egyik legjelentősebb kastélya – a fertődi mellett – az osztrák-magyar határ melletti Eisenstadtban (Kismartonban) található. A burgenlandi Esterházy-kastély története a 13. századra nyúlik vissza. Jelenlegi formáját a 17-18. és 19. századi átépítések során nyerte el a mára barokk és klasszicista jellegeket mutató kastély. Az épület jelenleg is az Esterházy Magánalapítvány tulajdonában áll, a hercegi múltat jól tükrözik a pompás termek és az ápolt park. A magyar kötődésű emlékekben, szobrokban is gazdag kastély gazdag kulturális programkínálatában komolyzenei koncertek, kiállítások és egyéb rendezvények között válogathatunk.

kastelyok6.jpg

Festetics-kastély
– Keszthely

Listánkról természetesen nem hiányozhat az egyik legszebb magyarországi épület, a keszthelyi Festetics-kastély. Az ország leglátogatottabb és harmadik legnagyobb kastélyát 1745-ben Festetics Kristóf megbízására kezdték el építeni, és több átalakítás, kibővítés után, 1887-ben nyerte el mai formáját. A Festetics-család 1944-ig lakhatott az épületben. A 42 hektáros, gyönyörű parkban egy pálmaház is található, a területen helyet kapott egy hintó-, vadászati, illetve történelmi modellvasút-kiállítás is, az épületben egyedülálló főúri könyvtár látogatható. 

kastelyok7.jpg

Törcsvári (Bran) kastély
– Románia

Az erdélyi Brassó közelében található törcsvári kastély a Drakula-kultusznak köszönheti óriási népszerűségét. A 100 méter magas sziklára épült, ma múzeumnak otthont adó épület ismertsége abból a legendából ered, amely szerint állítólag Vlad Țepeș, vagyis Drakula gróf is a misztikus kastély lakója volt egykor, a 15. században. A 14. században emelt vár az idők során számos átépítésen ment keresztül. A 2. világháború után állami ingatlan lett, 1987 és 1993 között restaurálták, 2009 óta pedig a román királyi család leszármazottjainak tulajdonában áll.

kastelyok8.jpg

Bajmóc (Bojnice) vára
– Szlovákia

A bajmóci vár fából épült elődjéről már a 12. század elejéről maradtak írásos feljegyzések, kőépületet a 13. században emeltek a Nyitra folyó partján található sziklára. A többször átépített vár a 17. században került a Pálffy család tulajdonába. Az egykori végvár mai, kastélyhoz illő kinézetét a Pálffy János Ferenc gróf által elrendelt átalakítás után, 1908-ban nyerte el. A palota 365 ablaka az év minden napjára más kilátást kínál. A vár alatt egy nagy kiterjedésű, az épülettel összeköttetésben álló cseppkőbarlang húzódik. Az 1950 óta állami múzeumként működő kastély számos kiállítását nappali tárlatvezetések mellett éjjeli, gyertyafényes túrák keretében is látogathatjuk.

kastelyok9.jpg

Lednicei kastély
– Csehország

A dél-csehországi Lednicében található kastélyt Európa legszebb neogótikus stílusú épületei között tartják számon. A 13. századi erőd, majd 16-17. századi barokk kastély helyén, a 19. század közepén, a Liechtenstein-család nyári rezidenciájaként épült meg mai formájában a csodálatos palota. A kastélyt hatalmas, meseszép franciakert és angolpark veszi körül, amelyben egzotikus növényekkel teli, romantikus pálmaház is található. Az épületen belül porcelán- és trófeagyűjtemény látogatható. Belsőépíteszeti érdekesség a 360 fokban vezető, egyetlen tölgyfából kifaragott könyvtárlépcső.


Képek forrása: Schloss Neuschwanstein; Burg Hohenzollern(1); Burg Hohenzollern(2); Burg Hohenwerfen; Schloss Esterházy; Festetics-kastély; Bran kastély; Lednice Cheteau; Bojnice Castle

A bejegyzés trackback címe:

http://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7411843945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kalapos25 2016.11.03. 08:54:53

A Rajna és Mosel völgye bővelkedik pompás, romantikus várakban. Ide tartozik a fentebb már említett Eltz vára, nekem nagyon tetszik a cochem-i "Birodalmi vár" (Reichsburg) is:
rainprel.files.wordpress.com/2011/02/cochem-castle-1.jpg?w=550

bolygohollandi 2016.11.03. 09:02:17

Árva vára, Szlovákia. Pár órányira van Budapesttől és az egyik legszebb fekvésű vár (szerinttem)

Wilfridur 2016.11.03. 10:58:44

Ha a "Magyarországról is elérhető közelségben" levő kastélyokról van szó, akkor külföldi példákat hozzon a blog írója is, és Keszthelyt egy magyar válogatásba tegye be.
A kommentekben szereplő Eltz és a rajnai-moseli várak pedig már túl vannak a könnyen elérhető kategórián, sőt szerintem már Közép-Európán is.

Wilfridur 2016.11.03. 11:02:08

További célpontok:
Horvátországban Trakoscan vára (a határtól 3/4 órára),
Ausztriában a Graz melletti Eggenberg-kastély,
Szlovákiában Betlér kastélya,
Csehország hozzánk közeli, morva részén pedig Valtice, Milotice, Bucovice, Buchlovice, Vizovice, és a kromerízi érseki palota. Mindegyik a hozzátartozó parkkal.

kalandor_vagyok 2016.11.03. 11:20:27

@bolygohollandi: csak épp felújítják, nem látogatható teljesen.

foeniculum 2016.11.03. 11:48:31

Hochosterwitzi vár - Ausztria
Elérhető távolságban, nagyon különleges, és egy kellemes séta
hu.wikipedia.org/wiki/Hochosterwitzi_v%C3%A1rkast%C3%A9ly

nemrégiben fedeztük fel

arncht 2016.11.03. 12:13:15

ausztriaban rengeteg olyan var van, amirol alig irnak... pl becs mellett is van kreuzenstein, vagy lichtenstein, etc.

foeniculum 2016.11.03. 14:49:39

Határhoz közel Herberstein kastélya, állatkerttel, és szintén a környékén Riegersburg vára, ahol nyaranta rendszeres a sasröptetés.

Eszterháziakat említve még Fraknó vára.

vg123 2016.11.03. 16:12:08

A magyar állam államosíthatná az Esterházy-kastélyt Ausztriában. Nyíltan magyarellenes és magyar érdekeket sért, hogy Ausztria nem adta még vissza. Írjunk ki rá népszavazást, vagy legalább építsünk helyette egy stadiont! Legalább téglánként adják vissza! A stadionhoz jó lenne, Felcsút szívében újjáépíteni:-)

Grossglockner 2016.11.03. 18:57:49

Neuschwanstein az Alpokban, azonbelül az Északi-Mészkőalpokban, azonbelül az Ammergaui-Alpokban található.
Amit te írtál, Bajor-erdőt, az 250km-re keletre van, a Német-Cseh határrégióban.

HgGina 2017.07.25. 21:49:52

Valami újat nem lehetne végre listára venni? Szinte mindig ezeket nyomják.
Az a szerencsétlen Neuschwanstein már Drakula könyökén jön ki.
Fraknó? Kőhalom? Malbork?...

HgGina 2017.07.25. 21:52:11

Most látom, kilenc hónap után megint címlapon? Áhhhhh...

gchg 2017.07.25. 22:02:10

Árva. Az igazi mesevár.

Moin Moin 2017.07.26. 12:01:19

@Grossglockner: Nem azt írta a poszter, hogy "a Bajor-erdőben", hanem azt, hogy "a bajor erdőben".