kutatokejszakaja1.jpgRobotlabor, levegő által hajtott gokartok, futás a Naprendszerben, okos kosárlabda, történelmi szabadulószoba – csak néhány példa arra, hogy mivel találkozhatunk ma, a Kutatók Éjszakáján.

Az Európai Bizottság 11 évvel ezelőtt indította el Európa-szerte a tudományok és a kutatói pálya népszerűsítését célzó kutatók éjszakáját. Idén szeptember 30-án, tehát ma kerül sor a rendezvényre. Ha érdeklődsz a tudomány és a tudományos érdekességek, vagy akár a mindennapos jelenségek különlegességei iránt, mindenképpen érdemes ellátogatni valamelyik helyszínre. A sokszínű, a legtöbb esetben már délutántól látogatható programkínálatban szakemberek, kutatók közreműködésével zajló beszélgetésekkel, előadásokkal, izgalmas kísérletekkel, kézzelfogható kutatási eredményekkel találkozhattok.

Érdemes áttanulmányozni és előre kijelölni magunknak azokat az eseményeket a programlistából, ahova el szeretnénk menni. Ezekre városok, intézmények, vagy előadók szerinti bontásban is kereshettek. A programok ugyan ingyenesek, de a helyszínek befogadóképességétől függően sok esetben korlátozott a résztvevők száma, ezért ezeken a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvény hivatalos oldalán össze tudjuk állítani a saját, személyes programfüzetünket, és jelentkezhetünk a regisztrációköteles eseményekre. A tudományos témák mellett akár azért is érdemes ellátogatni a programhelyszínekre, mert izgalmas és máskor nem tapasztalható lehetőség este vagy éjszaka kutatóintézetek, egyetemek, múzeumok, könyvtárak, hivatalok vagy középiskolák folyosóin járni.

És hogy milyen programok várnak minket? Budapest belvárosában például már ma délután lefuthatjuk a Naprendszert – vagyis a Naprendszer méretarányos távjaival rendezett futó- és ügyességi versenyen tesztelhetjük sportosságunkat. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium történelmi szabadulószobájában próbára tehetjük ismereteinket és ügyességünket. Ugyanitt természettudományos szabadulószoba is kipróbálható a reálérdeklődésűek számára, ahol tudóscsapatokat alakítva az emberiséget veszélyeztető vírus ellenszerét is kikutathatjuk. Emellett számos egyéb program, pl. irodalmi játékok és hétköznapi anyagokkal zajló kémiai kísérletek is várják az AKG-ba látogatókat. A Csodák Palotája Playbarban a Science Show keretén belül látványos kísérletekben vehetünk részt a fizika és a kémia világából.

Az Ericsson szervezésében az informatika iránt érdeklődők többek között az 5G, a felhő és a robotika vonatkozásában láthatnak jövőkutató bemutatót, vagy próbálhatják ki a minden adatot rögzítő okos kosárlabdát. A Magyar Természettudományi Múzeumban állatkerti és mentett állatokat láthatunk testközelből, illetve a tágíthatjuk látókörünket a környezetünkben élő, mindennapi paraziták bemutatása során. Az Óbudai Egyetem Népszínház utcai kampusza szintén számos programot kínál – például versenyezhetünk a Bánki Ringen, vagyis kipróbálhatjuk a hallgatók által épített különleges, levegő által hajtott vagy hibrid gokartokat, esetleg saját rakétát is építhetünk gyufából.

A Polaris Csillagvizsgálóban megismerhetjük a legújabb kutatási eredményeket a Pluto törpebolygóról és holdrendszeréről. A Nők a Tudományban Egyesület és a Google szervezésében akár a sejttenyésztést is kipróbálhatják a látogatók, illetve bepillantást nyerhetnek az őssejtek mindennapjaiba  Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium diákja segítségével, aki egy speciális, őssejtes daganat-terápiával szerzett magának tudományos hírnevet. Ha a tudatmódosító szerek iránt érzünk tudományos érdeklődést, irány a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a sámánoktól a dizájner drogokig bemutatják a tudatunkra ható szerek és azok használatának történelmét és jelenét. Ugyanitt többek között még az egyetem robotlaborját is megszemlélhetjük. 

Természetesen az előbbiekben csak töredékét tudtuk bemutatni annak a számtalan érdekes eseménynek, amelyeken a kutatók éjszakáján részt vehetünk, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy nézze át a programlistát, válassza ki a számára vonzó programokat, és hagyja, hogy a tudomány elvarázsolja ma este!


Képek forrása: kutatokejszakaja.hu

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5911753857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása