feszt.jpgMájus végén már általában tudni szoktuk, hogy mit tervezünk a nyárra, hova szeretnénk ellátogatni, nyaralni, aktívan vagy passzívan pihenni. Sokaknak a nyár kihagyhatatlan elemét jelentik a szabadtéri fesztiválok – a zene, hangulat, barátok és barátságos idegenek sokasága, érdekes helyszínek mind olyan vonzó tényezők, amelyekre rengeteg színvonalas fesztivál épít minden évben. Nekünk csak az a dolgunk, hogy ízlésünknek és érdeklődésünknek megfelelően kiválasszuk a számunkra megfelelőt.

Posztunkban azokat az európai fesztiválokat gyűjtöttük össze, amelyek valamilyen szempontból kiemelkedőnek vagy különlegesnek számítanak: kiérdemelték a kontinens legjobbjait díjazó European Festival Awards díjainak valamelyikét, ismert jellegzetességükkel csábítják vissza évről évre a látogatókat, vagy éppen Magyarországról is viszonylag könnyen megközelíthetőek. A lista természetesen teljesen szubjektív, úgyhogy ha esetleg úgy érzitek, kihagytuk a kedvenceteket, írjátok meg kommentben, ti mit javasoltok még a fesztiválozóknak!

Sziget Fesztivál, Budapest – a hazai legjava

Nem szorul alaposabb bemutatásra az Óbudai-szigeten évről évre megrendezett fesztivál, amely az angliai Glastonbury, a dán Roskilde, a spanyolországi Primavera Sound és a belga Tomorrowland gigafesztiválok méltó partnere. A legnagyobb hazai zenei fesztivál tavaly a legjobb line-up kategóriában nyerte el az első helyet a European Festival Awardson. A Sziget az augusztusi kánikulában sokszínű kulturális és zenei kavalkádot és rengeteg programlehetőséget kínál számtalan helyszínen. A külföldi fiatalok körében is igencsak népszerű fesztivál idén augusztus 10. és 17. között várja a látogatókat.


Telekom Volt Fesztivál
, Sopron – az egyik leghangulatosabb

2015-ben Európa legjobb középméretű fesztiváljának választották a Voltot, amely már a Sopron melletti, hangulatos zöld dombok között található helyszíne miatt is az egyik legvonzóbb fesztiválcélpontnak számít nagyon sok hazai és külföldi látogató számára. Idén a június 29. és július 2. közötti időszakban érdemes a soproni kiruccanást beilleszteni a nyári naptárunkba: számtalan színvonalas program és neves előadók jelentik az „emberléptékű” Volt vonzerejét.


Untold Festival, Kolozsvár (Románia) – 2015 legjobb európai nagyfesztiválja

A tavaly indult erdélyi fesztivál óriási sikerként könyvelheti el, hogy szervezői rögtön az első évben a European Festival Awards legjobb nagyfesztiváljának járó díját vehették át. A főként elektronikus zenét kínáló négynapos eseményt idén augusztus 4. és 7. között, több mint tíz színpadon rendezik meg.  A tavaly napi 60 000, összesen tehát több mint 240 000 látogatót vonzó fesztivál idén folytatni kívánja a jó kezdést.


Happiness Festival, Straubenhardt (Németország) – 2015 legjobb kisfesztiválja

A Karlsruhe közelében fekvő Straubenhardt negyedévszázados fesztiválja elsősorban hazai line-upjára épít. Idén július 8-9-én kerül sor a kisváros kisfesztiváljára, ahol a szervezők szerint a boldogság garantált. :-) 


Lollapalooza Berlin (Németország) – 2015 legjobb új fesztiválja


A várható nyári fesztiválfáradtságra fittyet hányva a tavalyi év legjobb új fesztiválja díját elnyerő, a Chile, Brazília és Argentína után negyedikként, első európai helyszínen megrendezett Lollapalooza idén a szeptember 10-11-i hétvégén nyitja meg kapuit a német fővárosban. A változatos zenei választékot kínáló, nemzetközi nagy neveket is tartalmazó line-up és a rengeteg egyéb program (utcaszínház, kültéri kortárs dizájngaléria, gyerekprogramok, stb.) vonzó célponttá teszik a berlini rendezvényt az európai fesztiválrengetegben. Az idei helyszín már nem az egykori repülőtér, a ma óriási és igen népszerű közparkként működő Tempelhof, hanem egy másik hatalmas zöldterület, a Treptower Park lesz. Érdekesség, hogy a Lollapalooza Berlin fesztiváligazgatója Szép Fruzsina, aki korábban éveken át a Sziget Fesztivál programigazgatójaként dolgozott.

Les Transardentes, Liège (Belgium) – 2015 legjobb beltéri fesztiválja

Aki télen is szeretné megélni a fesztiválhangulatot, érdemes jövő januárban útba ejtenie Liège-t, ahol az idén a legjobb beltéri fesztivál díját elnyerő rendezvény részese lehet. A 2008 óta létező, elsősorban elektronikus zenét kínáló Les Transardentes nem hagyományos fesztivál, sokkal inkább egy egynapos, a fellépőket három színpadon kínáló bulifolyam.


Tollwood Festival, München (Németország) – a legzöldebb fesztivál

A tavalyi év legzöldebb fesztiválja díjat elnyerő müncheni Tollwood valóban nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Az idei mottó a „Te kék csodád”, amely a Föld fenntarthatóságára utal, ezzel harmonizál a klímavédelemre fókuszáló művészeti megjelenítése is (pl. tengeri szemét felhasználásával készült alkotások). A képzőművészet és a színház mellett természetesen a Tollwoodon is a zenéé a főszerep, a fellépők listája meglehetősen vonzó a június 29. és július 24. között, az Olimpiaparkban megrendezett fesztiválon.


Rock Werchter, Werchter (Belgium) – a fellépők kedvence

A Brüsszeltől 30 km-re fekvő werchteri rockfesztivált tavaly a fellépők zárták igazán a szívükbe, és szavazták meg kedvencüknek. A hosszú történelemmel rendelkező, már több mint 40 éve minden évben megrendezett zenei rendezvényen idén is nagy nevek (pl. Red Hot Chili Peppers, Paul McCartney) jelentik a vonzerőt a rockra éhes közönség számára június 30. és július 3. között.


Ha Budapestről indulnánk külföldi fesztiváltúrára, érdemes először délnek indulni. Kényelmes, pár órányi autótávolságra van a szerbiai Újvidék (Novi Sad) impozáns, Duna fölött magasodó erődjének falai között megrendezett, korábban szintén díjnyertes Exit Festival, ahol idén július 7-től 10-ig bulizhatunk ismert előadók zenéire. Ha még délebbre tartunk, augusztus 4. és 8. között a dalmát félsziget, Tisno ad helyszínt a tenger mellett zajló Soundwave Croatia fesztiválnak, főleg elektronikus zenei kínálattal, művészeti programokkal és idén nemzetközi szamárversennyel (!) is kísérve. Szinte kikerülhetetlen, hogy ha már ott vagyunk, horvátországi tengerparti nyaralással összekötve pihenjük ki a fesztivál fáradalmait.


Ha Budapestről inkább nyugatra indulnánk, a Nova Rock eléréséhez alig kell továbbmennünk a hegyeshalmi határon. A nickelsdorfi rockfesztiválon évről évre magasan jegyzett előadók vonzzák a látogatókat; idén például a minden évben a Sziget internetes kívánságlistájának első helyén végző (ám ott még fel nem lépő) Red Hot Chili Peppers mellett a Cypress Hill, The Offspring és a Korn is koncertet ad a nagyszínpadon június 9. és 12. között. A Donaufestival helyszínéig, Kremsig szintén nem kell sokat utaznunk. A barokk hangulatú város gyönyörű Duna-panorámája megalapozza a hangulatot a művészeti fesztiválnak, ahol két hosszú hétvégén keresztül vegyülhetünk el a főként avantgárd zenei, performansz- és egyéb programkavalkádban. Mivel a fesztivál tavasszal várja a vendégeket, így sajnos már csak a 2017-es programunkba tudjuk beilleszteni a hangulatos rendezvényt. Szintén nincs messze itthonról a kelet-csehországi Colours of Ostrava izgalmas indusztriális helyszíne: az egykori ostravai kohó, bánya és vasmű, Dolní Vítkovice. Érdemes arra járni július 14. és 17. között, a 16 színpadon zajló, széles zenei kínálatot felvonultató koncertek mellett filmvetítés, színházi előadások, művészeti performanszok és dizájnworkshopok várják a látogatókat.


A tervezés megkönnyítéséhez itt találhattok egy programnaptárt, amely az összes európai fesztivál időpontját tartalmazza. Reméljük, sikerült kedvet csinálni a nyári fesztiválozáshoz! Jó szórakozást! :-)

A képek forrása: Sziget, Sziget2, Volt, Untold, Happiness, Lollapalooza, Les Transardentes, Tollwood, Rock Werchter, Exit, Sounwave Croatia, Nova Rock, Donaufestival, Colours of Ostrava

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr998770116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása