uzem_cover.pngItthon tankoljak, vagy majd a határ után? – külföldi nyaraláskor gyakran merül fel ez a kérdés. Egy európai autós vakáció alkalmával akár több ezer forintot is lehet spórolni azzal, ha kicsit előbb, vagy éppen később tankolunk az olcsóbb üzemanyagokat kínáló országban; érdemes ezért előre tájékozódni.

Ehhez nyújtunk most segítséget az alábbi infografikával, amely tagállamok jelentései alapján a Bizottság által rendszeresen közzétett, július 4-én aktuális, átlagos üzemanyagárakat mutatja a leggyakrabban használt (95-ös) benzin és a dízelüzemű gépkocsik által használt gázolaj tekintetében. (Kattintásra nagyobb méretben tanulmányozható.)

Az üzemanyagok ára Európában a kőolaj aktuális világpiaci árától, az országok adópolitikájától és egyéb tényezőktől függően nagyon széles sávban mozog, és folyamatosan változik. A dízel és a 95-ös benzin árát összehasonlítva látható, hogy a dízel valamennyivel mindenhol olcsóbb, bár hazánkban jelenleg nem jelentős a különbség. Magyarország az üzemanyagárak tekintetében a legolcsóbb tagállamok közé tartozik – egy liter benzint csak Bulgáriában vagy Lengyelországban kapunk meg kevesebb pénzért, mint itthon. Így ha benzines autóval vágunk neki egy hosszabb útnak, mindenképpen érdemes még a határ előtt teletölteni a tankot; dízel tekintetében a 10. legalacsonyabb ár jelenleg a hazai. Az árak másik végletét hagyományosan (Spanyolország kivételével) a mediterrán és az északi országok jelentik, de a benzin az EU-n belül Hollandiában a legdrágább – az itthoni ár közel másfélszeresét (!) kell fizetni egy literért, jelenleg átlagosan 475 Ft-ot.

Ha autóval vágnátok neki idén nyáron Európának, figyelmetekbe ajánljuk egy korábbi összefoglalónkat a tagállamok közlekedési szabályairól és autópálya-használatáról, ha pedig van okostelefonotok, mindenképpen töltsétek le a Bizottság kapcsolódó, szuper „Utazás külföldre” mobilapplikációját – ennek segítségével a legfontosabb közlekedési információk mindig kéznél lesznek európai utazásaitok során. Jó utat kívánunk! :-)

uzemanyagarak-01.png

4 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr438896316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2016.07.18. 16:41:34

Olaszorszagba utazoknak erdemes a prezzibenzina.it-t bongeszni.

reqcka 2016.07.18. 17:10:14

Törökországban meg súlyosan büntetik a tankolást..

Pizso 2016.07.18. 17:18:42

Andorra 0.8 Euro/liter.
Érdemes egy kis vásárlással összedobni, mert kiesik az útvonalból. Műszaki cikkek(független iphone 5s 250 Euro, vagy 24 db-os evőeszközkészlet 10 Euro. 10 db Havannai szivar 10 euro stb. Az élelmiszer nem olcsóbb.

tlantos 2016.07.18. 19:48:10

Es kinek kell egy megragott alma?
Az LPG-t hianyolom. Ott lennenek erdekes dolgok.
süti beállítások módosítása