art.jpgVan, hogy valamely európai nemzet művészeti alkotásainak megismerése, azok anyanyelven történő terjesztése egy igazán szuper, soknyelvű és izgalmas játékká áll össze. Mindehhez kell egy online elérhető, nemzetközi művészeti platform (Europeana), a világ legnagyobb és legnépszerűbb szabadon szerkeszthető lexikonja (Wikipédia) és az ehhez kapcsoló adatokat könnyen kezelhető és vizualizálható formában rögzítő felület (Wikidata). Meg persze 27 ország 60 lelkes önkéntese, akik másfél hónap alatt a versenybe benevezett alkotások közül annyit dolgoznak fel (írnak meg vagy fordítanak anyanyelvükre) a Wikipédiára, amennyit csak tudnak. Ez az Europeana művészettörténeti verseny, azaz az Europeana Art History Challenge.

A nemzeti művészeti alkotásokat gyűjtő, rendszerező és online elérhetővé tevő Europeana már régóta nagy kedvencünk, művészeti gyűjteményéhez kapcsolódóan pedig egy nagyon érdekes kezdeményezés zárult a közelmúltban. Az Europeana művészettörténeti versenybe a résztvevő 28 európai ország összesen 280 kiemelkedő művészeti alkotást nevezett, amelyek nem, vagy csak részben voltak dokumentálva a Wikipédia különböző felületein. Ezeket az alkotásokat ismerhették meg a játékban versenyző önkéntesek, akik ezen alkotásokról szóló Wikipédia cikkeket alkottak és fordítottak, kapcsolódó (könnyedén követhető és vizualizálható) Wikidata adatokat állítottak össze.

Minden ország maga döntötte el, hogy saját művészettörténetéből (nemzeti, vagy valamiért az adott országban jelentős alkotók képzőművészeti alkotásaiból) mit szeretne szélesebb körrel megismertetni. A válogatásban a németeknél szerepel többek között Dürer híres önarcképe; a franciáknál Monet Giverny kertje vagy Delacroix leghíresebb képe (A szabadság vezeti a népet) Klimttől a Csók, vagy Van Gogh, Bosch, Jan van Eyck, Caravaggio, Gaugin képei. Magyarországról MS Mester Mária látogatása Erzsébetnél című képe; Székely Bertalan Japán nő-je; Szinyei-Merse Pál Léghajója; Csontváry Kosztka Tivadar Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című képe; Bortnyik Sándor Az új Ádám és Az új Éva című festményei, Victor Vasarely Ferdé-je.

A verseny eredményeként több mint 700 új szócikk jött létre, amelyek negyven különböző európai nyelven (az EU hivatalos nyelvei mellett pl. baszkul, bretonul vagy katalánul) gazdagítják a hozzáférhető kulturális anyagok számát. Ezzel ez a kezdeményezés a legnagyobb kulturális verseny a Wikipédia történetében, amelyet végül Szpaszimir (Спасимир) nyert meg Bulgariából. A verseny alatt 58 új cikket készített el, és 31 másikat anyanyelvére, bolgárra fordított.

Érdemes böngészni a versenyre benevezett alkotásokat, valamit az ehhez kapcsolódóan elkészült anyagokat – de érdemes körülnézni az Europeana egyéb művészettörténeti gyűjteményei között is (pl. Art Nouveau poszterek, könyvborítók, ólomüveg-alkotások). A 280 alkotásból az Europeana portál több kis összeurópai virtuális mini-kiállítást is készített már, ilyen például a táj megjelenítése különböző nemzetek jelentős alkotásaiban, a forradalmak és háborúk nemzeti ábrázolása, vagy a realitástól való elszakadás a különböző modernizmusok tükrében.

Kisvideó a versenyről a Vimeo oldalán:

Europeana Art History Challenge from Europeana on Vimeo.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr918926942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása