foc.jpgA keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

A Franciaországba utazók részére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata egy részletes tájékoztatót állított össze, amelyben minden tudnivaló megtalálható, amelyet érdemes figyelembe venni elindulás előtt, utazás alatt, vagy a helyszíni tartózkodás során. A hivatalos tájékoztató anyag mellett az alábbiakban mi is összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyekkel a szurkolóknak érdemes tisztában lenni.


Először is, ne feledjük, hogy Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben, a terror- fenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú. A rendőrség, csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén határozottan és szigorúan fognak fellépni. Mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák átvizsgálása és detektoros átvilágítás után lehet csak belépni. A Terrorelhárítási Központ ajánlásokat dolgozott ki a magyar futballturisták részére, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Utazás előtt

Az utazás előtt javasolt minden Franciaországba igyekvő drukkernek előre regisztrálni a Konzuli Szolgálat honlapján. Érdemes felkészülni a legfrissebb beutazási és utazási tudnivalókból, követni az aktuális fejleményeket. Fontos, hogy rendelkezzünk érvényes úti okmánnyal: érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal. Az esetleges betegségek vagy balesetek megfelelő helyszíni kezelése érdekében érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelyről korábban mi is részletesen megírtuk a szükséges tudnivalókat. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a legtöbb kórházban elfogadják. Tekintettel azonban arra, hogy Franciaországban magas az egészségügyi szolgáltatások önrész díja, amelyet azonnal és helyben szükséges fizetni, érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást is kötni. Legyen nálunk, vagy a bankkártyánkon szükséges mennyiségű pénz: a francia hatóságok a belépéskor és a tartózkodás során bármikor ellenőrizhetik, hogy a beutazó vagy már az országban tartózkodó magyar állampolgár rendelkezik-e a tartózkodás anyagi fedezetével, amelyre a 47,80 euró/fő/nap összeget tekintik irányadónak. Az összeg igazolására a nemzetközi pénzügyi forgalomban elfogadott bankkártya, hitelkártya, utazási csekk, átváltható konvertibilis valuta, vagy a szállás és az ellátás fedezetét magában foglaló meghívó levél is elfogadható.

Franciaországon belül

Ha már Franciaországban tartózkodunk, és autóval utazunk, vegyük figyelembe az eltérő, esetenként a hazainál szigorúbb közlekedési szabályokat, különös tekintettel a sebességhatárokra és a parkolásra vonatkozóan. A kellemetlen helyzeteket elkerülendő javasolt minden gépjárművezető számára elegendő készpénzzel rendelkezni, amellyel helyszíni bírságot rendezni tudja, mivel csekk esetében csak a francia pénzintézetek csekkjeit fogadják el, a pénzkiadó automaták pedig az utaktól távol esnek, így általában a készpénzfizetés az egyetlen módja annak, hogy a gépkocsi gyorsan tovább tudjon haladni.

Ha a drukker meccs helyszínéül szolgáló városba ért, érdemes tisztában lennie a közterületekre vonatkozó szabályozásokkal – ez praktikusan elsősorban az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok betartását jelenti. Az alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, de kerülendő a részegség, és amennyiben a rendőrség úgy értékeli, hogy a szurkolók túlzott alkoholfogyasztása a közrendet veszélyezteti, 24 órán belül saját hatáskörben hozhat olyan határozatot, mely megtiltja az alkoholfogyasztást közterületen. Kiemelten a június 18-i, Izland válogatottja ellen vívandó mérkőzésnek otthont adó Marseille-ben szigorították a szabályokat az EB első csoportköre alatt tapasztalt nagymértékű szurkolói rendbontások miatt: a rendőrség az eddiginél szigorúbban lép fel a kihágások megfékezése érdekében. A csoportosulásokat kiemelt figyelemmel kísérik, a belvárosban, a stadion és a szurkolói zóna körzetében a legkisebb rendbontás esetében is szigorúan lépnek fel. Marseille-ben a mérkőzések napján tilos alkoholt árusítani elvitelre a belvárosban, a stadion és a szurkolói zóna környékén, csak helyben (pl. bárokban, éttermekben) szabad fogyasztani. A szurkolói zónában továbbra is árusítanak alkoholt. Tilos alkohol fogyasztása a közterületeken, illetve alkoholos befolyásoltság alatt a köznyugalmat megzavarni.  A stadionok közelében szurkolói zónákat állítanak fel minden rendező városban, ahol szabadon szurkolhatnak a drukkerek, és számos egyéb program áll a látogatók rendelkezésére.

A stadionokban / szurkolói zónákban

A stadionba vagy a szurkolói zónába látogatók többlépcsős biztonsági átvizsgáláson esnek át. A drukkereknek követniük kell a rendőrök és a biztonsági személyzet utasításait. Érdemes figyelemmel kísérni a kihelyezett útmutatókat, amelyek a tilalom alá eső tárgyak listáját is tartalmazzák. A rendőrség tanácsa szerint a stadionba igyekvők lehetőleg semmilyen táskát ne hozzanak magukkal a szurkolók, mert azokat le kell adni egy megőrzőben. Emellett természetesen tilos bevinni a stadionba többek között esernyőt, bukósisakot, nagyobb táskát, pirotechnikai eszközöket és drónt. A stadionokban az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Ha baj történne…

Amennyiben esetleg bajba kerülnénk, és segítségre szorulnánk, érdemes a párizsi magyar nagykövetség konzuli osztályát, vagy a Magyar Konzuli Szolgálat Marseille-ben, Bordeaux-ban és Lyonban fellelhető mobil egységét felkeresni, amelyek az alapvető feladatok ellátására (elveszett okmány pótlása, konzuli érdekvédelem és segítségnyújtás) készültek fel. Pontos elérhetőség a részletes tájékoztatóban található. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kihelyezett konzuli tisztviselők nem tudnak segítséget nyújtani többek között a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, azok elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy akár fuvarozásban. Használhatjuk a francia Belügyminisztérium által létrehozott ingyenes – angol és francia nyelven elérhető – mobil applikációt is, amelynek célja, hogy az esetleges veszélyhelyzetek helyszínén tartózkodókat tájékoztassa a kialakult helyzetről és tanácsot adjon a követendő magatartásról. A SAIP (Système d’alerte et d’information des populations) nevű alkalmazás a Google Play és az App Store felületeiről tölthető le.

Érdemes tehát felkészülten érkezni, hogy semmi se zavarhassa meg a lelkes szurkolást. A magyar válogatott következő két mérkőzésére tehát 18-án szombaton, Marseille-ben Izland ellen, valamint 22-én, Lyonban Portugália ellen kerül sor. Az eddigi remek teljesítményt folytatva pedig akár még további meccseken is szurkolhatunk Dzsudzsákéknak, tehát továbbra is HAJRÁ MAGYAROK!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr858819480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása