climate-change-1325882_960_720.jpgTavaly decemberben végre megszületett a várva várt megegyezés: a világ országai elfogadtak egy jogilag kötelező erejű megállapodást az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális csökkentéséről. A nemzetközi közösség régóta várt erre a pillanatra: a világsajtó hosszan és hangosan ünnepelte és méltatta a COP21 csúcs eredményét. A klímatárgyalások hosszú évek után, úgy tűnik, eredményre vezettek.

A találkozón 195 résztvevő állam vállalta: csökkenti kibocsátását, hogy a globális átlaghőmérséklet legfeljebb 2°C-kal (sőt, lehetőleg csak 1,5 °C-kal) haladja meg az iparosodást megelőző szintet. Az eredményesség érdekében 2023-tól ötévenként felülvizsgálják a célok teljesítésének folyamatát, így nyomon követhetővé és összevethetővé válnak az országok eredményei. Az EU tagországai közös nyilatkozatban rögzítették a célkitűzéseiket, amelyben az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra kötelezően az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal csökkentik. A fejlett államok vállalták, hogy 2020-ig évente összesen 100 milliárd dollár támogatást adnak a fejlődő államoknak az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásra és annak működtetésére.

Ebből is látható, hogy a tavaly decemberi megállapodás nem a folyamat végét, hanem csupán fontos mérföldkövét jelentette: az életbelépéshez még számos lépés megtétele szükséges. 2016. április 22-én kerül sor az ünnepélyes, magas szintű aláírási eseményre New Yorkban. Innentől  kezdve a feleknek lehetőségük lesz egy éven keresztül, 2016. április 22-től 2017. április 21-ig a megállapodást aláírni, amelyet általában a nemzeti ratifikációs eljárás követ . Az egyezmény életbe lépéséhez két feltételnek szükséges teljesülnie: egyrészt legalább 55 országnak kell hivatalosan is elfogadnia a megállapodást, másrészt ezen országoknak a globális üvegházhatású gázkibocsátás teljes becsült mennyiségének minimum 55%-át le kell fednie. Az ezt követő 30. napon lép hatályba az egyezmény, amelynek pontos időpontja egyelőre nem ismert, ám amint teljesülnek a fenti kritériumok, folytatódnak a tárgyalások a megállapodás hatékony teljesítése érdekében hozott szabályozások és folyamatok részleteinek kidolgozásáról. 

Hogy ez pontosan mikor jön el, egyelőre tehát nem tudjuk, de reméljük, minél hamarabb. Biztató jel, hogy több mint 100 ország jelezte, már, hogy az aláírásra bocsátás napján aláírják az egyezményt.

parizsi_megallapodas_3-02.png

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr248602122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása