img_4095.jpgAz Európa Pontot a legtöbben a rendezvényeinkről, programjainkról ismeritek személyesen, esetleg kérdeztetek már EU-tanácsadóinktól, a civil szervezetek pályázati lehetőségeiről érdeklődtetek, vagy kutattatok a szakkönyvtárunkban. Ezen szolgáltatások mellett azonban sok általános és középiskolás diák is eljött hozzánk, hogy rendhagyó EU-tanóráinkon részt vegyen. Szeptembertől ismét várjuk az érdeklődő osztályok jelentkezését!


Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2011 óta tart ingyenes és interaktív EU-órákat az Európa Pontban. Az program tematikáját kimondottan azzal a céllal állították össze, hogy a szokványos oktatási módszerektől eltérően, olyan tudásanyagot kínáljon a résztvevők számára, amely mindennapi, gyakorlatias témákon (ösztöndíjak, munkavállalás, utazás, önéletrajz, stb.) keresztül kelti fel a diákok érdeklődését az EU-t érintő, széles körű ismeretek iránt, és bevonja őket a „tanórák” menetébe. Az oktatási program során az iskolák az alábbi modulok közül választhatnak:

  • EU – a tE Utad!

A modul EURobi vagy EURozi kreatív önéletrajzának példáján keresztül mutatja be az uniós ösztöndíjak, tanulás, ifjúsági programok, tehát az Erasmus+ világát. Emellett hasznos tudnivalókat tartalmaz a gyakornokság, Europass dokumentumcsalád és a leendő munkavállalás világából is a résztvevők számára.

  • A vén Európa

A modul az Európai Unió történelmét mutatja be röviden és élményszerűen. Emellett az uniós alapjogok, jogérvényesítés témakörével foglalkozik.

  • EUlabirintus

A modul során a diákok megismerkednek az EU főbb intézményeivel, az EP összetételével és döntéshozatali mechanizmusával, illetve ennek kapcsán a választásokkal és a magyar képviselők munkájával az EP-ben. Részvételre sarkalljuk a diákokat egy szituációs játékon keresztül: a játék során a diákok parlamenti képviselőkké válnak, akik munkabizottságokban dolgozva javasolnak megoldást adott problémákra.  Az óra alapelve a részvétel és a kooperáció.

  • Játssz Európát!

Ez a modul az EU különböző tagállamait mutatja be és azok jellegzetességeit, szimbólumait. Kitér arra, hogy hogy néz ki Európa földrajza és az utazás a különböző országok között. Foglalkozik a hivatalos nyelvekkel és a nyelvi sokszínűséggel.

  • EU365

Ebben a modulban az EU azon vívmányai kerülnek elő, amelyek az uniós polgárok mindennapjait áthatják és jelen vannak a hétköznapjaikban. Itt merülnek fel például a fogyasztóvédelem és az euróval kapcsolatos témakörök is. Fontos témakör az egységes piac és az Unió gazdaságáról szóló alapismeretek.

  • Egyéb, speciális modul

A foglalkozások időtartama 90 perc, egy csoport létszáma legfeljebb 35 fő lehet. Ha érdekelne a lehetőség, vagy ismertek olyan pedagógust, aki szívesen vinné el az osztályát egy ilyen rendhagyó EU-órára az Európa Pontba, akkor az alábbi felületen, egy formanyomtatvány kitöltésével tudtok szeptember és március közötti időpontokra jelentkezni. Érdemes mihamarabb regisztrálni, tapasztalatunk szerint rövid idő alatt betelnek a rendelkezésre álló időpontok!

Ha további kérdésetek lenne a programmal kapcsolatban, írjatok az epbudapest@europarl.europa.eu e-mail címre, vagy hívjátok a +36 70 771 8046 telefonszámot!

Várunk mindenkit szeretettel az Európa Pontban az EU-órákon is!

visitor-groups-hu.jpg

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7811757623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása